פסח. הזדמנות לרפרש את הבית ולהתפנות לכל הפינות שלא תמיד מגיעים אליהן במהלך השנה. אם אתם לוקחים את החג הזה לקצה ומפנים לעצמכם זמן לעשות מתיחת פנים לכל הבית, אז הכתבה הזו עשויה לעזור לכם להתפנות לפינות שלאף אחד אין באמת זמן במהלך השנה: כלי הכסף ופריטי היודאיקה שלכם. או אם תרצו: החנוכייה שאתם תמיד שולפים כל שנה ומזדעזעים מאיך שהיא נראית.

פריטי הכסף והיודאיקה הפכו לפריטים מבוקשים בשנים האחרונות גם במגזרים החילוניים. הם משמשים ככלי אירוח או דקורציה, וניתנים גם כמתנה למארחי החגים, לחתונה או אפילו ליום הולדת וחנוכות בית. רבים מהכלים, מועברים בירושה מדור לדור ויש כאלו שהצליחו לשרוד אף מאות שנים ואם התמזל מזלכם לקבל כלי כזה, זמן טוב להבין איך לשמור עליו.

עבודת הצורפות ככלל, היא אחד המקצועות העתיקים בעולם ומושתת על אמנים ותיקים ומקצועיים. כלי הכסף ברובם, טומנים בתוכם רגש סנטימנטלי שכן לרוב אנחנו מקבלים אותם כמתנות כאמור, מקבלים ירושה מהקרובים אלינו או רוכשים לעצמנו לטובת הידור הבית והשולחן. מעבר לזאת, כלי הכסף מסמלים חיבור וזהות לשורשים שלנו, של העם והמסורת היהודית. אז איך נדע לרכוש כלי כסף איכותיים ולשמור עליהם לאורך עשרות ואף מאות שנים קדימה? פנינו ליעקב מרדינגר, הצורף הראשי של חברת "הצורפים" עם הטיפים.  

איך לזהות פריטי כסף אמיתי בעת הרכישה?

  1. מתכת הכסף היא מתכת אצילית וסימולה הכימי הוא AG , צבעה מתכתי עמוק וערכה הגבוה עולה לאורך השנים, לכן היא נבחרה למעשה להיות המתכת לייצור כלי יודאיקה.
  2. אומנות הצורפות נעשית בידי אמנים ובידי בעלי מלאכה, לכן חשוב לשים לב ולהכיר ברמת הצורפות. וודאו שקיבלתם תעודת הערכה לאיכות וטיב הצורפות ISI.
  3. חפשו את הטבעת חותמת ה-925 על כלי הכסף. חותמת זו היא סימן לטיב הכסף המוטבעת על ידי היצרן, חשוב לרכוש כלי כסף מיצרן אמין, ותיק וידוע.
  4. הקפידו לבדוק ששם היצרן וטיב הכסף, שניהם מוטבעים בבירור על הכלי.
  5. "אלוהים נמצא בפרטים הקטנים”. לא רק מומחים יכולים להעריך את רמת המותג על פי עבודת הצורפות הקפדנית והגימור, הצורפות היא כעין חתימת האומן על כלי הכסף.

איך נשמור על כלי הכסף לאורך זמן רב?

  1. כלי הכסף הם פריטים נצחיים, לכן מומלץ לרכוש אותם מיצרן המציע שרות חידוש והחלפת חלקים במשך שנים ארוכות.
  2. על מנת לשמור על מראה נוצץ, יש לצחצח את הכלים בחומרים ייעודיים ובעזרת מטליות רכות. כשמניחים כלים על מגשים או על צלחות, יש לדאוג שעליהם תהיה שכבת הגנה (פרספקס) זאת לטובת מניעת שריטות.
  3. בצחצוח כלי כסף כדוגמת חנוכייה או קנדלברה, יש להקפיד שהזרוע שאותה מצחצחים תהיה מונחת על משטח יציב על מנת למנוע שבר בפריט.
  4. רצוי לאחסן את כלי הכסף בארון סגור, זה שומר טוב יותר על הברק שלו ולאורך זמן רב יותר.
  5. הקפידו לא להשתמש בחומרי ניקוי כלשהם, שכן זה עלול לפגוע באיכות ועמידות חומר הכסף.
  6. אל תניחו מוצרים חמים על מגשי חלות בעלי משטח זכוכית.
  7. אל תפעילו כוח רב בעת הניקוי, זאת על מנת למנוע עיקום או שבירת הכנים במידה ומדובר בקנדלברה או חנוכייה.
  8. את כלי הכסף מספיק לנקות פעם בחודש או חודשיים, זאת במידה והפריטים נשמרים בארון סגורים היטב.