אין דבר מענג חושים יותר ממקלחת חמה שמשאירה אחריה אדים ביום חורף קר. כזאת שאתם יוצאים ממנה לאחריה כמו אדומים ובוערים כמו מסרט אימה טוב. זה הרגע הזה שכולנו מחכים לו בסוף יום מחוץ לבית. וכשהתנאים הללו לא מצליחים להגיע לידי מימוש, מדובר במפח נפש של ממש. לא פלא אם כך שסקר חדש מטעם חברת הגז אמישראגז מגלה שרבע מהישראלים לא מתקלחים מדי יום. ואגב זה ממש בסדר, אחרי הכול - בחורף לא מזיעים (או שזה רק משהו שאנחנו אומרים לילדים?). האם הדוקטור מסכים איתנו, ומה עוד עלה באותיות הקטנות של הסקר? בואו נתחיל

הסקר שנערך על ידי מכון המחקר רושינק בוצע באופן אינטרנטי, בקרב 502 משיבים המהווים מדגם אקראי ארצי מייצג של גילאי 18 עד 64, המחוברים לאינטרנט ואלו ממצאיו.

כרבע מהישראלים לא מתקלחים מדי יום

לשאלה באיזו תדירות אתה נוהג לעשות מקלחת/אמבטיה בתקופת החורף? 69% מהנשאלים השיבו שהם מתקלחים מדי יום. לעומתם 19% העידו כי הם נוהגים בתקופת החורף להתקלח פעם ביומיים ו-6% נוספים הודו כי הם מתקלחים בתקופה זו רק פעם או פעמיים בשבוע. 4% בלבד דיווחו כי הם נוהגים להתקלח פעמיים ביום ו-2% נוספים מהמשיבים לא ידעו להשיב בביטחון לשאלה. 

 

 

ואולי בעצם זה לא כזה נורא. האם בכלל בריא להתקלח כל יום? פנינו לד"ר ד"ר מוחמד סח, מומחה לרפואת עור, מכבי שירותי בריאות מחוז צפון.

"להתקלח מדי יום זה לא מזיק. כמובן שזה גם תלוי בטמפרטורת המים, משך זמן השהייה והשהות המתמשכת במים. אם מתקלחים יותר מחמש דקות - הדבר יכול לגרום ליובש של העור, כאשר גם טמפרטורה חמה מדי עלולה לגרום לרגישות בעור". לפי ד"ר סח, טמפרטורת המים המומלצת למקלחת בחורף היא 28–35 מעלות.
איך זה עובד? המקלחת היומיומית יכולה להוריד את שכבת השומן של העור, שיוצרת יובש, ומכאן נוצרים גירוי, גרד ועקצוצים. ככל שהמקלחת חמה יותר היא מגבירה את הגירוי של העור. לכן ההמלצה היא למים פושרים ככל הניתן.

ומה קורה למי שעושה מקלחות מרובות בכל יום? "כאשר מתקלחים כמה פעמים ביום הדבר עלול לגרום לגירוים בעור, בגרד, עקצוצים או אי נוחות בעור", אומר ד"ר סח ומדגיש כי "עור יבש עלול לגרום למחלות עור זיהומיות וחיידקים או וירוסים שעלולים לחדור, ואלו מעלים את הסף של רגישות לאלרגיות. אז איך זה עובד? תחשבו שקצת כמו ללבוש בגד, אותו דבר העור. מטרתו להגן על הגוף. ברגע שהוא מעט סדוק, אלרגניים עלולים לחדור לתוך העור וליצור תגובה אלרגית, לכן העור צריך להיות שומני, משום שכך הוא מגן עלינו יותר".

לרוב הישראלים נגמרו המים החמים באמצע המקלחת

המקלחת בחורף היא לא תמיד חוויה מפנקת. מהסקר עולה כי רוב הישראלים (75%) חוו בחורף מקרים בהם נגמרו להם המים החמים באמצע המקלחת. 48% דיווח כי מקרה זה התרחש לפחות פעם או פעמיים ו-27% דיווחו כי זה קרה להם 3 פעמים ויותר. 25% מהמשיבים ענו כי לא חוו מקרה כזה. 

 מקדישים עד 10 דקות ביום למקלחת

מהסקר עולה כי משך המקלחת של רוב הישראלים (כ- 70%) לא עולה על 10 דקות.  13% מהנשאלים השיבו כי הם מקדישים עד 5 דקות למקלחת ו-57% דיווחו כי מקדישים עד 10 דקות למקלחת. 24% מהנשאלים דיווחו כי הם מקדישים 15-20 דקות למקלחת  ו-2% העידו כי הם מקדישים לכך חצי שעה או יותר. 4% מהמשיבים לא ידעו לאמוד את משך הזמן שהם מקדישים למקלחת.

אז מהו הזמן המטכ"לי למקלחת תקנית? לפי ד"ר סח, "תדירות המקלחת מקובלת פעם ביום, בתנאי שיהיה משך זמן של 3-5 דקות, לא יותר. זאת בכדי שלא נביא למצב של יובש, לבטח שמדברים על מקלחת בחורף".

למעלה ממחצית מהישראלים ויתרו בחורף על מקלחת כי לא היו מים חמים ולא היה להם זמן לחכות

הסקר ביקש לבדוק האם בעונת החורף הישראלים נאלצים לוותר על מקלחת בגלל שאין מים חמים ואין להם זמן לחכות שהמים יתחממו. כך עולה מהתוצאות: 55% מהישראלים ויתרו על מקלחת בחורף משום שלא היו מים חמים ולא היה להם זמן לחכות שהמים יתחממו. ל-41% זה קרה פעם או פעמיים במהלך החורף ול-14% זה קרה 3 פעמים או יותר. מבין אלה שחוו מקרים אלה, זוהו שיעורים גבוהים יחסית זוהו בקרב גילאי 18-29 (73%) והורים לילדים (61%). 45% מהמשיבים העידו כי לא חוו מקרה כזה. 

קרוב למחצית מהבתים בישראל מנהלים ויכוח בחורף כי אחד מבני הבית לא השאיר מים חמים לאחרים

אחת משאלות הסקר ביקשה לבדוק האם נושא המים החמים במקלחת יכול לעורר ריב או ויכוח בין בני המשפחה. ממצאי הסקר מראים שבהחלט.  בקרוב למחצית מהבתים בישראל (44%) התנהל בחורף ויכוח או ריב כי אחד מבני הבית לא השאיר מים חמים למקלחת לאחרים. 28% העידו כי זה קרה פעם אחת או פעמיים ו-16% העידו כי זה קרה 3 פעמים או יותר, ב-56% מהבתים בישראל לא חוו מקרה שכזה. 

ורגע לפני פרידה, מה בריא לנו יותר: מקלחת או אמבטיה?

לדברי ד"ר סח, התשובה היא פשוטה ולאו דווקא אהובה על כותבת שורות אלו. "מקלחת, זאת משום שבאמבטיה יש נטייה לשהות יתר. חלק מהגוף חשוף חיצונית ליותר מים, ויותר מדי מים לא בריאים לעור שלנו היות וחשיפה רבה למים מבחוץ הוא הגורם העיקרי ליובש".