אנחנו פוגשים אותם לרוב ברגעים לא פשוטים - כשאנחנו חולים, גמורים ורק רוצים שמישהו ייתן לנו ימי מחלה או תרופות, אבל כמה אנחנו באמת יודעים על הרופאים שלנו? איך יודעים מתי תפסנו מחלה קלה שתעבור לבד ומתי זה מצריך בדיקה של רופא? ומה חשוב לדעת לפני שנכנסים אליו? שוחחנו עם ד"ר תילי (תהילה) פישר-יוסף (35), מומחית ברפואת משפחה במכבי מחוז השרון, וריכזנו עבורכם את כל מה שחשוב לדעת.
בואו ממוקדים
אם אתם נוטים להגיע לרופא ולשפוך עליו את כל מה שמציק לכם, אתם כנראה מקשים על הבדיקה. "אפשר להכין רשימה מראש של הדברים שרציתם לשאול כדי שלא תשכחו משהו, אבל מצד שני, חשוב שלא להציף את הרופאה עם מגוון רחב של דברים שמטרידים אתכם, כי אז התשאול והבדיקה יהיו מפוזרים בהתאם, ולא ממוקדים", ממליצה פישר-יוסף, "אם יש לכם מספר נרחב של סוגיות שאתם מעוניינים להעלות מול הרופאה בחרו את ה-3 הבוערות ביותר, וקבעו תור נוסף לסוגיות הבאות".
אל תהיו נעולים מראש
יכול להיות שחיפשתם את התסמינים שלכם בגוגל ואתם בטוחים שאתם כבר יודעים הכל, אבל אל תשכחו שעומד מולכם רופא בעל ניסיון רב שכנראה יודע דבר או שניים יותר. "גם אם אתם בטוחים שאתם יודעים מדוע אתם משתעלים או למה הברך כואבת, תבואו פתוחים ואל תיצמדו לאבחנה שלכם", אומרת פישר-יוסף, "תנו לרופאה לשאול אתכם מגוון רחב של שאלות, ייתכן שבסוף האבחנה תפתיע אתכם, וכך גם הטיפול. למשל, אולי תגלו ששיעול ממושך נובע מאלרגיה או מצרבות כרוניות ולא מווירוס".
בואו איך שנוח לכם
אין סיבה באמת "לדפוק הופעה" למרפאה, ובעיקר חשוב לשמור על נוחות מקסימלית שתקל גם עליכם וגם על הרופא: "אם סביר להניח שתעברו בדיקה גופנית כדאי לבוא עם בגדים נוחים. למשל, אם לאישה יש נגע במפשעה, יהיה לה פחות נוח אם היא תבוא בחליפת אוברול, כי היא תהיה מאוד חשופה במהלך בדיקה שהיא בין כה וכה אינטימית".
איך להוציא ימי מחלה?
אם הבוס בעבודה, המורה של הילדים, או כל גורם אחר דורש מכם אישור מחלה, יש דרכים מאוד פשוטות לקבל אותם היום. "אפשר לבקש ימי מחלה גם בלי להיבדק ע"י רופאה, במיוחד אם מדובר במחלה קצרה וחולפת, או משהו מוכר שלא מצריך בדיקה גופנית כמו מיגרנה", מסבירה פישר-יוסף ומוסיפה, "חשוב לדעת שיש הגבלות בעניין הזה; ללא תיעוד של בדיקה גופנית וללא הצדקה מתועדת ברשומה הרפואית, רופאה יכולה לרשום עד ארבעה ימי מחלה רצופים בלבד".
יש מספר כללים לאישורי מחלה. "אין אפשרות לבקש מראש אישור מחלה עתידי, אלא רק ממועד הביקור או הבקשה. אפשר גם לבקש בקשה רטרואקטיבית- אבל עד חודש לאחור", היא מפרטת ומוסיפה, "לידיעת ההורים, עבור בתי ספר וגנים, אין צורך באישור רפואי עבור מחלה הקצרה מארבעה ימים מלאים. בהתאם לחומרת המחלה, כל רופא ורופאה יכולים לתת עד 30 ימי מחלה רצופים. כל יום נוסף כרוך בהמלצה כתובה של רופא שניוני שקשור למחלה הספציפית. אם יש הצדקה ודאי שניתן לפנות לרופאה המטפלת ולבקש הארכה לימי המחלה".
אם יש ברירה, נסו להימנע מהגעה בימי חמישי, שישי וראשון
לפני שאתם מטריחים את עצמכם למרפאה, היכנסו לאפליקציה של קופת החולים שלכם ובדקו אילו פעולות אתם יכולים להשלים ממנה, בלי לזוז מהספה. "האפליקציה נועדה עבור שאלות קצרות שיש עבורן מענה מהיר ומיידי. הנושאים שמקובל לפנות עבורם באפליקציה הם אישורי מחלה, חידוש מרשמים לתרופות, סיכום מידע רפואי קצר לאחר ניתוח, הפניה לבדיקות דם וכו'", מתארת פישר-יוסף.
ואם בכל זאת החלטתם להגיע למרפאה, חשוב שתדעו מה הם הימים העמוסים: "זה מאוד משתנה ממרפאה למרפאה ומפריסת השירותים בכל אזור ואזור. אבל אפשר לומר באופן גס שימי חמישי אחר הצהריים, ימי שישי בבוקר וימי ראשון בבוקר מעט יותר עמוסים".
פישר-יוסף ממליצה להגיע למרפאה במספר מקרים: "כאשר יש לכם שאלה לגבי תסמין שאתם סובלים ממנו- למשל כאבים חדשים, חולשה חדשה, פריחה, עייפות, שינויים בהרגלי היציאות ועוד, אני ממליצה להגיע. כל תסמין מצריך תשאול מעמיק, ורצוי גם בדיקה גופנית מלאה. אם אתם מעוניינים בבדיקות מסוימות אני ממליצה לקבוע תור גם כן על מנת שהרופאה תאזין לסיפור ותתאים אותן באופן מדויק אליכם. כאשר לא ניתן להגיע פיזית למרפאה ניתן לקבוע תור בווידאו, ובלית ברירה - תור טלפוני".
מתי עובר הגבול בין מחלה קלה לדבר רציני?
ראשית – נתחיל בבדיקות. "אם יש תוצאה במעבדה שמסומנת באדום, לא בטוח שיש לה משמעות. במידה והתוצאה אכן מסוכנת, יצרו איתכם קשר באופן מידי עם הנחיות", היא אומרת ומוסיפה, "אם יש תוצאת הדמיה או ביופסיה שמדאיגות אתכם, קבעו תור מסודר. אם אינכם בטוחים שהרופאה כבר ראתה את התוצאות ניתן להשאיר עותק במשרד המרפאה, למשל, כדי שהרופאה תעיין בו עוד לפני התור שלכם".
ומה עושים במצב של מחלה? "לרוב, היום הראשון של מחלת חום הוא יום שעוד מוקדם להגיע להיבדק. אם יש לכם או לילדיכם חום או כאב, אבל הוא מגיב היטב לתרופות, אתם מסוגלים לאכול, לשתות, וללכת לשירותים, אפשר להישאר בבית יום או יומיים. לעומת זאת, ילד שלא אוכל ולא שותה, לא נותן שתן, או לחלופין מקיא לאחר כל ארוחה, ילד שנמצא באי שקט משמעותי או להיפך, ישן כל היום, אלו ילדים שיעברו בדיקה רפואית מלאה ומהר", היא מסבירה ומדגישה, "כל אדם הסובל מחום עם כאבי ראש עזים מאוד המלווים בהקאות או ברגישות ניכרת לאור, רצוי שייבדקו מהר. אם יש קוצר נשימה, או כאבים בחזה כמובן שיש לסור מיד לבדיקה רפואית".
ובכל זאת, היא ממליצה ללכת על בטוח: "אם אינכם רגועים, עדיף שתגיעו להיבדק. לא תמיד מטופלים יודעים להבדיל בין מצב רפואי טריוויאלי למצב חירום, וזה גם לא תפקידם. בשביל זה יש את רופאי ורופאות הקהילה ואנחנו כאן כדי לעזור בקבלת ההחלטות הזו".
אפשר להגיע לרופא אחרי לקיחת משככי כאבים
אם אמרו לכם פעם לא ללכת לרופא אחרי נטילת משככי כאבים, מתברר שמדובר במיתוס גדול. "אין שום צורך להימנע ממשככי כאבים ותרופות להורדת חום כדי להגיע לרופאה 'כשאתם עם כל התסמינים'", מדגישה פישר-יוסף ומחדדת, "ההיפך הוא הנכון. חשוב לנו להעריך את המצב דווקא תחת טיפול תרופתי. ילד, למשל, יכול להראות נורא רגע לפני נורופן, ונפלא שעה אחרי, וזה ישפיע על ההחלטה האם לאשפז אותו או לא".
כבו את הטלפון ותחשבו פעמיים אם להביא בן זוג
החלטתם להגיע לרופא? נסו לנקות הסחות דעת. "שימו את הפלאפון בצד. זה הזמן שלכם והוא קצוב", היא ממליצה ומוסיפה, "אם אתם נכנסים לביקור עם בן/ת זוג, חישבו קודם האם הם יתרמו למפגש הרפואי או יפריעו לו. יש מקרים שבני זוג גונבים את הפוקוס אחד לשני או גונבים זמן אחד לשני. חשוב לקבוע תור נפרד עבור כל אחד מבני המשפחה כדי שכל אחד יקבל את הזמן המגיע לו".
איך בוחרים רופא משפחה?
קצת כמו זוגיות. "צריך כימיה, יכולת הקשבה הדדית ושתרגישו נוח לשתף בכל מה שצריך אבל גם שתהיו פתוחים לשמוע ולקבל", היא מתארת, "לא תמיד תקבלו בדיוק את מה שאתם רוצים מרופאת המשפחה (למשל בדיקות כל חודשיים או MRI כלל גופי אחת לשנה), אבל האם קיבלתם את מה שאתם צריכים? האם הרגשתם שהתייחסו בכבוד וברצינות לדאגות שלכם, שהסתכלו עליכם באופן הוליסטי והשתדלו להכיר אתכם ואת האתגרים שלכם?".