הבערת מדורות היא מסורת ארוכת שנים בחברה הישראלית ולפי הדיווחים, השנה זה הולך להיפסק. לקראת ל"ג בעומר, נחתם צו האוסר על הדלקת מדורות בכל הארץ (מלבד מירון שנחשב איזור מפוקח). הסיבות לכך רבות ומגוונות וברורות מאליהן: מדורות מהוות מפגע סביבתי. שריפת העצים פוגעת במערכת האקולוגית, והן תורמות לזיהום אוויר, שפוגע לא רק בסביבה אלא בבריאות של כולנו. העשן והפיח שאנו נושמים עלולים לפגוע בדרכי הנשימה שלנו. מה גם שמדורות מסוכנות מבחינה בטיחותית.
איך ניתן לחגוג את ל"ג בעומר אחרת? ובכן, בשנים האחרונות רבים בוחרים לקיים מדורה אלטרנטיבית, הנה כמה פעילויות מהנות ומגבשות, ברוח החג שתוכלו לקיים עם ילדי הגן או בית הספר:
1. פעילות במוזיאון
יום המוזיאונים הבינלאומי מתקיים השנה בל"ג בעומר. עשרות מוזיאונים ברחבי הארץ ייפתחו בחינם לקהל הרחב, שיוזמן לסיורים בתערוכות קבע ובתערוכות מתחלפות. במוזיאונים יתקיימו מגוון פעילויות במסגרת "תיקון ובריאה מחדש".
2. טיול עששיות
כשהשמש שוקעת, אפשר לארגן לילדי בית הספר טיול עששיות, מלא מסתורין. לתפור סביב הטיול סיפור על ההיסטוריה של העיר ותושביה, אחד ההורים יכול לארגן את הטיול או לשכור מדריך בתשלום. אם אתם גרים בצפון או דרום הארץ, הטבע נגיש לכם, רק צריך לבחור פינה ואם אתם עירוניים, אפשר לקיים את הטיול בפארק, בשדות, וגם בתוך העיר. בחלק מהאתרים מתקיימים טיולי עששיות של החברה להגנת הטבע בסוף אפשר לקנח בשוקו חם או תה עם עוגיות.
3. משחקי חץ וקשת
אחד המנהגים המרכזיים של החג הוא יריה בחץ וקשת בהקשר של מלחמות בר כוכבא. אפשר לעשות סדנה להכנת חץ וקשת מחומרים טבעיים. לשלוח את הילדים לחפש ענפים בגינה או בפארק, או להביא מהבית חומרים מתאימים כמו מקלות ארטיק, קולבים, גומיות ומקלות שיפודים. ברשת תמצאו לא מעט סרטונים שיסבירו לכם איך להכין חץ וקשת. אפשר להעשיר את הסדנה עם סיפורים ברוח החג.
4. תהלוכת ל"ג בעומר
בחלק מהערים בארץ, מתקיימת תהלוכה מסורתית של חב"ד, הכוללת התכנסות, סיפורים ושירי החג, כיבוד קל ולעיתים גם מופעים שונים, כדאי לבדוק באתרים של הרשות המקומית כדי לדעת היכן ומתי ההתכנסות.
5. פיקניק עם חברים
אם חלק ממסורת החג היא התכנסות חברתית סביב המדורה, גם אם הוצאנו מהמשוואה את המדורה, אפשר ורצוי לקיים את המפגש החברתי. לשבת בפארק או בגינה שכונתית, כל אחד מהמשפחות יביאו כיבוד שונה (עם כלים רב פעמיים) וכדי להתאים את הפיקניק לאווירת החג אפשר לשלב בכיבוד תפוחי אדמה עטופים בנייר כסף, שאפיתם מבעוד מועד, מרשמלו או קלחי תירס שצליתם בבית, וכו'.
6. מעגלי שירה ונגינה
מוזיקה היא שפה שתמיד מחברת, חוצה גילאים, תרבויות ומגדרים. כל משפחה יכולה להביא כלי נגינה, ואם אין תמיד אפשר לאלתר תוף ומקלות. ליצור מעגלים קצביים, לתופף ולשיר, וליהנות מהמוסיקה ומהחברה.
7. חדר בריחה בטבע
אפשר לקחת את הקונספט המוכר של חדרי בריחה ולעשות לו טוויסט מעניין – להוציא את הילדים לטבע ולמרחב, ולצאת להרפתקאות בפארק או באזורים חוליים בערים וביישובים. לחבר חידות שמותאמות לגיל הילדים, וכל פתרון יוביל לתחנה הבאה. הנושא יכול להיות קשור לחג עצמו ולמנהגיו או בכלל לסביבה שבה אנו חיים. מה שחשוב הוא שהמשחק יחייב שיתוף פעולה, יגבש את הילדים, יאתגר אותם מבחינת החשיבה והיצירתיות וכמובן שיהיה גם מהנה.