אנחנו יכולים לדבר בצורה רהוטה ונטולת טעויות אבל ללב חוקי תחביר משלו ולעתים אנחנו עלולים להיתקע בחיים ואף לסגת אחורה רק בגלל מילים לא נכונות שאנחנו רגילים לומר לעצמנו, מילים שמשפיעות על דפוסי החשיבה שלנו ומשם ליכולת שלנו לנוע ולהתפתח כמו שהיינו רוצים.

האחים קתרין ורוס פטרסן חיברו מספר ספרים וביניהם את "מדריך הגייה ל-150 המילים השגויות הנפוצות ביותר". בפודקאסט שלהם שנקרא "אתה אומר את זה לא נכון" הם משוחחים עם מומחים שונים על הטעויות שנוצרות ממילים ואיך אפשר לתקן אותן. הנה 11 ביטויים שליליים שלדבריהם כדאי לוותר עליהם כדי לרתום את הקול הפנימי שלנו לטובתנו ולא להיפך:

  1. אני חייב לעשות את זה.

    מה לומר במקום: אני יכול לעשות את זה.
    הרעיון: להסתכל על משהו כהזדמנות, במקום מחויבות. גם אם המשימה לא נעימה, היא יכולה ללמד אותנו לקחים חדשים ולפתוח דלתות חדשות.
  2. אני לא יכול לעשות את זה.

    מה לומר במקום: אני יכול לנסות לעשות את זה.
    הרעיון: אל תודו בתבוסה לפני שהתחלתם. כשאנחנו אומרים לעצמנו שאנחנו יכולים לנסות, אנחנו לא רק נותנים לעצמנו הזדמנות להשיג משהו, אנחנו גם לא מציבים ציפיות גבוהות מדי, מה שמקל על ההצלחה בפועל.

  3. אני צריך לעשות את זה.

    מה לומר במקום: אני אעשה את זה.
    הרעיון: ″צריך” היא מילה שמפעילה עלינו לחץ. מומלץ לעזוב את ה”צריך” ולהפוך את עצמנו למקבלי ההחלטות על ידי בחירה אם לעשות משהו בתנאים שלנו או לא.
  4. למה זה קורה לי?

    מה לומר במקום: מה אני לומד מזה?
    הרעיון: כשאנחנו שואלים את עצמנו מה אנחנו לומדים, אנחנו הופכים משהו שמטריד או מרגיז אותנו למשהו שיכול להוביל אותנו לדברים טובים יותר.
  5. אף פעם לא הייתי צריך.

    מה לומר במקום: בגלל שעשיתי את זה, אני יודע עכשיו את [X].
    הרעיון: כשאנחנו מנסחים מחדש את המחשבה הזו, אנחנו מתחילים לחשוב על הדברים הטובים שקרו כי עשינו משהו שחשבנו שלא היינו צריכים לעשות.
  6. נכשלתי.

    מה לומר במקום: הניסיון הזה לא עבד.
    הרעיון: אז אולי משהו שניסינו לא יצא כמו שציפינו. אם אנחנו אומרים לעצמנו שנכשלנו, סוף הסיפור. וזה פשוט לא נכון. תמיד יהיו הזדמנויות אחרות.

  7.  לו רק הייתי עושה [X].

    מה לומר במקום: כלום!
    הרעיון: לכולנו היו את הרגעים ה”אם רק” שלנו. ″לו רק הייתי אומר ככה או אחרת"/"לו רק הייתי שותק". זו חשיבה ללא מוצא וזו אפילו לא למידה מהעבר.
  8. זה מסובך מדי.

    מה לומר במקום: אני לא מבין את זה כרגע.
    הרעיון: כשאנחנו מתמודדים עם אתגר חדש, בכך שאנחנו מחליטים שזה מסובך ולא בשבילנו אנחנו גורמים לזה להישמע כאילו זו עובדה בלתי ניתנת לשינוי. וזה לא נכון. לדברים לוקחים זמן, כך גם לתהליך ההבנה שלנו.

  9. זה לא הוגן.

    מה לומר במקום: אני יכול להתמודד עם זה בכל מקרה.
    הרעיון: בטח, החיים יכולים להרגיש לפעמים לא הוגנים, אבל זה לא אומר שאנחנו צריכים להמשיך לחזור על המנטרה השלילית הזו ולהרגיש עלובים. במקום זאת, בואו נתמודד עם חוסר ההוגנות ונחחפש פתרונות שיביאו אותנו למקום שאנחנו רוצים להיות.
  10. זה לעולם לא ישתנה.

    מה לומר במקום: אני יכול לשנות את הדרך שבה אני ניגש לזה.
    הרעיון: דוגמה נוספת של מעבר מפסיביות לאקטיביות. אנחנו אחראים למצב. נקודה.
  11. אף פעם (או ”תמיד”).

    מה לומר במקום: להימנע ממוחלטות.
    הרעיון: אם אתם מוצאים את עצמכם אומרים משהו כמו ”לעולם לא נקבל את הקידום שאנחנו רוצים”, או ”תמיד מתעלמים ממני”, קחו צעד אחורה כדי להכניס דברים להקשר. החיים הם לא שחור ולבן וכשנחיה את כל הצבעים גם נוכל לשים לב לחלקים החיוביים יותר וגם נצליח יותר להגשים אותם.