עוגות שוקולד הן קלאסיקה שאי אפשר להתחרות בה, אבל מה שכן אפשר זה להמשיך ולשפר אותן, כל פעם בנגיעה, כדי לגלות בהפתעה שיש יותר מושלם ממושלם. לצורך זה אנחנו זורקים לפעמים שוקולד קצוץ לתוך הבלילה (בעיקר אם היא מכילה רק קקאו), מפנקים את העוגה המוכנה בגנאש שוקולד סמיך או משקיעים במוצרים אקסטרה איכותיים כמו קקאו הולנדי אמיתי (האם באמת יש הבדל? אנחנו לא כל כך בטוחים!). שיטה אחת שטרם ניסינו, ואנחנו שומעים עליה טובות בלי סוף, היא להוסיף לבלילת העוגה אבקת אספרסו - וזה האתגר הבא שלנו בחיים (הלוואי כל החיים אתגרים כאלה).
האתר הנחשב Bonappetit, בנוסף לשלל מומחי אפייה, מדבר על אבקת האספרסו כעל גיים צ'יינג'ר של ממש, שמפליא בהשפעתו על העוצמה ועומקי הטעם של עוגת השוקולד. למעשה, אפילו מי שאינו חובב קפה ימצא את השדרוג הזה מפעים, משום שבמינון הנכון אינו מוסיף לעוגה טעם של קפה כי אם דווקא שוקולדיות.
מהי אבקת אספרסו?
לפני שאתם מרוקנים קפסולה לתוך הבלילה של עוגת השוקולד שלכם - לא, הכוונה היא לא לקפה טחון. אבקת אספרסו היא אבקה מיוחדת שרוכשים בחנויות המתמחות, שהיא מעין קפה נמס אבל בגרסת אספרסו איכותית יותר. בדומה לנס קפה, מדובר בפולי קפה שנקלו, נטחנו, בושלו לקפה, יובשו ואז נטחנו שוב, כדי להגיע למרקם של אבקה דקיקה שתתמוסס בקלות.
אין לכם אבקת אספרסו בבית ואין לכם שום כוונה ללכת לקנות? אפשר להשתמש בקפה נמס רגיל, אבל קחו בחשבון שהעשרת העוגה תהיה מתונה יותר (תחשבו על ההבדל בין כוס אספרסו לכוס נס קפה מבחינת הטעם). אפשרות נוספת היא פשוט להשתמש בשוט של אספרסו מוכן - על כך בהמשך.
מה בקפה גורם לשוקולד להיות שוקולדי יותר?
פרופילי הטעמים של קפה ושל שוקולד משיקים זה לזה, ולכן הם משלימים זה את זה כל כך טוב, מסבירה בנג'מינה אבואהי, מחברת הספר "A Good Day to Bake: Simple Baking Recipes for Every Mood". עוד היא מסבירה שלשוקולד מריר טוב יש בדרך כלל גוני טעם של פירותיות, מרירות ומעט חמיצות, והוספת האספרסו גם מבליטה וגם מאזנת את הטעמים האלה.
אבל השוס הוא בכלל כאן: ג'ואן לי מולינרו, מחברת הספר "הטבעוני הקוריאני" וכוכבת טיקטוק לא קטנה, מסבירה שתוספת הקפה מוסיפה גם קרמיות שמנתית לעוגת השוקולד, ושזו בדיוק הסיבה ששוקולד הולך כל כך טוב עם קפה גם בחיים עצמם. לקקאו, היא אומרת, יש טעם שטוח וחד ממדי, והשילוב עם האספרסו הופך אותו לטעם מורכב וחזק יותר, ובעיקר יותר שוקולדי.
אז כמה אבקת אספרסו צריך להוסיף לעוגה?
אוקיי, אחרי שהשתכנענו להצטייד באבקת אספרסו ולהתחיל להוסיף אותה לכל עוגת שוקולד שאנחנו מכינים, נשארה רק השאלה איך בדיוק עושים את זה. אז התשובה היא להוסיף בין חצי כפית לכפית וחצי של אבקה לעוגה, לא יותר, כי אז טעם הקפה ישתלט.
את אבקת האספרסו אפשר להוסיף לחומרי הגלם היבשים (קמח, סוכר), אבל השיטה האהובה על אבואהי היא להמס את האבקה בקצת מים חמים ואז להוסיף לבלילה. "הוספת מים חמים מוציאה את כל חלקיקי הטעם הנפלאים מהאבקה, וגם מבטיחה שהקפה מומס כראוי ויפוזר באופן שווה בבלילה". במקרה הזה רק אל תשכחו לשקלל למתכון את כמות הנוזלים הנוספת הזו.
לחלופין, אם יש לכם מכונת אספרסו אתם מוזמנים להשתמש בקפה מוכן - שוט אחד כמוהו מבחינת ההשפעה על הטעמים ככפית אחת של אבקת אספרסו. רק שימו לב - מדובר בעוד 30 מ"ל לא מתוכננים של נוזל לבלילה של העוגה, הקפידו לקזז אותם.