אף אחד לא ציפה להתעורר אתמול ליום שהיה. מדינה שלמה התעוררה לקול סירנות האזעקות העולות והיורדות דקות ארוכות שלא נגמרות. לאחריהן, החלו להגיע גם התמונות והידיעות. מאוחר יותר, הגיעו התמונות הלא מצונזרות דרך הרשתות החברתיות. כל אלו עוררו פאניקה, לחץ, חרדה ותחושת חוסר אונים. מי שהצליח לעצום עין אתמול, ודאי הרגיש איך הראש לא מפסיק לעבוד. יותר מיממה מאז החלה המלחמה וניכר שהתמונות, הסרטונים, העדכונים והידיעות נצרבים לנו במחשבות. נכונו לנו עוד ימים כאלה, איך ניתן להשקיט ולו במעט את הרעש הזה ולהחזיר קצת שלווה בעיצומו של הכאוס שבו אנחנו שרויים?
"האירועים שאנחנו עוברים מעוררים באופן טבעי טווח מאוד רחב של רגשות. חרדה, עצב, כעס וכדו'. קודם כל חשוב להבין שזה נורמלי. במקביל חשוב לדעת שחשיפה לתכנים קשים - סרטונים, הקלטות, תיאוריים מילוליים מפורטים בהחלט עשויה להזיק. מומלץ שלא לצפות בתכנים כאלה ולהקפיד עוד יותר עם ילדים", אומר ד"ר רפאל יונתן-לאוס, פסיכולוג קליני מומחה-מדריך, כללית מחוז ירושלים.
זהו את רעשי רקע
רעשים חיצוניים
זיהוי מקורות אלו הוא הצעד הראשון בניהולם ביעילות. אנחנו מדברים על חדשות שלא מפסיקות לשדר בטלוויזיה, ברדיו וברשתות החברתיות. אל תפתחו תמונות וסרטונים שברור לכם שיש בהם אירועים קשים שיהדהדו עוד זמן רב. מעבר לכך שאין הדבר מכבד בשום צורה את המצולמים, הרי שאתם לא רוצים לצלק את נפשכם ברוע טהור.
הסחות דעת דיגיטליות
הסמארטפונים, הטאבלטים והמחשבים שלנו הם מצד אחד יופי של הסחת דעת בשוטף, אולם מתפקדות גם ביתר שאת בימים אלו כמקורות מידע שלא כולם מהימנים כמובן. התראות, מיילים ועדכוני מדיה חברתית יכולים להציף אותנו וליצור תחושת דחיפות וחרדה.
פטפוט נפשי פנימי
רעשי הרקע הפנימיים, אולי המאתגרים ביותר לניהול, כוללים מחשבות מרוץ, דאגות לגבי העתיד וחרטות מהעבר. דיאלוג פנימי זה יכול להיות בלתי פוסק ומתיש. כמובן שלזה תוסיפו את הדיאלוג הביתי. עד כמה מדברים מלחמה, עד כמה מעוררים דאגה. כל אלו מתערבבים לנו בשיח המשפחתי והאישי.
כיצד תנקו את המחשבות?
מדיטציית מיינדפולנס
מדיטציית מיינדפולנס היא תרגול רב עוצמה שיכול לעזור לנו להתנתק מזרם המחשבות התמידי והסחות דעת חיצוניות. על ידי התמקדות בנשימה שלך או בנקודת תשומת לב ספציפית.
מכשירים לביטול רעשים
מצאו שקט בתוך הרעש הנוכחי. ניתוק כרגע יכול להעניק לכם מקלט שלו. ניתוק בתוך הבית הוא כמובן בעייתי בימים אלו אבל אוזניות לביטול רעשים, האזנה לפודקאסט או אפילו למידה של דבר חדש, אם מתאפשר לכם, היא ניתוק מבורך כרגע.
ניקוי רעלים דיגיטלי
אי אפשר באמת להתרחק מהחדשות. מה גם שבמציאות הזו, חשוב להיות מעודכנים אולם זה לא אומר שמדובר בהאזנה שלא נגמרת. קח הפסקות קבועות מהמכשירים שלך.
הסיחו את דעתכם בעשייה
מצד אחד, נראה שכלום לא באמת חשוב היום. לא העבודה, לא הבית, לא ארוחת הצהרים אבל זה בדיוק הזמן לייצר לעצמנו הסחת דעת, רחוקה מהמסכים ומהידיעות שלא מפסיקות לזרום. סדרו את הבית, בשלו משהו, שחקו עם הילדים, צרו לעצמכם מרחב נקי. צרו תחושה של רוגע וסדר המשתרע על המוח שלך. "הדרך הטובה ביותר להתמודד היא להתמקד בדברים שעליהם יש לנו שליטה ואנחנו יכולים לסייע בהם - פעולות השגרה שלנו או עזרה לאחרים במידת הצורך. בנוסף חשובה חווית הביחד", אומר ד"ר יונתן-לאוס.
כתבו ביומן
כתיבת המחשבות והדאגות יכולה לעזור לנו לעבד ולשחרר אותן. רישום ביומן יכול להיות דרך טיפולית לנקות את המוח שלך מרעש פנימי.
פנו לעזרה
"במקרה שהתחושה היא שהקושי גדול מכדי לאפשר תפקוד מומלץ לפנות לשיחה עם איש מקצוע. בשלב ראשון למוקדים לעזרה מרחוק ובמידת הצורך לאחר מכן גם להערכה פרונטלית", מסכם ד"ר יונתן-לאוס.