הרבה פעמים אנשים רוצים לשמוע נתונים ושורות תחתונות, אבל המציאות מוכיחה פעם אחר פעם שזה לא מספיק, לא הכל זה עלות מול תועלת ושורת רווח, יש עוד שכבה מאוד חשובה שזה הסיפור שאנו מספרים והרגש שאנו מעבירים ובסופו של יום צריך לזכור כי בני אדם מונעים מסיפורים ורגשות. אז מי הם הסטוריטלרים המובילים בעולם ומה אנחנו יכולים ללמוד מהם?

  1. מלאלה יוספזאי

    כשאנחנו מדברים על כוחו של סיפור, על זה בדיוק אנחנו מדברים. למי שנתקל בשם בפעם הראשונה, נספר שמגיל צעיר מלאלה לוחמת למען זכויות נערות ונשים פקיסטניות ופועלת למען זכותם של ילדים וילדות לקבל חינוך. פעולותיה האמיצות ויוצאות הדופן הובילו לכך שבגיל 17 בלבד קיבלה פרס נובל לשלום, הישג מרשים במיוחד לאור העובדה שבדרך להישג זה כמעט שילמה בחייה כאשר נורתה בראשה על ידי הטאליבן. גם זה לא עצר אותה - היא התאוששה במהרה, חזרה להילחם עבור מטרותיה והפכה לסמל עולמי למחאה. חייה של מלאלה היו קשים ורחוקים מכל מה שאנחנו מכירים, היא חיה חיים של דיכוי בחברה אשר משמרת נשים כשפחות, אך היא מעולם לא קיבלה את המציאות: "עמדו בפניי שתי אפשרויות: לשתוק ולחכות שירצחו אותי - או לדבר, ואז להירצח. בחרתי באפשרות השנייה". הספר שיצא בהשראתה יכול לגרום לכם להאמין ביכולתו של אדם (או במקרה זה, אישה) לחולל שינוי בעולם.


    אחד הדברים הבולטים בנאומה היו ההוקרה לאביה, שאפשר לה להוכיח שבנות שוות לבנים ואישה או נערה יכולה להיות הרבה יותר מאמא, אחות או במקרה הפחות טוב - שפחה.

    על הפרס עצמו אמרה שהוא הרבה מעבר למזכרת ממתכת אלא פידבק משמעותי עבורה להמשיך בדרכה ולהאמין שיש עוד אנשים בעולם שתומכים בה. היא סיימה את הנאום בקריאה לכל ילדי העולם לעמוד על הזכויות שלהם ולא לחכות שמישהו אחר יגן עליהם, גם אם נדמה להם שקולם חלש ולא נשמע, בדיוק כמו שעשתה בעצמה.

    קחו לכם 10 דקות לצפות בנאום המלא ומעורר ההשראה של מלאלה לאחר שקיבלה את פרס הנובל לשלום.





  2. ברק אובמה

    השנה היא 2010 וברק אובמה מועמד מוביל לראשות ממשלת ארה"ב שעולה לנאום בסיאטל.
    אובמה הוא אדם כריזמטי, זה לא סוד. אבל הפעם, לא הכריזמה שלו היא זו שסחפה את הקהל אלא הסיפור (הריצו ל-00:10-01:30)



    בכל מה שנוגע להעברת מסרים, אין שני לברק אובמה. בסרטון שזה עתה ראיתם הוא השתמש באנלוגיה לא פחות ממבריקה שמשווה את ניהול המדינה לנהיגה במכונית. נשתמש במודל "מטרה-מסר-תוכן" של חברת Leave a Mark לבחינת אפקטיביות הסיפור של אובמה: 
    מה היה המסר? הוא רוצה שקהל הבוחרים שלו יבין שהוא זה שמסוגל להוציא את אמריקה מהבוץ הכלכלי, אותו בוץ שהמתחרים הכניסו אותה אליו.
    מה הייתה המטרה? שיצביעו לו בבחירות הקרובות.
    מה היה התוכן? שימוש באנלוגיה מוכרת ומבאסת שמשווה רכב תקוע בבוץ לכלכלה השוקעת של אמריקה.

    מה אנחנו יכולים ללמוד מברק אובמה? גם אם לא תמיד הקהל שלכם מבין את כל הפרטים הקטנים, תדאגו שהוא יבין את התמונה הגדולה דרך אנלוגיה מעולם מקביל ומוכר יותר. 
  3. יונתן ברק


    מברק אובמה ליונתן ברק, שרובכם אולי מזהים מתוכניות אירוח ובידור וכמובן מאולמות הסטדנאפ ברחבי הארץ. אבל לא רבים יודעים שברק מתהדר בכמה כובעים נוספים, ביניהם תסריטאי, עורך וידאו, ובמאי קליפים, כישורים אשר מעבים את יכולות הסטוריטלינג שלו. אז מה מייחד את יונתן ברק משאר הקומיקאים בארץ? כמו כל סטוריטלר, התכונה הבולטת ביותר של ברק היא הכריזמה שלו, אך בשונה מחבריו בענף, סגנונו של ברק מאופיין בסטוריטלינג ובקשר הישיר שלו עם הקהל. 

    ברק הוא בין הקומיקאים היחידים שמפרסמים מדי שנה בעקביות את מופע הספיישל המלא שלו לרשת פשוט ככה, ללא חלקים נבחרים, ללא עריכה, ללא התחייבות לקנות כרטיסים. הוא מספר באופן קומי על אירועים מחייו, בשילוב משחקי מילים ומנגיש בצורה הומוריסטית ומקורית מאוד (שיש שכינו אותה "יונתן-ברקיות") את כל הנושאים הבוערים לדור הצעיר שלרב נמנע מצפייה בחדשות.

    הדרך הטובה ביותר להבין את יכולות הסטוריטלינג של ברק היא פשוט לצפות באחד ממופעיו. בספיישל האחרון ששוחרר לרשת ממש לאחרונה, שימו לב היטב לצורה שבה בחר ברק לפתוח את המופע תחת ההצהרה "אני נוכל". ככה גבירותיי ורבותיי, משאירים חותם על הקהל, גם הרבה אחרי שעזבתם את האולם (הריצו ל1:20-1:30



    או כפי שסיכם זאת ברק עצמו בראיון ל"מעריב": "אנשים יודעים שכשהם באים לראות אותי מופיע, יש הבטחה אחת ממני - הם הולכים ללמוד, לצחוק, ולזכור מסר לעתיד, בין אם הוא סקס או על השואה. גם אם הוא יהיה בפנטומימה".
  4. ריס וויתרספון

    20 שנה חלפו מאז נכנסה ווית'רספון לחיינו בתפקידה האייקוני כאל וודס ומאז היא רק ממשיכה לשעוט קדימה. למעשה, כיום מדובר באחת השחקניות העשירות בעולם והונה מוערך במיליארדי דולרים. אבל לא יכולות המשחק שלה הן אלה שהבריגו אותה לרשימת הסטוריטלרים המובילים שלנו, אלא היכולת שלה לדברר את המסרים החשובים לה לעולם בצורה סוחפת, מעוררת השראה ומותירת חותם.
    בתור שחקנית מתבגרת בת 35, החלה וויתרספון לקבל תפקידים פחות נחשקים מאלה שהייתה רוצה לגלם בסדרות ובסרטים ויום אחד היא פשוט החליטה לעשות עם זה משהו וללכת איתו עד הסוף במטרה לשלב יותר נרטיבים וייצוגים נשיים בהוליווד ולתת במה לקולות נשיים שונים ומגוונים להישמע. אחד הנושאים שהיא חרטה על דגלה:

    "הפרק הבא בחיי הוא התמקדות ביצירת הזדמנות לסטוריטלריות. אני חושבת שאנחנו לא יכולים לשנות חברה אם לא נראה נקודות מבט שונות על המסך ואני חושבת שזה באמת חשוב שנשמע קולות של נשים". ריס ווית'רספון בשיחה עם סוכנות הידיעות AP בסרטה Home Again. הריצו ל-00:47-2:00.




    מלבד קריירת המשחק הענפה והכישרון התיאטרוני שאין להכחישו כסטוריטלרית, ווית'רספון משתמשת בפלטפורמת ההפקה שבבעלותה כדי לפתח את סיפוריהן של סטוריטלריות אחרות. בנוסף הקימה גם חברת מדיה שכל חזונה הוא לשנות את הנרטיב הנשי ולהדגיש סיפורים ודמויות ממוקדות יותר בנשים בחיי היום-יום שלנו.

    הצלחתה המטאורית של ווית'רספון בכל כך הרבה חזיתות שנשלטו במשך שנים על ידי גברים, מיקמה אותה גם בתור אחת הדוברות הבולטות במהפכת #MeToo עוד בשלביה הראשונים ולמרות יופיה שלא ניתן להתעלם ממנו, מה שהופך אותה לסטוריטלרית מעולה היא העובדה שהיא פשוט לא מפחדת לפתוח את הפה, או כמו שאוהבים לכנותה במגזינים "דרומית מנומסת וקשוחה".

  5. אופרה ווינפרי

    כולנו יודעים מי זו אופרה וונפרי, אבל כמה מכם ידעו שהיא אחת הפילנתרופיות העשירות ביותר של המאה ה-20? למה זה רלוונטי לסיפור? כי אופרה לא נולדה כזו, להפך, היא החלה את חייה בתור ילדה ענייה שעברה בין בתי אומנה וחיה חיים לא פשוטים של הישרדות יומית. החוויות שעברה בחייה המוקדמים, הן שעיצבו את אופייה ובהמשך גם את מטרותיה: "אני רואה אמנות בסיפור של אנשים ומאמינה שהאנושיות שכולנו חולקים היא סיפורי חיינו, הסיפור שלך חשוב כמו הסיפור של האדם הבא."

    כוחה של אופרה כסטוריטלרית טמון ביכולתה לשאול את השאלות הנכונות ולתת לאנשים במה לספר את הסיפורים שלהם.

    יש לה את היכולת להוציא את הסיפורים החשובים והאותנטיים ביותר שאנשים מחזיקים בהם הודות ליכולתה המדהימה למצוא חיבור אמיתי למספר.

    בשנת 2018 נשאה נאום רב עוצמה בגלובוס הזהב עם קבלת פרס ססיל בי דה מיל על מפעל חיים, אחת הסיבות לכך שהנאום שלה היה כל כך עוצמתי היו הסיפורים שסיפרה וכיצד הם עזרו לקהל להרגיש דברים שמייצגים קהילות שלמות ובראשן קהילת האפרו-אמריקאים והנשים ברחבי העולם. הנאום הזה הוביל אנשים לקרוא לאופרה להתמודד לראשות הנשיאות ואף בהמשך טבע את המונח "אופרהפיקציה" על ידי הוול סטריט ג'ורנל כדי לתאר "וידוי ציבורי כסוג של טיפול".

    זוהי דוגמא לסטוריטלינג במיטבו, ללא תמונות רקע, פרזנטציה או אפילו נאום מוכן מראש, אלא רק דרך סיפור טוב שמועבר לקהל דרך סיפורים אמיתיים ומעוררי השראה מחייה של אופרה:

     
  6. בנימין נתניהו 

    בין אם אתם מתומכיו ובין אם לא, אי אפשר להישאר אדישים לנאומיו של רה"מ לשעבר. אחד הנאומים הבלתי נשכחים של ביבי הוא ללא ספק "נאום הפצצה" (תריצו ל:00:10-01:00). 



    בכל ספטמבר יש אסיפה כללית של האו"ם בה כל מדינה מקבלת 45 דקות בלבד לנאום במליאה ולכולם מטרה אחת: תזכרו אותי. ביבי הצליח. חלק צחקו, חלק הסכימו, אבל אף אחד לא נשאר אדיש למסר שלו וכולם זוכרים אותו עד היום. איך ולמה זה קורה? מחקרים מראים שכשמפתיעים אותנו, המוח שלנו קופא לשבריר שנייה ומתרכז בגורם ההפתעה וכך למעשה הוא זוכר טוב יותר את המסר שלנו.

    לפי מודל 3X3 להעברת מסרים של חברת הסטוריטלינג Leave a Mark, כל מסר שאתם רוצים להעביר צריך לכלול שלושה ביסוסים - ממלכתי, אנושי ופיקנטרי. בנאום של ביבי ראינו את הביסוס הפיקנטרי, שיכול להיות בדיחה, ציטוט, אנקדוטה, נתון מוקצן או כל דבר שמצליח לעורר תגובה אמיתית כלפי המסר – במקרה של ביבי היה זה תרשים הפצצה שהדגים במליאה. ע"פ המודל, ההמלצה היא להשתמש בכל שלושת הביסוסים במעין תלת מימד על מנת שימשיך להדהד בראש של כל מי ששמע אותו.