מאמינים? זה נגמר. עוד שנה הגיעה לסיומה ומדהים לגלות שוב ושוב איך הזמן טס. עוד לא הספקנו לומר: "פיי, כמה שנים עברו מאז הקורונה?" והנה אנחנו כבר ב-2023. רגע לפני החגיגות הגדולות והספירה לאחור, הזדמנות טובה להתארגן על איזה בקבוק שמפניה ולהבין למה דווקא שמפניה. התשובה הישראלית היא כי עראק מצטלם פחות טוב לאינסטגרם. וברצינות: מה גרם ליין המבעבע הזה להפוך לסמל של חגיגות, מה ישראלים אוהבים לשתות בערב האחרון של השנה האזרחית וממה בכל זאת צריך להיזהר?

  1. למה שמפניה?

    "היין המבעבע והבהיר נקשר באופן היסטורי ליוקרה ולמסיבות של החצרות המלכותיות והאריסטוקרטיה של אירופה", אומרת קולין מ. גאי, פרופסור להיסטוריה באוניברסיטת טקסס בסן אנטוניו ומחברת הספר "כאשר שמפניה הפכה להיות צרפתית", זאת על אף שמקורה של השמפניה היא בכלל מאנגליה - שם פותחה. המסורת של שתיית שמפניה לציון חגיגות מקורה בחצרות המלוכה של אירופה לפני 1789, שם המשקה היקר נתפס כסמל סטטוס. המשקה המבעבע והמתקתק הפך לתופעת שתייה חובקת עולם בסוף המאה התשע-עשרה וכיום, הוא משמש לעתים קרובות להנצחת אירועים משמחים, החל מניפוץ בקבוקים על ספינה לפני הפלגת הבכורה שלה ועד זריקת כוסות שמפניה על הרצפה. ולמה דווקא שמפניה? כי היא כל כולה מסמלת חגיגיות ושמחות, גם באופן סמלי, אבל גם ויזואלית, שכן היא עולה על גדותיה בשפע ובשמחה. 

     

    "כמוצר אלכוהולי אריסטוקרטי ומלכותי שהתחיל כהבטחה של מלך צפון צרפת (באזור בורגנדי) למלכה שאם ינצח במלחמה - יהפוך לקתולי נוצרי, וכך היה. בתום המלחמה בחבל שמפיין, הוא הטביל את עצמו והתנזר וחגיגות פתיחת השמפניות החלו", אומר יניב שריקי מנהל חטיבת משקאות בחברת א.ג.ת.ד המייבאת יינות ומשקאות אלכוהוליים. 

  2. שראלים אוהבים שמפניה? 

    לפי שריקי בהחלט כן אבל לא רק. "הטרנד של שנת 2022 הוא ללא ספק המיקסרים (משקאות אלכוהולים המורכבים מבסיס אלכוהולי ומיץ), ג'ין , טקילה, וודקה ואפילו וויסקי בשילוב של ג'ינג'ר, טוניק , תפוזים ועוד' עשו את דרכם בחזרה ובגדול בזכות חוזקם האלכוהולי לעומת כוס בירה 5%  בממוצע וכוס ויין 12.5% בממוצע. 

    כמו כן, ישנה קהילה עולמית גדולה וגם בתוך ישראל (כ-30,000 ישראלים לערך ) של חובבי בירת קראפט מושבעים וחלקם גם יגידו משוגעים. אין ספק שהטעמים החדשנות ובכלל העיצוב הם פורצי דרך ולא פחות ממדהימים , אז כוס בירה היא כבר לא סתם בירה. זה כבר משקה שעומדת מאחוריו יצירתיות חדשנות ומסורת וכל בירת קראפט כזאת או אחרת היא יצירת אומנות. מחיר פחית או בקבוק יכול לנוע מ-10-200 שקל לבקבוק". 

     

     

  3. אלו משקאות יגרמו לכם לחמרמורת וממה צריך להיזהר?

    "להנגאובר כנראה שלעולם לא תהיה לה את פתרון הקסם, למעט הפתרון הפשוט של לדעת את גבולות הגזרה של מתי להפסיק לשתות ולאזן את הגוף באנרגיות מזון ומים למניעת התייבשות. צריך לזכור שמשקאות אלכוהולים שמכילים פחמן דו חמצני יוצרים תחושת שקר בין כוס לכוס ותחושת השכרות תגיע בהפתעה", מסביר שריקי. 
  4. העולם עובר לאלכוהול ללא אלכוהול

    מחקרי שוק ונתונים מחברות האלכוהול בעולם מראות בפרוש כי ישנו טרנד עולמי של משקאות אלכוהוליים ללא אלכוהול כלל ,והצרכן הממוצע מסיבות בריאותיות או כהחלטה (נהיגה ,הריון וכד') מצביע ורוכש עוד ועוד מקטגורית הווירגי'ן.
  5. נשים VS גברים: האם יש הבדל בצריכה ובבחירת האלכוהול?

    "ישנם משקאות שנתפסו בעבר כמשקאות גברים מאוד כגון וויסקי ובירה ומשקאות חצי מתוקים ויבשים שנשים חיבבו יותר , אבל אין ספק שהעולם השתנה וישנו איזון מגדרי כמעט זהה וישנם גם נשים שפרצו דרך במשקאות הוויסקי וזכו בפרסים בשנים האחרונות", אומר שריקי.  

     

      

  6. שימו לב גם לסוכר

    כולם מדברים על חמרמורת ושכרות, אבל יש עוד סעיף בכל המשקה הזה - רמת הסוכר. עינת מזור בקר, דיאטנית קלינית במרפאת ההשמנה במרכז DMC לטיפול בסוכרת מסבירה: "שתיית אלכוהול במינונים גבוהים אינה מומלצת כלל לבריאות ואם אנו מדברים על סוכרתיים היא עלולה אף לסכן את בריאותם באופן ממשי (במיוחד עבור מי שמזריק אינסולין או נוטל תרופות הגורמות להפרדת אינסולין מהלבלב).  יחד עם זאת, גם סוכרתיים יכולים ליהנות משתייה של משקאות אלכוהוליים, אך להיות קשובים לגופם ולהכיר את הרכב המשקאות השונים. לפי ההנחיות של המועצה הלאומית לסוכרת במשרד הבריאות, לסוכרתיים (כמו לכלל האוכלוסייה) מומלץ להגביל את צריכת האלכוהול  - עד ל-2 מנות ביום לגברים ועד מנה ביום לנשים. מנת אלכוהול מכילה 15 גרם אלכוהול, לדוגמה: 330 מ"ל בירה, 140 מ"ל יין יבש או 40-30 מ"ל משקה עם אחוז אלכוהול גבוה כדוגמת וודקה או וויסקי". 

     

     

     

  7. מה הכי פחות מומלץ לשתות ומה כן?

    "מומלץ מאוד להימנע מקוקטיילים שונים שמכילים כמויות סוכר גדולות, הן במשקה האלכוהולי והן בסירופים המתווספים למשקה.  כדאי גם להימנע מיינות מתוקים, שרי, סיידרים, קוקטיילים או ליקרים מתוקים. משקה אלכוהולי שדווקא כן נמצא כמומלץ לבריאות הלב ואף משפר את זרימת הדם ואינו מעלה את רמות סוכר בדם הוא יין (ובמיוחד יין אדום) וזאת בזכות נוגדי החמצן שקיימים בו, ניתן לשלב במידתיות יין אדום, לבן וגם שמפניה, בשל תכולת הפחמימות הנמוכה ואחוז אלכוהול נמוך באופן יחסי ממשקאות אחרים. בכל מקרה, מומלץ לשתות אלכוהול בליווי ארוחה קטנה מלאה לפני השינה על מנת להקטין את הסיכוי לנפילת הסוכר בשעות הלילה. מומלץ לנטר את רמות הסוכר באמצעות מד סוכר רציף וללא דקירות אשר ישקף לכם בזמן אמת את רמות הסוכר ויספק לכם אינדיקציה בנוגע למצבכם", מסכמת מזור.