מתח כרוני עלול להשפיע על לחץ הדם, התיאבון, כאבי ראש ושרירים, ואפילו על נשירת שיער. ולא שצריך עוד הוכחות בתקופה הזאת, אבל גם הצבע של השיער יכול להוות סימן לרמות הלחץ הגבוהות שאיתן אנחנו מתמודדים. רגע לפני שאתם רצים למראה, חשוב גם לדעת את זה: במקרים מסוימים זה הפיך ויש גם כמה דרכים פשוטות שיכולות לסייע בהאטה מראש של התהליך.
למה השיער שלנו מאפיר?
עם השנים השיער מאבד יותר ויותר צבע כתוצאה מאובדן מלנין, המרכיב שמייצר פיגמנטים שאחראים לייצור תאי מלנוציטים. ככל שיש פחות מלנין, כך צבע השיער נעשה בהיר יותר ויותר. מעבר לגיל, יש עוד גורמים שמשפיעים על העיתוי בו השיער מתחיל לאבד צבע, בראשם הגנטיקה. וגם לאתניות יש תפקיד. מחקר הראה שהגיל הממוצע שבו השיער מתחיל להאפיר אצל גברים לבנים הוא 34 לעומת 44 אצל אפרו-אמריקאים.
סיבה נוספת שיכולה להאיץ את התהליך הוא לחץ. למתח כרוני יש השפעות רבות על הגוף, והשיער הוא אחד מהם כאשר התיאוריה היא שהמלנוציטים מידלדלים במצב של לחץ. מחקר משנת 2013 על עכברים הראה קשר ברור בין מתח להאפרת שיער. החוקרים ייצרו תגובות של לחץ בגופם של עכברים בעלי צבע שיער שחור, והם הובילו להיווצרות בלתי הפיכה של מקבצי שיער לבן בגופם של העכברים, במקביל לעליית רמות הקורטיזול והנוראדרנלין בדם. במקביל, נצפתה גם ירידה בכמות תאי המלנוציטים בזקיקי שערות העכברים.
זה יכול לחזור
צוות חוקרים שרצה לבדוק את הקשר בין איבוד הצבע של השיער לתקופות של לחץ ומתח גבוהים, גילה שהשערות לפעמים גם יכולות לחזור לצבען המקורי. על פי החוקרים, ברגע שהלחץ יורד והחיים חוזרים לשגרה, יכול לצמוח שוב שיער עם צבע כהה. זה לא קרה לכל השערות, אבל זה קרה בכמה מהן. הצוות גם גילה שזה התרחש לא רק על הראש אלא גם באזורי גוף אחרים. ממצאים אלו מצביעים על כך ש"יש חלון הזדמנויות שבמהלכו תהליך איבוד הצבע הוא כנראה הרבה יותר הפיך ממה שחשבנו", כתבו החוקרים.
המחקר בוצע על 10 משתתפים בגילאי 9-39. החוקרים זיהו מקטעים בשערות בודדות שבהם התרחשו שינויים בצבע, אחר כך הם חישבו את הזמנים שבהם התרחש השינוי ובמקביל עקבו אחרי ההיסטוריה של האירועים המלחיצים ביותר שחוו המשתתפים במהלך אותה תקופה. התוצאות הראו שהזמנים שבהם התרחש איבוד הצבע או להיפך חזרת השיער לצבעו המקורי, תאמו לתקופות של מתח או רוגע משמעותיים. אצל אחד המשתתפים, גבר בן 35 בעל שיער ערמוני, חמש קווצות שיער חזרו לצבעם במהלך שבועיים בהם היה בחופשה. לנבדקת אחרת, אישה בת 30 עם שיער שחור, הייתה קווצה אחת שהכילה קטע של שיער שנהיה לבן במהלך חודשיים בהם היא עברה פרידה זוגית ומעבר דירה.
איך אפשר להאט את איבוד הצבע?
בעוד שההשפעה הגנטית על צבע השיער היא לא בשליטתנו, יש כמה שינויים באורח החיים שיכולים לעזור, אם לא למנוע את התהליך אז לכל הפחות להאט אותו.
תזונה. תזונה עשירה בנוגדי חמצון יכולה להפחית מתח חמצוני ולהשפיע על רמות המלנין בגוף. מזונות עשירים בנוגדי חמצון כוללים בין היתר פירות וירקות טריים, תה ירוק, שמן זית ודגים. גם מחסור בוויטמין B-6, B-12, ביוטין, ויטמין D או ויטמין E יכול לתרום להאפרה מוקדמת. פירות ים, ביצים ובשרים הם מקורות טובים לוויטמין B-12, וחלב, סלמון וגבינה הם מקורות משופעים בוויטמין D.
עישון. מחקר משנת 2013 הראה שלמעשנים יש סיכוי גבוה בהרבה להתחיל להאפיר לפני גיל 30 מאשר ללא-מעשנים.
צבעי שיער ומוצרי שיער כימיים. צבעי שיער ומוצרי שיער כימיים, אפילו שמפו, יכולים לתרום לאיבוד צבע מוקדם יותר של השיער. רבים מהמוצרים הללו מכילים מרכיבים מזיקים שמפחיתים את המלנין. מי חמצן, שנמצא בצבעי שיער רבים, נחשב גם הוא לכימיקל מזיק.