בסרטים זה עובד כמו קסם: המטפל נוטל מטוטלת והמטופל חוזר בן רגע לגיל שלוש, לאותה חווית ילדות שביקש להדחיק כל השנים. שם, בנקודת הזמן הזו, הוא מתייסר ומתפתל, הזיכרון צף מחדש והסוף הטוב מגיע. קלאסי, לא? ובכן, תשכחו מכל מה שראיתם בסרטים על היפנוזה. אותה אניגמה מרתקת היא עולם ומלואו וכל האלמנטים שמכרו לנו, לא בהכרח קשורים לדבר עצמו. פנינו לבן קלה, אמן חושים ומומחה בינלאומי בהיפנוזה, עם כמה עובדות על העולם המסקרן הזה.
- המילה היפנוזה מבוססת על שמו של אל השינה היווני ״היפנוס״, וזאת למרות שכיום ידוע שאין שום קשר בין היפנוזה לבין שינה. ׳מחוות היפנוטיות׳ כגון עצימת עיניים ממשיכות להתקיים בעיקר כי הציבור, שראה היפנוזה בסרטים, מדמיין שככה היפנוזה אמורה להיראות.
- אבי ההיפנוזה המודרנית הוא Franz mesmer. פרנץ האמין שניתן לשלוט בנוזל מגנטי שזורם בגוף האדם בעזרת מגנטים, מוזיקה ומגע. גם לאחר שנחשף שאין לתיאוריה של פרנץ תוקף מדעי כלשהו - תלמידיו וממשיכי דרכו המשיכו להופיע עם מה שכונה על ידי התקשורת Mesmerism shows. עד היום הפועל To mesmerize שטבוע על שמו, שקול כמעט לגמרי לפועל ׳To hypnotize׳.
- בשנת 1975 התקשורת הישראלית דיווחה על כך שנערה בת 16 בשם יפה סוויסה נתקעה בהיפנוזה במשך שישה ימים. למרות שמהפנטים ברחבי העולם טוענים בתוקף שדבר כזה לא יכול לקרות, השמועה עדיין חיה וקיימת, גם 45 שנים אחר כך.
- לא, אי אפשר ״להיתקע בהיפנוזה״. אף אחד מעולם לא נתקע בהיפנוזה, ואין שום עדות מחקרית לאפשרות שמשהו כזה יקרה. הוליווד יצרה כר פורה למיתוסים ולאמונות טפלות על התחום, איתם צריכים להתמודד העוסקים בהיפנוזה על בסיס יומיומי.
- גם אי אפשר להשתמש בהיפנוזה כדי לשכנע את הבוס לתת לכם קידום, או כדי ללמוד ברגע שפה שאתם לא יודעים, או כדי להתחבר לגלגולי נשמות מהעבר, או כדי לשחזר במדויק זיכרונות מן העבר. כר פורה למיתוסים ולאמונות טפלות, כבר אמרנו?
- ישראל היא המדינה היחידה בעולם בה מי שיהפנט בגלוי ובלי אישור של המדינה יסתכן בשנת מאסר בפועל. החוק הישראלי סותר את הקונצנזוס העולמי שמדובר בכלי בטוח להתמודדות עם לחץ, כאב והתמכרויות כמו עישון, ומגביל מאוד את השימוש בהיפנוזה בישראל.
- אז רגע, מהי היפנוזה? המושג היפנוזה מתאר מספר תופעות נפרדות זו מזו, ומהפנטים שונים מסבירים את החוויה ההיפנוטית בדרכים שונות. לפי גישה רווחת בקרב מהפנטים - אין הבדל בין היפנוזה לבין אפקט הפלצבו. מכאן שהציפיה והאמונה של המהופנט שמשהו הולך לקרות, הם בעצם מה שיוצרים עבורו את החוויה. לפי גישה זו - אלמנטים דרמטיים כמו מטוטלת, כמו דיבור במבנים לשוניים מורכבים, וכמו עצימת עיניים והירגעות הדרגתית - כולם נועדו לשכנע את המהופנט שמשהו הולך לקרות.
- לפי גישה אחרת - אין הבדל בין היפנוזה לבין מדיטציה ודמיון מודרך. לפי גישה זו מדובר במצב טבעי לגמרי של הירגעות והתמקדות פנימית, ותפקיד המהפנט הוא רק להנחות בעדינות וברגישות את התהליך. לפי גישה זו כל היפנוזה היא בעצם היפנוזה-עצמית, ושהמיומנות הנדרשת על מנת להתהפנט נמצאת בכלל אצל המהופנט.
- תחום ה-NLP הנפוץ בישראל מבוסס בחלקו הגדול על עבודתו של מהפנט אמריקני בשם מילטון אריקסון. אריקסון ויתר על הישירות ועל הסמכותנות של ההיפנוזה הקלאסית, ובמקום זאת נקט בגישה עקיפה יותר כדי לעזור למטופלים שלו. מפתחי שיטת ה-NLP חקרו את הסגנון של אריקסון ואף הוציאו לאור ספר בשם ׳Patterns of the Hypnotic Techniques of Milton H. Erickson׳.
- אחד היתרונות המפתיעים של היפנוזה מצוי דווקא בחדר הלידה. ״Hypno-birthing״ מוכר בכל העולם כשיטה בטוחה ויעילה להקלה על חווית הלידה בעזרת דמיון מודרך, נשימות ומדיטציה. במדינת ישראל נאסר על תומכות לידה להשתמש בכלי הזה באופן גלוי. היפנוזה יעילה גם בהתמודדות עם לחץ, כאב והתמכרויות כמו עישון למשל.
- היפנוזה מוכרת בכל העולם ככלי יעיל ובטוח להתמודדות עם לחץ, התמכרויות, כאבים כרוניים, התקפי חרדה, לחץ דם גבוה, מיגרנות ואפילו קשיים בתפקוד המיני.