שנת 2023 רק החלה, אבל הישראלים כבר הסתערו על המטוסים: לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בחודשים ינואר ופברואר נרשמו יותר ממיליון יציאות של ישראלים מהארץ, רובן המוחלט בדרך האוויר וב-2022 נרשמו כ-8.4 מיליון יציאות של ישראלים לחו"ל, מה שאומר הרבה מאוד ישראלים שמסתובבים עם מט"ח בכיס, ארנק דיגיטלי ותקווה שאף אחד לא ישדוד אותם ברכבת התחתית. ובלי מילה על השודים הגדולים של בשופינג, כן?

המספרים מעידים כי ישראלים מוציאים מיליארדי שקלים בכל שנה על רכישות במדינות זרות, מה שבקלות יכול להפוך אתכם ליעד הבא של גנבים למיניהם, שמחפשים כל הזדמנות לשלוף כסף מתיירים תמימים, בין אם בגניבה או בהונאה. מקרי גניבה מתרחשים בכל יעד תיירותי.

"הרגלים של שמירה על הכספים שלנו בטוחים בחו"ל יכולים ליצור את ההבדל בין חופשה מצוינת, לחופשה שמשתבשת לחלוטין. בתקופת החג כשכולנו נהנים מכמה רגעים של חופש, חשוב שנטייל בחו"ל בצורה אחראית ובטוחה. תדאגו לשמור את הכסף שלכם קרוב אליכם ולהשתמש באמצעי תשלום בטוחים ככל הניתן, ותמיד תשמרו כסף בצד במידה ותמצאו את עצמיכם בבעיה", אומר יובל גבעון, CTO בחברת Neema ומעניק לנו כמה טיפים ותובנות.

באילו מדינות יש הכי הרבה הונאות וגניבות?

באירופה, המדינות המובילות במקרי פריצות וגניבות (עפ"י הנתונים האחרונים שפורסמו לשנת 2020) הן שבדיה, דנמרק, פינלנד, לוקסמבורג ובלגיה, כאשר שבדיה מובילה בפער עם 3700 מקרי פריצות וגניבות על כל 100 מאה אלף תושבים. בנוסף, במשרד החוץ מדווחים על קפיצה בתלונות ישראלים שכויסו או נשדדו ברחבי אירופה.

ליפול קורבן לגניבה בחו"ל היא חוויה קשה בהרבה בהשוואה לארץ, מכיוון שבחו"ל אנו "תקועים" במדינה זרה, ללא גישה לבנק שלנו ולקרובים שלנו, שלא לדבר על פערי השפה וחוסר ההיכרות עם המדינה, שמקשות על קבלת עזרה הן מעוברי אורח והן מהרשויות.

עם כמה כסף בטוח להסתובב בחו"ל?

לפני שבכלל ננסה לענות על השאלה, דמיינו את התרחיש הבא: אתם מסתובבים בשכונה שאתם לא מכירים בשעות הערב המאוחרות. מסביבכם אנשים זרים שאתם לאו דווקא יכולים לסמוך עליהם, הבית רחוק, האוטובוס לא נראה באופק. האם הייתם מוכנים להסתובב עם 2000 שקלים בארנק בסיטואציה כזו? כנראה שלא. ובכל זאת, מה שהישראלים לעולם לא יעשו בארץ, הופך להרגל מגונה בחו"ל.  

 

 



לפי גבעון, מומלץ לקחת בכיס רק את התקציב שנדרש עבורכם ליום הטיול הנוכחי ועוד 20% למקרי חירום. לדוגמא אם אתם עומדים להוציא היום 300 יורו על אוכל, נסיעות ואטרקציות, קחו 350 יורו ליתר ביטחון. את שאר הכסף השאירו במקום מאובטח. בחדרי מלון רבים היום יש כספות לשימושכם בדיוק לצרכים כאלו. גם במידה וגנב מצליח לשים ידו על הארנק שלכם, הוא לפחות לא יפגע בטיול כולו.

מהי הדרך הכי בטוחה לשלם בחו"ל?

התשובה פשוטה: תלוי. לכל אמצעי תשלום יש יתרונות אחרים. מזומן הוא זמין, נגיש ופיזי, אך מצד שני קל לאבד אותו ולגנוב אותו. מזומן יהיה מאוד שימושי עבורכם עבור הוצאות לא גדולות כמו מזכרות או תשלום בבר או מסעדה. כרטיס אשראי הוא מאוד נוח, אבל לרוב לאשראי מתלוות עמלות גבוהות יחסית, וברוב המקרים תהיה לכרטיס מסגרת גם בחו"ל. אשראי יהיה שימושי להוצאות גדולות כמו מלונות וכרטיסי הטיסה. זכרו שבסכומים נמוכים האשראי לא ידרוש קוד סודי, מה שיכול לתת פתח לגנבים במידה והאשראי נגנב. לכן, חשוב לשמור את האשראי בטוח וקרוב אליכם.

בנוסף למזומן ואשראי, העולם הדיגיטלי מציע היום פתרונות מאובטחים ויעילים בכל הנוגע לתשלומים בחו"ל. במרחק של לחיצת כפתור תוכלו למצוא המון פתרונות תשלום כמו חשבונות דיגיטלים, כרטיסים נטענים או ארנקים דיגיטלים, שיאפשרו לכם שליטה בכסף מרחוק, מעקב אחרי הוצאות והעברת כספים מהירה. במידה ואתם משתמשים באפליקציות תשלום או חשבונות דיגיטליים מעין אלו, חשוב מאוד להגן על הטלפון שלכם בסיסמא, טביעת אצבע ואפילו זיהוי פנים. היום ניתן להגן גם על אפליקציות ספציפיות בסיסמא נוספת, מה שיספק שכבת הגנה חזקה במידה והטלפון שלכם נגנב.   

 מה עושים אם נפלתם קורבן לגניבה או שוד?

בשלב הראשון, ממליץ גבעון לפנות למשטרה המקומית באזורכם ולבקש עזרה. "מיד לאחר מכן פנו לחברת הביטוח שעמה יצאתם לנסיעה. וודאו כי יש לכם את כלל מספרי החירום הרלוונטיים למצבים כאלו, בראש ובראשונה מוקדי החירום של הבנק, חברת האשראי שלכם וכל שירות פיננסי אחר בו אתם משתמשים, על מנת שתוכלו לבטל כרטיס אשראי גנוב. במידה ויש לכם חשבון דיגיטלי או כרטיס נטען, רוקנו אותם במיידי והחזירו את הכסף לחשבון הבנק שלכם, על מנת למנוע נזק נוסף. לצערנו, אם הארנק נגנב כנראה לא תראו את המזומן שלכם יותר, אבל לפחות תוכלו לבטל את הכרטיסים".

מה קורה עם הטלפון נגנב ואיתו גם הארנק הדיגיטלי?

חשוב ליצור קשר במיידי עם ספקי השירות שלכם, על מנת שתוכלו לחלץ את הכסף מהחשבון ולרוקן אותו. אחרי תהליך זיהוי, אתם תוכלו להתחבר מחדש לחשבון שלכם ממכשיר אחר, לרוקן את החשבון מכספים ולוודא כי הכסף שלכם בטוח. חשוב מאוד להשתמש באמצעים דיגיטליים ממקור רשמי ומהימן, שיוכל לסייע לכם בעת חירום. לרוב לגופים פיננסיים שמכבדים את עצמם יהיו מוקדי חירום שפועלים בכל שעות היממה.

לאחר שסיימתם את בקרת הנזקים, חפשו את הדרך המהירה ביותר להעביר לעצמכם כסף זמין על מנת שתוכלו להחזיר את החופשה למסלול. במידה ואתם מוצאים את עצמכם בצרה שלא ניתן לפתור בעצמכם, זכרו שתמיד אתם יכולים לפנות לשגרירות הישראלית וליצור קשר עם משרד החוץ לקבלת עזרה במצבי חירום. 

 

 

 

 כמה טיפים פרקטיים אחרונים

מעבר ליכולות האבטחה הדיגיטליות למיניהן תזכרו תמיד שיש אמצעים פשוטים למדי לאבטח את החפצים שלכם. חגורת מטיילים עם קליפס פשוט שמחבר את הארנק אליכם, פאוץ' או אפילו כיס פנימי במעיל יכולים לספק לכם ביטחון שצבא של אלגוריתמים לא יוכל לספק (למרות שמומלץ להשתמש בכל פיתרון אבטחה שיש לכם). שמירת הכסף שלכם בטוח ידרוש מכם בסך הרגלים טובים: הקפידו לאכסן את הארנק ואת הכרטיסים שלכם קרוב אליכם, הקפידו על סיסמאות חזקות ומאובטחות ואימות דו שלבי בכלל החשבונות שלכם ובטלפון, שימו לב לצרוך שירותים פיננסיים רק מגופים מהימנים, רשמיים ועם תודעת שירות ולעולם אל תספקו שום פרט אישי על החשבונות לשום אדם שאינכם מכירים וסומכים עליו.