יש נרות רעילים?
במהלך השנים האחרונות, צצו כמה מחקרים שטענו ששריפת נרות משחררת פחמימנים שעלולים להיות מסוכנים. אבל לפי מה שידוע אין סיבה לדאגה וכמות החומרים הקטנה שמשתחררת לא נחשבת למזיקה.
מחקר משנת 2007 שמומן על ידי איגוד הנרות האירופי בדק 300 סוגי כימיקלים רעילים בנרות שעווה. החוקרים גילו שרמת הכימיקלים שמשתחררים מכל סוג של נר הייתה נמוכה בהרבה מכמות כזו שאמורה לגרום לבעיות בריאותיות. ד"ר סוביה פארוק, מומחית לרפואת ריאות מאשרת שאכן השימוש בנרות מכל סוג בטוח, אך מציינת מספר קטן של מחקרים שמצביעים על קשר בין שריפת נרות לסרטן שלפוחית השתן.
לדברי פארוק, סוג ואיכות השעווה יכולים לשנות את כמות וסוג הפליטות שהנר מייצר ועדיף להימנע מנרות מבוססי שעוות פרפין. פרפין עשוי מנפט, ונראה שהוא מייצר פליטות גדולות יותר משעוות אחרות. עדיף ללכת על שעוות דבורים, סויה או שעוות אחרות על בסיס צמחי. גם לגבי נרות ריחניים אין שום סיבה לחשוש שהם מסוכנים יותר מהשאר. כמו כל הנרות, הם משחררים תרכובות אורגניות נדיפות, אבל עושים זאת בכמויות שלא אמורות להוות סיכון בריאותי.
ההמלצות של איגוד הנרות האירופאי לטיפול בטוח בנרות:
- לא להדליק נרות באזור חשוף לרוחות.
- לקצץ את הפתיל לאורך של 10 עד 15 מילימטרים.
- לא לכבות את הנר בנשיפה, אלא להשתמש בכיסוי של הנר או או לטבול את הפתיל בשעווה.
- לאוורר את החדר לאחר כיבוי הנר.
למה יש נרות על עוגת יום הולדת?
פעם בשנה אנחנו מתיישבים מול עוגה, ממלאים את הריאות באוויר, לא שוכחים לחשוב על משאלה ואז נושפים בכל הכוח על הנרות. מסתבר שלמנהג הזה יש בסיס היסטורי רב שנים.
הסיפורים המוקדמים ביותר על נרות ועוגות מגיעים עד היוונים הקדמונים. על פי המסורת, פעם בחודש הם היו חוגגים את הולדתה של ארטמיס, אלת הירח על ידי הכנת עוגות עגולות. נרות דולקים היו מונחים על העוגה כדי לייצג את הירח ובמטרה שהעשן המיתמר יישא משאלות ותפילות לאלים השוכנים בשמים.
בהקשר ספציפי יותר של ימי הולדת והבעת משאלות, אחת הגרסאות הידועות ביותר מחזירה אותנו לגרמניה של המאה ה-18. באותה תקופה נהגו לחגוג פסטיבל שנקרא "Kinderfest", במהלכו שני נרות הונחו על הממתקים שהוכנו עבור הילדים שחוגגים יום הולדת, האחד מייצג את אור החיים באופן כללי והשני מסמל את השנים הבאות. הלהבה הייתה צריכה להיות נוכחת לאורך כל היום, ואם הנר כבה הוא הוחלף באחר. האמונה הייתה שהעשן שיצא מהנרות הכבויים שולח לאלוהים את המשאלה.
אבל זהירות, האם יש סיכוי שמשהו או ליתר דיוק שמישהו יהרוס את החגיגה? לפי מחקר אחד, כיבוי נרות מעלה את רמת החיידקים של העוגה בלא פחות מ-1,400 אחוזים. למרות שהתוצאות מזעזעות, החוקרים מציינים שאמנם הפה האנושי מלא בחיידקים, אבל רובם אינם מזיקים וזה "בסדר" להמשיך ולאכול עוגת יום הולדת גם אחרי כיבוי הנרות (אלא אם כן חלילה חתן או כלת השמחה באמת חולים!).
מה השעה? בדקו את הנרות
לפני עידן השעונים המכניים, אחת השיטות למדידת זמן הייתה דרך נרות. מכיוון שקצב שריפת השעווה בנר כמעט קבוע, השעונים הנוזליים היו מסוגלים לציין את הזמן כמעט במדויק. איך זה עבד? "טיימרים" של נרות סומנו מבחוץ בקווים מחורצים שייצגו שעות או ימים שלמים על הנרות הגדולים. כשהנר נשרף עד לסימן, השעווה המומסת הייתה משחררת את המשקל שהונח והיא הייתה נופלת על לוחית מתכת, מסמנת את מרווח הזמן בצליל.
מה קורה ללהבה מחוץ לכדור הארץ?
מה הצורה של הלהבה? תלוי איפה אתם נמצאים. בעוד שבתנאים רגילים, הלהבה מחממת את האוויר שעולה למעלה ומוחלף באוויר קריר יותר, מה שגורם לנר לעלות כלפי מעלה וללהבה להיראות בצורת דמעה - מחוץ לכדור הארץ הלהבה תהיה כדורית. מדענים של נאס"א הראו איך בגלל אפס כוח משיכה הלהבה גם שונה בצורתה ובצבעה וגם ממוקמת יותר במרכז הפתיל. בנוסף, הלהבה המתקבלת גם קרירה יותר מאשר בכדור הארץ.
זה גם עלול להיות טעים
בעבר, שעוות הנרות נוצרה בעיקר ממוצרים מן החי כמו שומן בקר או שעוות דבורים, מה שהוביל במצבים קשים להשתמש בהם כתזונה. בזמני רעב אנשים לעסו את הפתילות של הנרות ובלעו את השעווה המומסת. שלא נדע, אבל זה לא חייב להיות כל כך נורא, כי לשעווה יש טעם שמזכיר דבש.
ובמעבר חד להווה ולאחד הטרנדים הבולטים של החודש האחרון בטיקטוק, הלוא הם נרות חמאה עם שלל מתכונים "מדליקים" שיכולים לעזור קצת לרענן את מסיבת החנוכה. מומחים כבר הזהירו לשים לב ממה אתם מכינים את הפתיליות כיוון שרוב הפתיליות עשויות מכותנה או עץ, כאשר לחלקן יש אפילו ליבת מתכת, שלא אידיאליים לאכילה. והנה מתכון:
@feelgoodfoodie Make a butter candle for your next party. AD It’s so easy to make with just a paper cup, candle wick and #danishcreamery Rosemary Salt Butter, which is made with rich, European-quality butter and specialty herbs and salts. It’s a slightly elevated butter, perfect for charcuterie and grazing boards, snacking, or in your favorite recipes. Would you try this fun viral trend? #danishsaltedsticks #danishcreamery #viralrecipeideas #buttercandle IB: @Suzy ♬ original sound - Feel Good Foodie
אפשר להקפיא נרות?
מקפיאים נרות משנה לשנה? מעבר לעניין החסכוני שמסתבר שהוא לא באמת עובד, בגדול מדובר בסוג של מיתוס על פיו הקפאת נרות גורמת להם להחזיק מעמד זמן רב יותר. מאחורי המיתוס הזה יש היגיון, לכאורה - אם הנר קפוא, ייקח לו יותר זמן להימס, אבל כבר היו כאלו שבדקו את העניין והתוצאות: לא רק שהנר לא עמיד בפני האש אלא שההקפאה גם עלולה להוביל לסדיקתם של הנרות עד כדי חוסר אפשרות להשתמש בהם. בא לכם לנסות בעצמכם? אתם מוזמנים או לחלופין לקרוא כאן על ניסוי מושקע שהוביל לתוצאה חד משמעית.