אפתח בסיפור אמיתי: מעולם לא הפעלתי מדיח כלים בעצמי. בילדותי ההורים היו אחראים על המלאכה, וכאדם בוגר שחצה את גיל 20 די מזמן, אני שוטפת כלים ידנית, במאמץ ובזול. אולם, לא מזמן מתוך רצון טוב, ניסיתי לעזור לחברה להפעיל מדיח ושברתי את אחת הצלחות היקרות שלה. כנראה שהייתה סיבה שנמנעתי מהפעולה כל כך הרבה זמן. אבל אחרי החוויה המביכה, הבנתי שאין מנוס מכך, ויצאתי לחקור מהן הטעויות הנפוצות בתחום, למעני, למען אנשים שפיתחו פוביה בנושא וגם עבור אלו שמשתמשים תדיר במדיח כלים אבל תמיד ישמחו לקבל כלים נוספים.

כלל בסיס: לא מכניסים פלסטיק למדיח

אם אי פעם חשבתם להכניס קופסאות פלסטיק למדיח – חשבו שוב. מתברר שלא רק שהקופסאות לא יתנקו מספיק, אלא שזה יפגע בכל הכלים האחרים שהכנסתם למדיח. ״כדי לשפר את תוצאות הניקוי חשוב להכניס כמה שפחות כלי פלסטיק למדיח, כי הם גורמים לחומרי הניקיון לא להיתפס עליהם כמו שצריך, וגם לא על כלים אחרים. הכלים יצאו פשוט פחות נקיים, ופחות יבשים, כך שתוצאות הניקוי יהיו ירודות״, מסביר יואב בן דוד (46), טכנאי מדיחים מזה 21 שנה. 

אל תעמיסו

במקום לנסות לדחוף כמה שיותר כלים בבת אחת, פזרו את הכלים על כמה פעולות הדחה שונות. ״חשוב לשמור על מרווח בין כלי לכלי, כך שהמים וחומרי הניקוי יוכלו לשטוף אותם בצורה מיטבית. ככל שסידרתם את הכלים במדיח בצורה יותר צפופה, יצרתם פחות חשיפה של הכלי לחומרי הניקוי מכל צדדיו״, מדגיש בן דוד. 

 

אל תכניסו פמוטים עם שעווה

בן דוד מזהיר שזו אחת מהטעויות הקשות ביותר שיכולות לפגוע במנוע של המדיח. ״חשוב שלא להכניס פמוטים או כלים עם שעווה, משום שהשעווה נמסה במהלך ההדחה ועלולה להיכנס למנוע של המדיח ולהרוס אותו״, אומר בן דוד. 

אל תכניסו כלים גדולים מדי או מלאים במזון

אם אמרנו שחשוב לא להתפתות ולנסות לדחוס כמה שיותר כלים בבת אחת, אז חשוב גם להימנע מדחיפת כלים גדולים מדי שעלולים להרוס את כל ההשקעה. ״חשוב לא להכניס כלים גדולים שלא מיועדים לפעולת המדיח כמו למשל מכסה של סיר גדול, מגש ענק וכדומה. הסיבה, היא שהם יכולים לפגוע בפעולת הממטרות, מה שיגרום למדיח לעבודה בצורה לא תקינה ולממטרות לא להסתובב״, אומר בן דוד וממליץ, ״תמיד תבדקו לפני הפעלת המדיח ששום דבר לא מפריע לממטרות להסתובב״. כמו כן, זה נכון שהמדיח מיועד לנקות את הכלים אבל מומלץ לשטוף קלות את הצלחות לפני. ״אל תכניסו כלים עם שאריות מזון כי הם יסתמו את המשאבה ואת הממטרות. חשוב לשטוף את הכלים קודם. אם לא תעשו זאת, הפעולה יכולה בטווח הארוך להרוס את המדיח ולפגוע בניקיון הכלים״, הוא מוסיף. 

השתמשו בטבליות פשוטות

בן דוד ממליץ שלא למהר להקשיב למי שמנסה למכור לכם טבליות מתוחכמות המציעות פונקציות ניקיון רבות בטבליה אחת - קיפ איט סימפל. ״עדיף להשתמש בטבליות, משום שהן מכילות מצבור רב יותר של חומר שמספיק בדיוק לכל הדחה – לא פחות מדי ולא יותר מדי. השתמשו בטבליה שאין בה נוזל הברקה ומלח. אל תשתמשו בטבליות שמציעות ׳3 חומרים בטבלה אחת׳. המערכות עובדות יותר טוב כך, כי הן ממלאות בדיוק את הפונקציה הנדרשת״, הוא מדגיש. 

 

בין נוזל כלים, מלח, לימון וחומץ

אלא אם מתחשק לכם להקציף את כל הבית שלכם בבועות סבון – אל תכניסו אף פעם נוזל כלים למדיח. ״אנשים טועים ומכניסים במקום חומר ניקוי נוזל כלים וכל המדיח מקציף. זה מציף את המדיח, המים נוזלים לתחתית וזה יכול להוביל לקצר במנוע. במקרה הפחות חמור, כל המטבח יתמלא בקצף״, מזהיר בן דוד.  

ומה לגבי חומץ, מלח ולימון? ״אין סיבה להוסיף חומץ כי בתחילת ההדחה המשאבה תפעל ותוציא אותו מהמערכת. אחת לחצי שנה מומלץ להפעיל את המדיח ללא כלים, כשהוא ריק לגמרי, ולהוסיף לטבלית גם מלח ולימון, שיסייעו לפעולת ניקיון אפקטיבית״.