לצד החששות מהמצב הביטחוני, הדאגה למשפחה ולחברים והתחושות הקשות - הצטרפה גם חרדה כלכלית ממשבר. הרחובות ריקים, העסקים סגורים, הלקוחות לא מגיעים, וההורים נשארים לשמור על הילדים שנותרו ללא מסגרות. במצב מורכב שכזה, עם הוצאות שגדלות והכנסות שפוחתות, ישנן מספר המלצות כלכליות שחשוב לעקוב אחריהן כדי לעבור את התקופה הזו.

מדינת ישראל חזרה מהחופש הגדול והחגים, כשמשפחות רבות שהוציאו כספים רבים על בילויים וחופשות הסתמכו על חודש אוקטובר שיאזן את המצב הכלכלי. עבורם המלחמה שהתחילה, ערערה הכול. "לקוחה התקשרה אלי השבוע וסיפרה שהמצב הנפשי יותר גרוע רק מהמצב הכלכלי", אומרת אתי אהרונסון, מאמנת אישית, יועצת פיננסית ומומחית בקבוצת "עוברות ושוות". "היא שיתפה אותי שהיא לא יודעת איך תעמוד בכל התשלומים. לא נכנס לה כסף והיא הסתמכה על זה. זה בדיוק המצב שצריך למנוע כדי שאנשים לא יגיעו למצב נפשי כל כך קשה. המצב גם כך כל כך קשה, ואסור שהמצב הכלכלי יוסיף על זה. חשוב להרגיע ולסדר אותו. צריך לשמור על עצמנו, על המשפחה ועל הביטחון הכלכלי שלנו, להיות ערניים ולהתחיל לחשוב על זה כבר עכשיו".  אז מה אפשר לעשות כדי לשמור על מצב כלכלי מאוזן ככל האפשר? אהרונסון עם כמה טיפים חשובים. 

1. נהלו תקציב.
"ההוצאות גדלות כי הילדים בבית ויש יותר הוצאות על אוכל, מים וחשמל. מצד שני, יש הוצאות שהצטמצמו כמעט לחלוטין כמו ביגוד, מסעדות, בילויים או דלק. מה שאני מציעה זה לקחת את התקציב שנשאר ללא שימוש ולנצל אותו להוצאות העיקריות כמו אוכל, חשמל ומים. שבו על ההוצאות, תסתכלו עליהן, ותראו שאתם עומדים בתקציב. תקציב חשוב בתקופות כאלו". 

2. הפרידו בין הוצאות קבועות למשתנות.
"על הוצאות קבועות כמו שכירות, ארנונה וגני ילדים אתם כנראה לא תוכלו להשפיע. אפשר לנסות לפנות לבעל הדירה או לעירייה ולראות אם הם מוכנים להוזיל או לוותר על תשלום", אומרת אהרונסון ומחדדת, "עם זאת, אפשר להשפיע על ההוצאות המשתנות ולעשות סדר בכל מה שקשור לאוכל, ביגוד, מסעדות, בילויים וחופשות. הידע הזה יעניק לכם שליטה והבנה, כדי לראות איך ניתן להוזיל או לוותר על הוצאות מסוימות. בדקו את כל החיובים של הוראות הקבע, על מה אתם מוציאים כסף? האם ניתן להוזיל? אם משלמים על שירות שניתן לוותר עליו, בטלו אותו. זה נותן תחושה של שליטה, שאתם מבינים מה קורה ויודעים כמה כסף צריך להכין".

3. דחו משכנתאות והלוואות. 
"אם אתם לא מקבלים שכר או הכנסה כרגע, דחיית משכנתאות והלוואות זו אפשרות. "במידה והשכר יורד ואין ברירה, חייבים לעשות משהו יותר משמעותי. הבנקים דוחים משכנתאות והלוואות לשלושה חודשים. אם אין ברירה ורואים ששוקעים, פשוט ללכת ולהקפיא החזר משכנתא או הלוואה", ממליצה אהרונסון ומחדדת, "עשו זאת רק אם אין ברירה, כי זה ריבית דריבית. אחר כך יהיה קשה להחזיר את הכסף, זה יהיה כבד. עם זאת זו אפשרות וחשבו על כך, אפשר לעשות את זה גם טלפונית".

4. אל תאגרו מזון ליותר משבוע. 
אחרי שראינו את הבהלה לסופרים בעקבות הודעת פיקוד העורף, אהרונסון ממליצה שלא להצטייד ביותר מדי מזון: "אגירת מוצרי מזון מיותרת. קנו מזון לשבוע גג, כי אחר כך פותחים עוד חשבון בנק במזווה שלנו ובאמת לא צריך את זה. לא צריך להוציא המון כסף על מזון מעבר לשבוע. זה מיותר. אנשים הולכים וקונים כמויות של אוכל. תעבדו לפי תקציב, תעבדו נכון".

5. הימנעו מלשחרר פיקדונות. 
צמצמתם את ההוצאות, דחיתם משכנתאות ועדיין זה לא מספיק? אפשר לגשת לפיקדונות, אבל בחוכמה. "אם עשיתם את כל הפעולות ועדיין רואים שיש חוסר וההוצאות גדולות מההכנסות, אם יש פיקדון תפתחו רק את מה שחסר לכם. נניח והפיקדון של 5,000 וחסר לכם רק 2,000, תפתחו 2,000. תשאירו כסף כי אתם לא יודעים כמה זמן המלחמה תימשך. תשאירו ואל תפתחו הכול", ממליצה אהרונסון. 

 

6. במצב שאין ברירה - קחו הלוואה.
הלוואה היא האפשרות האחרונה המומלצת. "אם אין פיקדונות ועדיין המשפחה מרגישה ורואה שיש לה חוסר והיא לא תעמוד בכל ההחזרים והתשלומים, אפשר לקחת הלוואה. ההלוואות אמנם יקרות, וזה המילוט האחרון רק כשאין ברירה, אבל הבנקים נותנים הלוואות בריבית פריים. זה גם יקר אבל עדיין יותר טוב לעומת ימים רגילים בהם זה פריים + 4 או + 3", אומרת אהרונסון ומדגישה, "קחו הלוואה לתקופה מסוימת עד שנראה מה הממשלה מעניקה. הלוואות הן יקרות ולכן זה המוצא האחרון:ץ

7. בעלי עסקים? דחו המחאות ונסו לגבות מחייבים
"למשפחות שאחד מבני הזוג הוא בעל עסקים אני ממליצה לעשות פחות או יותר אותו דבר כי עסק זה כמו בית. כן שימו לב להמחאות בחוץ שעומדות להיפרע. בקשו מספקים שיכולים שלא להפקיד המחאות. אותו דבר מומלץ לעשות גם עם הלוואות שיש לעסק והקפיאו את תשלומי ההלוואות בינתיים. נסו לגבות כמה שיותר מחייבים. המדינה דוחה את המיסים. בנוגע לארנונה בקשו מהעירייה לדחות את התשלום. עשו כל מה שניתן לעשות לפני שאתם רצים להלוואה", אומרת אהרונסון.

8. חכו עם החל"ת.
אם יש לכם עובדים, היא ממליצה לחכות לפני שמוציאים אותם לחל"ת או מפטרים: "אל תפטרו אם אתם מחזיקים עובדים ואל תוציאו אותם לחל"ת - צריך לראות מה הממשלה תאמר. אני ממליצה בינתיים לחכות עם ההחלטות לגבי עובדים כי מאמינה שבקרוב יוציאו הנחיות", היא אומרת ומוסיפה, "כן תהיו יצירתיים ותבדקו מה ניתן כרגע לעשות. לא לשבת רגל על רגל ולחכות שהממשלה תפצה אותנו כי מי יודע מתי זה יקרה".

9. חשבו על הגדלת הכנסות מעבודות מזדמנות
אם נותרתם ללא הכנסה או עבודה, לצד הקטנת ההוצאות נסו לחשוב על הכנסות אחרות. "יש המון עבודות מזדמנות שיכולות להתאים לאנשים שעבדו לפי שעה או בעלי עסקים שכרגע לא עובדים ויש להם את הזמן לעבוד כשליחים למשל. יש הרבה עבודות שצריכים עכשיו. נכון שזה לא הרבה כסף  אבל זה כסף. זה יותר גדול מאפס, לא משנה מה תרוויח. הגדלת הכנסות זה טיפ חשוב מאוד".