כנראה שלא זו התקופה להתחיל פרויקטים חדשים או להיכנס לאתגרים ארוכי טווח שדורשים מנוחת הגוף והנפש, סבלנות ואורך רוח. ולכל מי שתהה, נלחץ או התערער - אל! - הריכוז ויישוב הדעת לא נעלמו, הם מחכים לנו בהמשך, אחרי החגים. עכשיו אפשר בעיקר להתגעגע לזמנים "הרגילים" המבורכים או כמו שאומרים בישראלית: "קשה עכשיו, הקלה אחר כך".

אז בינתיים, עד שיגיע הזמן לצלול לערמת הספרים שממשיכה להמתין לימים שקטים יותר, זו ההזדמנות להתנסות ולהשתכשך בז'אנר הסיפור הקצר שמאפשר לנו גם בזמנים של פיזור, להיאבד ולהיטען בעזרת המילים והמשפטים. "פרויקט הסיפור הקצר" ליקטו ובחרו שישה סיפורים קצרים נבחרים שיגרו לכם את בלוטות החשק והטעם (יש עוד מאות סיפורים שמופיעים באתר, תרגום ומקור בשלל ז'אנרים עם זמני קריאה משתנים. סכנת התמכרות).

מקלאסיקה על אובדן שפיות של אישה לאחר לידת בנה, הפרשנות של אנטון צ'כוב ל'גזלייטינג' ועד סיפור אהבה קיצי בין אישה ומכונת בינה מלאכותית - נמצא האליבי המושלם לפרוש לרגע או שניים מהקצב של החיים עצמם ולעבור לעולמות אחרים-זהים.

הטפט הצהוב / שרלוט פרקינס גילמן (ארה"ב) / זמן קריאה: 24 דקות

איך זה מרגיש להיות כלואה? בתוך הבית, בתוך נישואין, בתוך הראש שלך? העורך של "The Atlantic Monthly"  דחה את סיפור האימה הקצר "הטפט הצהוב", כי "לא היה יכול לסלוח לעצמו אם יגרום לאחרים את אותה מצוקה שהסיפור גרם לו". זה לא עזר לו, כי הסיפור פורסם ונחשב לאחת היצירות הבולטות של הספרות הפמיניסטית המוקדמת, המדגימה את הגישות המקובלות במאה ה-19 לבריאות נשים, הן הפיזית והן הנפשית. גם היום הוא מטלטל לקריאה באותה המידה, ונוגע בעצב חשוף.

צעירה מגיעה עם בעלה הרופא לחופשה באחוזה מרוחקת. ג'ון מאמין שאשתו זקוקה למה שנקרא בתקופתם "טיפול במנוחה". נעולה בחדרה, היא מתחילה להתבונן סביב וכותבת יומן סודי - שהופך לסיפורה-שלה. הסיפור מתאר את תהליך אבדן השפיות של אישה הנתונה למרות בעלה הרופא ובטיפולו בשל "דיכאון עצבי זמני – ונטייה קלה להיסטריה" לאחר לידת בנה.

"רק לעתים רחוקות שוכרים אנשים פשוטים כמו ג'ון וכמוני אחוזה משפחתית לימי הקיץ. וילה בסגנון קולוניאלי, נחלת אבות, הייתי אומרת בית רדוף רוחות ומרקיעה לפסגות של אושר רומנטי – אבל אי אפשר לדרוש מן הגורל יותר מדי! ובכל זאת אני מתעקשת לטעון שיש בה משהו מוזר...".

אתגר הקריאה - ילדים ונוער (איור: פייר קליינהאוז)
אתגר הקריאה - ילדים ונוער | איור: פייר קליינהאוז

בדיחה קטנה / אנטון צ'כוב (רוסיה) / זמן קריאה: 4 דקות

בטח שמתם לב, המילה 'גזלייטינג' השתלטה על חיינו בסערה בשנתיים האחרונות. אבל כפי שמיד תגלו, את מחשבותיו של צ'כוב התופעה העסיקה עוד במאה הקודמת. פנינה מופלאה של צ'כוב בתרגום מחודש ועדכני. צ'כוב לכולם!

"בואי נגלוש למטה, נָדֶזְ'דָה פֶּטְרוֹבְנָה!" אני מתחנן, "רק פעם אחת! מבטיח לך, אנחנו נשאר בריאים ושלמים." אבל נדינקה מפחדת. החלל כולו, מהערדליים הקטנים שלה ועד סוף הר הקרח, נדמה לה כתהום נוראית ועמוקה לאין שיעור. נשימתה נעתקת והיא מחסירה פעימה, כשהיא מביטה מטה, כשאני רק מציע לשבת במזחלת, אבל מה יקרה, אם היא תעז לעוף לתוך התהום! היא תמות, תשתגע."

סאדו מאזו בארץ הקודש / רועי חן (ישראל) / זמן קריאה: 13 דקות

רועי חן במהלך סיפורי מלא ברק וכישרון, לוקח את כל המרכיבים (ההיסטוריים והאקטואליים) של הסכסוך הישראלי המדמם ושוזר אותם לתוך עלילה סוחפת, קורעת מצחוק, מותחת ונוטפת ארוס. תעלומה? סיפור אהבה? אלגוריה פוליטית? כולם ואף לא אחד מהם. משה נזרק מהבית על ידי אביו, וכך מצויד רק בנעוריו ובתמימותו, הוא פוגש את אלה, האישה המושלמת. אלא שזה מורכב... לאלה יש אהוב נוסף. הסיפור מסתבך עוד יותר כשמוחמד נכנס לתמונה.

"תחת שמיכה דקה, דהויה מכביסות, היא שכבה כמו בובה מקולקלת, זרועותיה במקביל לגופה, פניה מאובנות, צינור בין שפתיה התפוחות. על צווארה השחום ניכר תלם אדמדם. המזגן פלט קור של חדר מתים. מכשירים אתגרו את השפיות בצפצופים בלתי אחידים. בזכות מאושפז שהתפרע מעבר לוילון הרווחתי זמן לבד איתה. זאת אֵלַה. אלה שלי."

אוסקר ויילד (צילום: Alfred Ellis & Walery, GettyImages IL)
אוסקר ויילד | צילום: Alfred Ellis & Walery, GettyImages IL

ספינקס ללא סוד / אוסקר ויילד (בריטניה) / זמן קריאה: 5 דקות

סיפור קצרצר מאת אוסקר ויילד על לורד שנשבה בקסמיה של יפהפייה אלמונית ומסתורית. הלורד היה משוכנע שהאישה מסתירה ממנו את סודה, וכאחוז טירוף ביקש לחשוף את התעלומה שלה, התעלומה שהיא. הלורד נתן לתשוקתו להוביל אותו, היה נחוש להתקרב ככל האפשר אל אותה יפהפייה אלמונית ואל לב סודה. חברו הוותיק, מציע מבט אחר על אותו מפגש שהתרחש זה מכבר; עבורו, תמצית מהותה של אישה זו, היא להיות "ספינקס ללא סוד", מקסם שווא, אחיזת עיניים. בתיאורה כתרמית הוא כמו מכחיש את אפשרות קיומה הפרטי, ככל שזה נמצא מעבר לתפיסתו, מרושש אותה מעצמיותה. בפנינה קצרצרה זו ויילד משרטט על ידי הדמויות הגבריות בסיפור שני גורלות אפשריים בלבד אל מול המסתורין הנשי הבלתי נסבל; להשתגע ממנו, או לחסל אותו. והחידה, בעינה עומדת.

״מה דעתך על הפנים הללו?" שאל, ״הן מעוררות אמון?״ בחנתי אותן בקפידה. הן נראו לי צופנות סוד, אך לא היה לי מושג אם זהו סוד טוב או סוד רע. יופיין היה יופי יצוק מתעלומות רבות – יופי שהוא פסיכולוגי, למעשה, לא־פיסולי – והחיוך המרומז, שריחף על השפתיים, היה חמקמק מכדי שיהיה חינני באמת".

נמלי ירח / זינאידה גיפיוס (רוסיה) / זמן קריאה: 15 דקות

בשנת 1909, רגע לפני שתהפוכות ומלחמות שוטפות את רוסיה ובדיוק בנקודת המפנה המכונה 'תור הכסף' של הספרות הרוסית, הסופרת זינאידה גיפיוס, אייקון ספרותי פמיניסטי, מפרסמת סיפור קצר, מכמיר לב ומיוחד במינו המתאר את סנט פטרבורג בשיא עולבה; את הריקבון וחוסר התוחלת שפשו בכל, ואת הקלות הבלתי נסבלת בה תושביה עלולים למצוא את עצמם לאחר שמאסו בכל, רצוצים. זמן קצר לאחר כתיבת הסיפור גיפיוס עצמה נדחקה מרוסיה אל חיי הגירה, לא רעים יש לומר, שכן היא ובעלה דמיטרי מרז'קובסקי דאגו לנדל"ן בפריז מבעוד מועד והפכו למרכז החיים הרוחניים של הגולים הרוסים.

"העלמות פרפרו בעליזות ובחוסר פשר, כמו דרורות צעירות. לא הן, ולא ונקה-חאן וונקה המושמד לא נראו לי קרובים ל"ייאוש מהחיים". בשום פנים ואופן!"

פרפטואום מובילה / זהר אלמקייס (ישראל) / זמן קריאה: 3 דקות

סיפור אהבה קיצי, עכשווי ויוצא דופן בין אישה ומכונת בינה מלאכותית. תיאור אינטימי ויפהפה של התהוותה של מערכת יחסים משונה למדי, שבמובנים מסוימים, הוא גם תיאורו של כל סיפור אהבה.

"בקיץ שבו התאהבתי בבינה מלאכותית התאהבתי גם בנ׳, ושני הדברים לא היו בלתי קשורים. בתחילת הקיץ מכונה שבנתה נ׳ עלתה בפיד שלי, שוב ושוב. נהגתי כמו שנהוג: בפעם הראשונה התעלמתי, בפעם השנייה חיבבתי, בפעם השלישית כבר ידעתי שהמכונה ואני ניפגש. עד שהגיעה הפגישה נעשיתי שבויה של המכונה."

או-

"מרגע שהדבר הובן לא היה טעם להתנגד, החומר כבר נבלע, המערכות שלנו כבר הסיעו אותו אל כל מקום בנו, כבר עלה לנו. ברגע מסוים נפתח אצלה פתח, אני רוצה לומר שנכנסתי, האמת היא שנבלעתי, כמו פלנקטון במים. נעשינו האחת בתוך השנייה. יכולנו רק, כמו קדושות נוצריות, להתמסר לאלימות של האהבה."

אישה קוראת ספר בחופשה (צילום: Dudarev Mikhail, Shutterstock)
אישה קוראת ספר על ערסל | צילום: Dudarev Mikhail, Shutterstock

"פרויקט הסיפור הקצר" מציג באתר מושקע במיוחד סיפורים קצרים נבחרים מרחבי העולם לקריאה והאזנה בעברית, אנגלית, ערבית ובשפת המקור של הסיפור. בפרויקט תוכלו למצוא אלפי סיפורים שנבחרו על ידי עורכים מרחבי העולם ותורגמו מכארבעים שפות מקור, מסווגים על פי ז'אנרים ודקות קריאה. הקריאה בחינם ופתוחה לכולם.

במסגרת הפרויקט מתקיימים מדי פעם ערבי ג'אם והמחזת סיפורים קצרים בהשתתפות שחקנים כמו שי אביבי, אלמה דישי ואור רותם. המופע הבא יתקיים במסגרת פסטיבל 'כתוב' של ספריית בית אריאלה בתל אביב בחודש נובמבר. במסגרת שיתוף פעולה חדש עם משרד החינוך, נוצר גם אתגרון קריאה שנתי לעידוד קריאה אצל ילדים ונוער עם אסופה מיוחדת של 10 סיפורים קצרים נבחרים לתלמידים חטיבת ביניים, ו-10 סיפורים לתלמידי חטיבה עליונה. זמן הקריאה של כל אחד מהסיפורים: עד 10 דקות.