יותר ויותר מקרי פציעות כושר חמורות מתרחשות בחדרי הכושר. אמש נפצע אדם בחדר כושר גבעתיים לאחר שנפגע ממוט משקולות שנפל על צווארו בעת תרגיל דחיקת חזה ובאשדוד התמוטט אדם על ההליכון. איך ניתן למנוע ולמזער את הסיכויים לפציעות מסכנות חיים, מהם כללי הבטיחות שיש לשמור עליהם כשאנחנו מתאמנים, כיצד לסייע לאדם שנפצע בחדר הכושר ואיך נשמרים מדלקות ועד מוות?
12 כללי הבטיחות בחדר הכושר
1. שימו לב למקום בו אתם מתאמנים
מתאמנים רק היכן שיש אנשי מקצוע שעברו הכשרות מתאימות וביניהן קורס עזרה ראשונה בתוקף - אל תתביישו לשאול את מאמן הכושר שלכם מתי לאחרונה עבר השתלמות עזרה ראשונה. על פי החוק, מאמני כושר אמורים לחדש את תעודת העזרה ראשונה שלהם מדי שנתיים, ובכך הם מגדילים את הסיכוי להציל חיים בשעת צרה.
2. מה עושים כשאדם מתמוטט לידכם בחדר הכושר?
חשוב לדעת שיש 4 דקות קריטיות מהרגע בו האדם התמוטט ויש לטפל בו במהרה על מנת שלא ייגרם לו נזק מוחי. הדבר הראשון שכדאי לעשות זה לצעוק לעזרה, לבקש שיזעיקו את מד״א או שתתקשרו בעצמכם ל-101, ולבדוק מי נמצא במקום שיודע לעשות החייאה. יש חשיבות עצומה לפעול במהרה ולהבין שמדובר בעניין של הצלת חיים.
3. בדיקת תקינות במכשיר
לפני כל מכשיר שאתם עולים בחדר הכושר, יש לבדוק עליכם לבדוק שהוא תקין, ואם אתם לא בטוחים, תשאלו מדריך מוסמך.
4. רק גורם מקצועי
אל תתאמנו בחדר הכושר כאשר מאמן הכושר אינו בסביבה. המאמן צריך להיות פנוי לעזרתכם בכל עת, ואל תתביישו להיעזר בו על מנת לתפעל מכשירים שונים. כשאתם מרימים משקולות כבדות, ובמיוחד בתרגילים כמו דחיקת חזה, דאגו שמעליכם ישנו מאמן כושר ששומר עליכם ועוזר לכם להחזיר את המוט או המשקולות למקום.
5. עיקרון ההדרגה
מדובר בעיקרון חשוב באימונים בחדר הכושר אך הוא תקף לכל סוגי סוגי האימונים. על מנת לשמור על הגוף ולמנוע פציעות וסיכונים, עלינו להכין את הגוף לכל מאמץ חדש לגוף. זה כולל גם את המשקלים שאתם מרימים, וגם את מספר החזרות והסטים, את אורך האימון, עוצמת האימון וכמה פעמים בשבוע אתם מתאמנים. עבדו עם סולם מאמצים הדרגתי שמדויק לכם באופן אישי ושימו לב שאתם לא מתישים את הגוף עם עומסים גבוהים מדי או אימונים ממושכים ותדירים מדי.
6. דיוק במנחים
הקפידו על טכניקות נכונות בתרגילים השונים, הן במכשירים והן בעבודה עם המשקולות החופשיות. אם אתם לא בטוחים בתרגיל שלכם, היעזרו במאמן הכושר שיידע לכוון אתכם ולסדר את הגוף בהתאם למכשיר או לדייק את התרגילים השונים.
7. הקפידו להחזיר את המשקולות למקומן
ושימו לב שאתם שומעים את הקליק של החזרה למקום. אל תעזבו את המשקולת עד שאתם בטוחים שהמשקולות חזרו בוודאות למקומן.
8. פנו זמן להתאוששות
יש חשיבות גבוהה להתאוששות בין אימון לאימון. בזמן האימון בחדר הכושר אנחנו קורעים את סיבי השריר, ובזמן והמנוחה השריר נבנה מחדש בצורה שרירית וחטובה יותר. ללא התאוששות מספקת, לסיבי השריר אין הזדמנות להיבנות מחדש ובכך גדל משמעותית הסיכוי לפציעות.
9. מכבים הליכונים
לפני שאתם פוצחים בהליכה או ריצה על ההליכון, הקפידו לבדוק שהוא כבוי ותקין. התחילו את ההליכה או הריצה אחרי שעליתם עליו ורדו ממנו רק לאחר שההליכון סיים לפעול לחלוטין. מרבית הפציעות על ההליכונים קרו כאשר המסילה עדיין נעה והמתאמן החליט לרדת ממנו בתנועה.
10. מתאמנים רק עם נעליים
אחת הפציעות הנפוצות והמסוכנות שמתרחשות בחדרי הכושר הן נפילת משקולות על כפות הרגליים. לכן, אין להתאמן יחפים בחדר כושר או בכל מקום בו אתם מתאמנים עם משקולות, גם בחדרי הסטודיו.
11. בשיעורי אירובי מדרגה, הקפידו על בחירת מדרגה תקינה
שימו לב שהיא יציבה ושאינה מחליקה. במידה ואינה תקינה, החליפו אותה.
12. חשיבות העבודה עם שעון דופק
בשיעורי היט, קיקבוקסינג, ספינינג ושיעורים המתרחשים בדופק גבוה, הקפידו לעבוד עם שעון דופק ושמרו על דפקים בטווחים המוגדרים מראש שמתאימים לכם. בנוסף, הקשיבו לגוף שלכם ותנוחו בשעת הצורך. כן, גם אם המאמן לוחץ עליכם להמשיך.
*הכותבת היא מאמנת כושר ונטורפתית