רושם ראשוני הוא כמובן לא הכול בחיים אבל יש לו השפעה מהותית על חיינו באופן יומיומי. הפעם הראשונה שאנחנו פוגשים מישהו היא משמעותית. זה לוקח מבט מהיר, אולי שלוש שניות, עד שאנחנו מעריכים מישהו. בזמן הקצר הזה, אנחנו מהר מאוד מגבשים דעה על סמך המראה, שפת הגוף, ההתנהגות, הגינונים ואף צבע החולצה. בכל פעם ראשונה כזו שלנו, אנחנו למעשה מוערכים מחדש וגם יכולים לייצר רושם שונה אולם לא פעם, הרושם הראשוני כמעט ובלתי ניתן לשינוי ולרוב הוא זה שנותן את הטון לכל מערכת היחסים שמתפתחת בעקבותיו. 

"חשוב להבין כיצד נקבע הרושם הראשוני  ולמה כל כך קשה לשנות אותו", אומרת מעין בשן, מומחית לשפת גוף. "בהתנהגות הראשונית והבסיסית שלנו - המוח עדיין מתפקד ומגיב תחילה באופן הישרדותי. בדיוק כפי שנהג לפני מיליארד שנים כשעוד הינו בתצורתנו הראשונית כאדם קדמון. כמובן שמאז דומה שהעולם השתנה כולו: מהתפתחות השפה ועד הקידמה הטכנולוגית והתרבותית - אולם המוח שלנו עדיין מתפקד באופן הישרדותי בחלקים חשובים בחיינו, כמו למשל בפגישה ראשונית עם אדם חדש, בבחירת בני הזוג שלנו ובראיונות עבודה אליהם נלך ועוד". 

איך המוח עובד בפעם הראשונה להיכרות?
"בכדי לפשט את העניין, דמיינו שהמוח שלנו מורכב ממגירות מגירות. מאחר והתהליך הראשוני הוא הישרדותי הדבר הראשון שהמוח ינסה לקלוט ולמפות הוא את הפוטנציאל או את הסכנה באדם החדש שפגשתי. למעשה אנחנו בוחנים כבר בשביבי השנייה הראשונים את האדם שעומד מולנו בשלושה ממדים שונים", אומרת בשן ומפרטת: 

סכנה: מחקרים רבים מראים כי האיבר הראשון שאנחנו נקלוט בחוש הראיה יהיו הידיים וזאת על מנת לענות על השאלה האם האדם שמולי אוחז נשק או לא/ האם הוא רוצה לעזור לי או לפגוע בי.
התגוננות: מה רמת הדומיננטיות של האדם העומד מולי (האם הוא יהיה מספיק חזק לגונן עלי, או שמא הוא
חלש מדי). האם אני חזק ממנו או חלש ממנו?
אטרקטיביות: האם יש פה פוטנציאל לפרטנר זוגי ליצירת דור המשך איכותי או לחילופין האם אותו אדם מספיק דומיננטי כדי להפוך ליריב פוטנציאלי? 

 

 

 


מדוע קשה לשנות רושם ראשוני?

"עד עצם היום הזה ועל אף הדרך המדהימה שנעשתה והקידמה, המוח שלנו עדיין מחשב מסלולים בחיים על בסיס הישרדותי אפילו אם אין בכך צורך. ברגע שהמוח משכלל את הנתונים (תוך מספר שניות בודדות, שהרי אם מדובר בסכנה אין זמן להתמהמה) ומיד לאחר מכן אנחנו נתוייג בתוך אחת המגירות במוח: טובה או רעה. זו הסיבה כמובן שרושם ראשוני מתקבע תוך מספר אלפיות השנייה ועד כמה דקות בודדות בלבד. מחקרים רבים מעידים על כך שזה כמעט בלתי אפשרי לשנות את אותו הרושם כאשר אחת הסיבות לכך היא האגו שלנו שכן אנחנו מתקשים להודות שטעינו בשפיטה הראשונית. 

כיצד ניתן לשפר את הרושם הראשוני?

לדברי בשן, לא מדובר רק ברושם ראשוני במיקרו כי אם בשינוי ההשפעה שלנו על העולם. "רושם ראשוני חיובי יכול להגדיל את הסיכוי שלנו להתקבל לראיונות עבודה, למצוא דייטים ביתר קלות ולהפוך לאנשים שמשאירים השפעה בכל אינטראקציה עם אנשים אחרים". בשן ממליצה לאמץ את ההרגלים הבאים:

  1. חייכו

    "קודם כל ולפני הכול, חשוב לזכור שאנשים אוהבים ונמשכים לאנשים עם אנרגיה חיובית, חייכנים ושמחים. ולכן הטיפ הראשון והחשוב ביותר הוא לאמץ חיוך לחייכםץ גם אם אתם לא חייכנים גדולים, ממליצה לכם לעמוד מול הראי ולתרגל חיוכים, גם כשקשה או עצוב. החיוך לא רק שיסייע ביצירת רושם ראשוני חיובי אלא ישפר את המראה שלכם ויאריך את תוחלת החיים שלכם.

    "על בסיס מחקרים רבים שנעשו בתחום, ברגע שאדם מחייך - ניתנת פקודה למוח להפריש הורמוני אושר כגון דופמין וסרוטונין שמשפיעים לא רק על מצב הרוח שלי אלא מעקבים הזדקנות באופן משמעותי". 

     

     
     
     
    View this post on Instagram
     
     
     

    A post shared by מעיין בשן (@maayan.bashan)

     

  2. דברו מהר

    דיבור מהיר (לא מדי) משדר שליטה, אנרגטיות והתלהבות - סל של תכונות שאנשים אחרים ממש רוצים.
  3. היו נינוחים

    לכאורה עצה פשוטה אך במבחן המציאות היא מאתגרת לא מעט. "כשאנחנו מגיעים לפגישה שחשובה לנו, בין אם בזירה המקצועית או הזוגית, קיים רכיב של חשש מכישלון שהגוף שלי ידבר אותו אם אני רוצה ואם אני לא רוצה. לכן, לפני יציאה לפגישה חשובה, נסו לשחרר את טונוס השרירים שלכם (ניתן לעשות את זה על ידי טכניקה נשימות בסיסית, מדיטציה או שימוש בשיטת המנטרה שזו שיטה נפלאה בה אתם עומדים מול הראי וצועקים לעולם שאתם מעולים".
  4. שיטה שיטה נוספת שאני מאוד אוהבת היא שיטת כיווץ משולש האגן (כיווץ סרעפת, ישבן, ובטן תחתונה) כיווץ משולש האגן מונע מהמוח לשחרר הורמון בשם נוראדרנלין, הורמון מגביר חרדה. היפה בשיטה הזו, היא שאף אחד לא ירגיש אם תכווצו! כך לדוגמה: אתם יושבים בדייט ראשון, נרגשים ולחוצים, אתם יכולים לכווץ את משולש האגן מבלי שאף אחד ירגיש, כתוצאה מזה טנוס השרירים שלכם ירד ויאפשר לכם לשדר נינוחות".
  5. מבט בגובה העיניים

    לא סתם אומרים שהעיניים הן הראי לנפשו של האדם. "אדם שמיישיר מבט משדר לעולם שהוא פתוח ושאין לו מה להסתיר. בנוסף, גם מבט בעיניים גורם להפרשת הורמוני אושר, מה שבשבריר שניה מייצר תחושה חיובית אצל האחר לגבנו".
  6. דברו עם הידיים

    "דיבור עם שתי ידיים במקביל משדר כריזמה והתלהבות. ואם כבר: דברו כשפנים כף ידכם חשוף, אל תשלבו ידיים, אל תכניסו ידיים לכיסים, אל תשבו על הידיים (זה נשמע מוזר אבל תתפלאו כמה אנשים עושים את זה! שלא במודע) ואל תאחזו בכלום.
  7. הפנו את גופכם לאדם שמולכם

    "הפנו חזה וברכיים כלפי האדם שעומד מולכם (חזה וברכיים מתפרשים כסמני כוונות). פעמים רבות כשאנחנו לחוצים, נרגשים, עצבניים ובכלליות: מצויים באי נוחות, תת המודע מאותת לנו שהוא רוצה לברוח מהסיטואציה וכך, לא במודע, אנחנו ניצבים מול האדם כאשר החזה או הברכיים שלנו פונים הצידה, ולא כלפיו. וגם אם נדמה לכם שלא רואים את הברכיים כי אתם יושבים  לדוגמה מאחורי שולחן, זכרו שהעין קולטת הרבה מאוד אינפורמציה שהמוח לא מספיק לעבד. לכן מספיק חוסר איזון קטן בכתפיים שנובע מכך שהברכיים שלכם לא פונות כלפי האדם שמולכם וכבר בתת המודע שלו יצרתם רושם שלילי. 
  8. שימו לב לבחירת הבגדים

    מאחר ורושם ראשוני נקבע בזמן מאוד מאוד קצר - ישנה חשיבות מאוד גדולה לביגוד ולנראות, ל"נייר העטיפה" . וכל אלו הם חלק בלתי נפרד וחשוב בשפת הגוף. איילת פסטרנאק, בעלים ומנכל"ית "סטייל גורו", עם כמה טיפים ללבוש ליצירת רושם ראשוני חיובי: 

- אל תחשבו שאף אחד לא שם לב. פעמים רבות, אנחנו לובשים בגד אהוב שעליו כתם, כפתור אבוד, בד שחוק או קמט. גישת ה'אף אחד לא יבחין בכך' לא מוכיחה את עצמה. המסר עובר ישירות לתת המודע ויוצר תחושה שאנחנו מוזנחים, לא שמים לב לפרטים, ואף מזלזלים בסביבה. 

- שמרו על מסגרות מסודרות. "הקפידו שכל מה שממסגר לנו את הלוק כמו שיער, נעליים תיק, יהיה מסודר ונקי", אומרת פסטרנאק. "לא פעם פגשתי אנשים ששמים לב ללבוש, אבל שוכחים את התסרוקת, או שהנעליים שלהם בלויות, והתיק פרום. תת המודע שלנו קולט את הליקויים הללו ומפרש אותם כזלזול או חוסר שימת לב לפרטים. לעתים הדבר יתפרש ככישלון וידבק בנו הרואשם שאנחנו לא מצליחים בחיים". 

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Style Guru בי"ס לסטייל (@stylegurustudio)

 

- הקפידו על נוחות. "כשאתם לובשים בגד שהוא לא נוח: צמוד מדי או קצר מדי - אתם תמיד תהיו עסוקים בלסדר את הבגד כך שיונח כמו שהייתם רוצים – דבר המשדר חוסר נוחות, חוסר ביטחון.

- שמרו על עדכניות. "זה לא אומר שהבגדים שלכם צריכים להיות מהקולקציה האחרונה של דולצ׳ה וגבאנה, אלא בגדים שמייצגים את הלך הרוח בשנים האחרונות. כשאדם לובש בגד מיושן, הוא מעביר מסר שהוא לא מעודכן במה שקורה בימים אלה, לא מחובר למציאות".

- שמרו על אסטטיקה בסיסית. "אין דבר יותר מטריד מאדם שמדיף ריח רע מהפה או מהגוף, עם שערות באוזניים או באף. חשבו על זה רגע: כשאדם עומד מולכם ויש לו ירוק בשיניים - לא משנה מה הוא יגיד או יעשה, זה יציק לנו בעין ולא נוכל להתייחס אליו ברצינות". 

 

 

 

- חשבו מה המסר שאתם רוצים להעביר. לפי המסר של הפגישה, בחרו את הצבעוניות המתאימה לסיטואציה. צבעים בהירים משדרים נגישות, רכות, הכלה. צבעים חזקים ודומיננטיים משדרים עוצמה, יצירתיות ביטחון עצמי. הצבע שחור למשל יוצא דופן ומאוד תלוי איך משלבים אותו. מצד אחד הוא יכול לשדר כוח, עוצמה, אנרגטיות ואפילו להיות מאיים, מצד שני יכול לשדר חוסר ביטחון , דיכאון ועצב ולאילו אף אחד לא רוצה להתחבר!".