דמיינו שיש לכם חשבון בנק רגשי משותף, עכשיו בדקו: "מה מצב העובר ושב שלכם? אם החשבון בפלוס גדול - הזוגיות היא מקום שאפשר לנוח בו. המפגשים הם נעימים וטובים וכשיש חיכוך הרבה יותר קל לפתור אותו. יש יותר נדיבות בתוך הקשר במקום התחשבנות. יש תחושה של צוות, של ביחד. אולם כאשר החשבון במינוס, הזוגיות הופכת להיות מקום שואב אנרגיה שמוריד אתכם למטה. המפגש טעון והריבים מתלקחים מהר יותר ולא באמת מגיעים לפיוס", מסביר לנו בן לב ארי , פסיכותרפיסט טרנספרסונאלי ומרצה במכללת רידמן לרפואה אינטגרטיבית
לדברי לב ארי, זוגות "טובים" מפקידים בחשבון פי 5 משהם מושכים וזוגות שנקראים "מאסטרים" מפקידים פי 20 משהם מושכים. "הפקדה היא אינטראקציה טובה - יש הפקדות קטנות כמו להגיד בוקר טוב עם נשיקה או להחמיא על משהו קטן ויש הפקדות גדולות כמו חופשה זוגית או ערב זוגי אינטימי. משיכה מהחשבון היא כל פספוס שיש בתוך הזוגיות. החל מפספוסים קטנים כמו כשהיא חוזרת הביתה אחרי יום ארוך ולא הרמת את העיניים מהמסך ועד פספוסים גדולים כמו ריב גדול שלא נפתר".
רוצים להפסיק להיות במינוס? כדי להגדיל את יתרת העו"ש שלכם בחשבון הרגשי המשותף, יש כמה מהלכים שיעזרו לכם להיות העשירים באדם. הטיפים הבאים מבוססי מחקר של עשרות שנים שביצע ד"ר ג'ון גוטמן בארה"ב על זוגיות ומערכות יחסים. ד"ר גוטמן הוא חוקר יהודי אמריקאי שביצע את המחקר הארוך המקיף והמקצועי ביותר על זוגיות ויחסים, מעל 3,000 זוגות במשך 37 שנה, חלק מזוגות היו במעקב מעל 20 שנה. גוטמן כתב יותר מ-200 מאמרים מקצועיים ו-42 ספרים והנה חמישה טיפים עיקריים בהשראתו, אותם מעניק לנו לב ארי.
טיפ 1: דייט זוגי שבועי
כמה שעות שבועיות אתם מקדישים לקריירה שלכם? כמה זמן בשבוע אתם מקדישים לזוגיות שלכם?
קבעו זמן לדייט זוגי שבועי וזהו זמן המיועד אך ורק למפגש ביניכם. בלי ילדים, בלי תוכניות ובלי לדבר על הבירוקרטיה של החיים. שימו את הטלפונים בצד ותפגשו באמת. תתנשקו, תתחבקו, תדברו על החיים, תעשו אהבה, תצחקו יחד.
טיפ 2: שאלו את בן\בת הזוג שלכם "מה גורם לך להרגיש נאהב?"
לכל אחד מאיתנו יש דרכים שונות שבהם הוא מרגיש נאהב. כמו בהרבה דברים בזוגיות, יש לנו נטייה להביע אהבה בצורה שבה היינו רוצים לקבל אהבה. יכול להיות שהדרך שבה אתה מרגיש נאהב היא במגע- חיבוק\מסאז'\נשיקה או שיותר משמעותי לך לקבל הערכה במילים ואשתך הרבה יותר מתרגשת ממחוות קטנות כמו הודעה ככה סתם באמצע היום או לשים פתק חמוד בתוך הלפטופ שלה ואולי היא מרגישה נאהבת כשאתה אתה מגדיל ראש ועושה דברים בבית כמו לקפל את הכביסה או לעשות את הכלים בכיור למרות שהוא מלא בכלים מהערב שהיא בילתה עם חברות אתמול.
*טיפ בתוך טיפ: פנו זמן בדייט הזוגי הראשון שלכם (מהטיפ הראשון) וממש תשאלו אחד את השנייה: "מה גורם לך להרגיש נאהב?"
טיפ 3: עשו את הצעד הראשון לסיום הריב
אחת היכולות החשובות ביותר ביצירת קשרים משמעותיים היא לקיחת אחריות, גם אם אני רק חלק מהבעיה. כשאחד מבני הזוג עושה את הצעד הראשון בדרך לסיום ריב הוא בעצם לוקח אחריות גם על החלק הרגשי שלו, מקצר את הריב ובעיקר מסמן לצד השני "למרות שאנחנו בריב, הקשר שלנו יותר חשוב לי, אנחנו באותו צוות".
*טיפ בתוך טיפ: באופן כללי זכרו שאתם 50% מהדינמיקה הזוגית, אם אתם רוצים לשנות משהו בקשר, הכניסו אותו אתם לתוך הזוגיות.
טיפ 4: הביעו עניין
עד כמה אתם באמת מכירים את בן\בת הזוג שלכם? מעורבים ומתעניינים בחיים שלהם?
שאלו אחד את השנייה שאלות פתוחות, כמו: "את חוששת מהתפקיד החדש בעבודה?" "איך היה היום שלך?" "אתה מתרגש לקראת הנסיעה?".
שאלות פתוחות הקשורות בעולם הפנימי של בן\בת הזוג (מחשבות, רגשות, תקוות, אמונות, חששות כו') מאפשרים לקשר עמוק ואינטימי יותר. תחושה שבן\בת הזוג שלי באמת מכירים אותי.
*טיפ בתוך טיפ: זה נפלא לעשות את זה בדייט הזוגי, אבל זה הרבה יותר משמעותי לעשות את זה ביום יום.
טיפ 5: להכות על הברזל כשהוא קר, ולהכות בעדינות
חשוב מאוד לפתור ריבים, ובטח ריבים גדולים. מומלץ לעשות את זה אחרי שהרוחות נרגעות ולגשת לזה בעדינות. אין זוג שלא רב. כל אחד וכל אחת מגיעים לקשר הזוגי שלהם עם תיק גדוש בחיים שלמים- נפש מורכבת, נפלאה ועשירה שמבקשת לעצמה אהבה, חברות ושותפות. כששתי נפשות כאלו נפגשות תמיד יהיה חיכוך.
אם תיקחו את החיכוכים לעבודה פנימית והתפתחות תבינו שהקשר הזוגי שלכם הוא הפלטפורמה הכי טובה להתפתחות אישית. תוכלו ללמוד מהריבים האלו איך לאהוב יותר נכון ואיך להיות נאהבים בצורה מלאה יותר. היכולת להשלים באמת אחרי ריב בונה אמון בקשר ומייצר בסיס עמוק של חברות שהיא אחת מאבני היסוד של זוגיות טובה. זה לא תמיד קל כי הריב נוטה להתלקח מחדש וזה מבקש סבלנות ורכות.
טיפ בונוס: טיפול זוגי
טיפול זוגי טוב יכול להפוך את הקשיים שלכם למשאבים וממש לא צריך לחכות למשבר ארוך וקשה, להפך: ככל שתקדימו, יותר טוב. יום אהבה שמח.