מט"ח אולי נשמע הרבה פחות סקסי ורומנטי מ"סופ"ש בפריז" ולגמרי לא מחליק בגרון כמו "חודש בקאריביים", אבל כשחושבים על זה - מט"ח הוא לגמרי הסימן שאנחנו בדרך הנכונה לקצת זמן משלנו בחו"ל. אז בואו נדבר רגע על מטבע חוץ. היכן כדאי לרכוש אותו ומה חשוב לדעת? במדריך הבא נדבר כמובן על מה ללבוש לארוחת ערב בשאנז אליזה.
"חלקנו ניערך מראש ונמיר מזומן למט"ח בבנק או בצ'יינג' בעוד שחלקנו נשלם את ההוצאות בחו"ל באמצעות כרטיס אשראי בין-לאומי. שתי הדרכים גוררות עלות גבוהה מאד בצורת שערי המרה לא אטרקטיביים או בצורת עמלות שונות שיכולות לייקר את עלויות ההמרה באחוזים משמעותיים", אומר לנו אסא דרורי, ראש תחום הייעוץ בחברת Okoora, פלטפורמה טכנולוגית לניהול מט"ח, שענה לנו על כמה שאלות בסיסיות שיש לכל אחד שביום יום בעיקר מתעסק בשקלים.
- בארץ או בחו"ל?
נסו להמיר את המט"ח בישראל ולא בחו"ל, במיוחד כשרוצים להמיר שקל למטבע מאד סחיר כמו דולר או יורו. בשל הנזילות הגבוהה של השקל בישראל, שערי ההמרה בישראל טובים יותר מאשר אלה שמשיגים אצל בנקים וחלפנים בחו"ל. - כרטיס דביט או כרטיס אשראי בינלאומי?
נסו להשתמש בחו"ל בכרטיסים נטענים, "דביט", במקום כרטיסי אשראי בינלאומיים. עמלות התפעול של כרטיסים אלה נמוכות וניתן "להטעין" בהם מט"ח לפני הנסיעה לאחר שהמרנו אותו בבנק בשערים טובים יחסית. - הייטק מול גופים מסורתיים
יש חברות פינטק שמתמחות במטבע חוץ, כמו חברת Revolut ו-Wise, שדרכן אפשר לבצע את ההמרה במקום לעשות שימוש במערכת הבנקאית. שערי ההמרה והעמלות לעתים יהיו נמוכים יותר, במיוחד בנסיעות ליעדים אקזוטיים. - משיכת מט"ח מכספומט
לרוב זו תהיה האופציה היקרה ביותר. אם חשוב לנו להשתמש במזומן ולא רק בכרטיסים השונים, עדיף להזמין את המזומן מראש ולא לבצע משיכת מט"ח מכספומט. ישנם שירותים שמאפשרים לנו "להזמין" מט"ח במזומן בנקודות שונות בישראל או בחו"ל, לאחר שכבר המרנו אותו בשערים טובים, כמו למשל זו שבשדה התעופה. - השוואת שערי ההמרה
כשאנחנו רוצים להבין מהו שער ההמרה הטוב ביותר, נוכל לעשות זאת באמצעות חיפוש פשוט בגוגל. נחפש מהו שער הדולר ונשווה את השערים המוצעים לנו לזה שהעלה החיפוש בגוגל. הקושי בהשוואה בין שערי ההמרה בא לידי ביטוי בעמלות המשפיעות על הסכום אותו נקבל בפועל. לדוגמה: אם בצ'יינג' יציעו לנו להמיר לפי שער של 3.5 שקלים עבור יורו, נצפה לקבל 1,000 יורו עבור 3,500 שקלים, אך בפועל ייתכן שנקבל 950 יורו בלבד. זה קורה מפני שבנוסף לשער ההמרה מתווספות עמלות שונות, מה שהופך את ההשוואה בין השערים למסובכת.
למרות זאת, כדאי להשקיע ולהשוות בין האופציות השונות בשימוש באחוזים, כך נוכל להתחשב בשער ובעמלות המתווספות אליו. למשל, נסו לחשב כמה יעלו לכם 100 דולר בהתחשב בשער ההמרה המוצע, וכן בעמלות השונות. - מה נעשה בכסף שנשאר לנו מהחופשה?
האופציה הטובה ביותר היא פשוט לשמור את הכסף במט"ח, כך נחסוך את עלויות ההמרה חזרה לשקל, וגם את עלויות ההמרה העתידיות כשנרצה לקנות שוב מט"ח.
ומה אם אין לנו נסיעה מתוכננת באופק? ניתן להשתמש במט"ח שרכשנו לצורך רכישות אונליין באתרים בחו"ל. כלומר, נשתמש בחשבון המט"ח שפתחנו בבנק או בכרטיס ה"דביט" בקנייה הבאה שלנו באתרים כמו אסוס, אמזון ודומיהם. - Tax Free - במט"ח או בשקלים?
כשפונים לקבל החזר מס קנייה בחו"ל לפני החזרה לישראל, עדיף לקבל אותו במטבע המקומי של אותה מדינה, ולהמיר אותו אחר כך לשקלים באופן עצמאי. אם בוחרים לקבל את החזר המס במטבע אחר, החברה שמפעילה את מערך החזרי המס ממירה אותו לפי שער לא אטרקטיבי תוך העמסה נוספת של עמלות שונות. דבר זה משמעותי במיוחד כשההחזרים הם קטנים, שכן עלות ההמרה יכולה להיות משמעותית מאד ביחס לסכום הכסף שיוחזר.