בסיוטים הכי גרועים שלנו אנחנו עלולים לדמיין את עצמנו נקלעים לשריפה, טובעים בים, נשדדים ברחוב או חוטפים התקף לב, אבל האם חשבתם פעם מה אפשר לעשות אם חס וחלילה באמת תמצאו את עצמכם במצב חירום שכזה? במקרים רבים, טיפ אחד חשוב שיושב לאדם בסיטואציה מסוכנת כזו בראש - יכול להציל את חייו. אספנו עבורכם את כל ההנחיות הקריטיות שיעזרו לכם להציל את חייכם בארבעה מצבי חירום מסוכנים. 

במצב של שריפה: חייגו למוקד, צאו מהבניין, סגרו את הדלת, נתקו את החשמל  

אחת מהתופעות המסוכנות והשכיחות בישראל היא היקלעות לשריפה. ״אנו עדים לשריפות רבות הנגרמות מסיבות שונות שאותן ניתן למנוע מבעוד מועד ובכך להציל חיים ואף רכוש״, אומר רשף אלי כהן, קצין אזורים כפריים ודובר מחוז דרום בשירותי כבאות והצלה ומדגיש, ״אם פרצה שריפה בדירה, יש לפעול ע"פ סדר הפעולות הבאות: חייגו מיד למוקד 102 של כבאות והצלה, הוציאו את כל דיירי הבית מחוץ לבית ולבניין וסגרו אחריכם את הדלת בכדי למנוע את התפשטות העשן לשאר הבניין, נתקו את החשמל, ובמידה ויש לכם מטפה כיבוי ואתם יכולים לבצע תגובה מהירה בעזרתו מבלי לסכן את עצמכם הפעילו את מטפה הכיבוי. הוא יכול לסיים את השריפה לפני התפשטותה וטרם הגעת כוחות הכיבוי״.

 

  

במצב של סיר על הגז שמתחיל לבעור: כסו אותו

שריפות רבות מתחוללות לדבריו בעקבות שכחה של סיר אוכל על הגז. אם אכן שכחתם מהסיר והוא החל לבעור, יש לבצע לדבריו את הפעולות הבאות: ״כבו מיד את הגז, קחו מכסה שמתאים לקוטר הסיר או המחבת והניחו אותו בעדינות על הכלי מהצד בכדי לגרום לחניקה של האש, חוסר חמצן יכבה את השריפה מיד. אם אין לכם מכסה מתאים הרטיבו מגבת בד והניחו אותה על הכלי. אין להרים את הבד עד שהכלי מתקרר. לאחר מכן פתחו את חלונות הבית לאוורור״.

 נקלעתם לסערה בים? היסחפו עם הזרם 

דמיינו כמה מפחידה יכולה להיות סיטואציה של היקלעות לסחף וסערה באמצע הים. בשנייה אחת בילוי נחמד בים, יכול להפוך לסיוט מסכן חיים. הדרך להציל את עצמכם מטביעה וסכנת מוות, לא תהיה אינטואיטיבית לרובנו – כאשר מה שצריך לעשות הוא להירגע, לא להילחם בסחף ולזרום.  ״אם נכנסתם לסחף - קודם כל צריך להיות רגועים. בשום פנים, אל תנסו לשחות נגד הסחף, גם שחיין אולימפי לא יצליח. הרימו ידיים לנסות לתפוס את תשומת לב המצילים. צופו על הגב. שחו הצידה במקביל לחוף וחיתכו מהזרם או פשוט חכו שזרם הסחף ייפסק ואז שחו הצידה ותפסו גלים לכיוון החוף״, מסביר פול חכים, ממייסדי ומנכ״ל עמותת משמר הצלה ימי הפועלת לפי מודל הצלה ימי בינלאומי.  

 

 

 במקרה של דום לב: הזעיקו עזרה מיידית ובצעו החייאה באמצעות מכשיר דפיברילטור ומנשם

בדרך כלל אנחנו נתקלים בסיטואציה המפחידה הזו בסרטים, אבל לאנשים רבים חלום הבלהות הזה עלול להתרחש מול העיניים – אדם שבאמצע היום פשוט מתמוטט והלב שלו מפסיק לפעום. ״למעשה, דום לב מהווה 60 אחוז ממקרי מוות כתוצאה מחסימה של עורקים כליליים. זה יכול לקרות תוך כדי שינה ואפילו בזמן נהיגה. הסובל מהבעיה פשוט מתמוטט ומאבד את ההכרה״, מסביר ד״ דקה סמיר, קרדיולוג בשירותי בריאות כללית מחוז שומרון בהרצליה ובי״ח מאיר. 

מה עושים אם נמצאים ליד אדם שמתמוטט ומאבד את ההכרה?  ״כשמבחינים באדם שהתנהל כרגיל ולפתע התמוטט וחדל ממעשיו, צריך לבדוק לו את הדופק. אם אין דופק ככל הנראה מדובר בדום לב״, הוא אומר ומדגיש, ״ ראשית יש להזעיק עזרה מיידית. הזמן הינו מוטיב קריטי שיכול לסייע בהצלת חיי אדם במצב כזה. לאחר בדיקת דופק, יש לבצע החייאה באמצעות מכשיר דפיברילטור ומנשם, בהנחה שקיים כזה באזור. אם אין – צריך לבצע עיסוי לב, כלומר לחיצות חזקות על דופן בית החזה, בהתאם להנחיה טלפונית ממוקד הסיוע״. 

מה לעשות אם נקלעת לזירת פיגוע?

לצערנו, לדמיין סיטואציה של היקלעות לזירת פיגוע במדינת ישראל היא לא מופרכת. לכן, חשוב לדעת מה הצעדים הראשוניים שיוכלו להציל אתכם במצב קיצוני שכזה ולעזור לכם לצאת מההלם. ״קודם כל צריך להכריז לעצמי מה הסיטואציה. ברגע שאנחנו אומרים בקול רם זה מאפשר לי לצאת לפעולה בצורה יותר מהירה. עוד לפני שאנחנו בכלל מבינים מה קורה, כנראה שהגוף יתחיל לפעול על אוטומט״, הסביר בסרטון לכאן 11 שאול וולפסון, מדריך ירי בכיר ומאמן מנטלי ופירט, ״או שהוא יקפא במקום, או שהוא יחליט לברוח ולהתחבא, או שהוא יחליט לתקוף. מספיק שאני אצעק לעצמי ׳פיגוע׳ ואוטומטית אני אשתחרר הרבה יותר מהר לפעולה״.

אז מה לעשות במצב שכזה? ״לא משנה איך אתה מגיב, כולנו יכולים להיות ערבים ולעזור אחד לשני. אתה עדיין יכול להיות משמעותי - להתקשר למשטרה, לצעוק ולהסביר לאנשים מה קורה, לתת תיאור לבוש, לשאול אם יש פה בן אדם חמוש ולהעביר דיווח לאנשים בסביבה שלכם על מנת לעורר אותם לעשייה יותר מהירה״.