תקופת החגים מכניסה את כולנו למצב קיומי אותו אנו מכנים "ברוכה הבאה מרתה סטיוארט - בואכה בתיה עוזיאל": כולנו בכוננות מטבח, עומלים על מתכונים מיוחדים שליקטנו מכל עבר, מתלבטים לגבי האופן בו נצלחת את המנות ונקשט את השולחן, בזמן שנותר - אנחנו מחדשים את הבית בעוד רהיט או שניים ועל הדרך גם בגד חגיגי שנוכל להרגיש את חשיבותו של האירוע המיוחד ועוד לא התחלנו לדבר על המתנה לגיסה. אבל מסתבר שיש דבר אחד שאנחנו מפספסים וזה קורה במשפחות הכי טובות: טעים ככל שיהיה - לא נזכור דבר מהאוכל אם האווירה מסביב תהיה, ובכן, עם טעם רע.
מחקר חדש שהתפרסם על ידי אונ' שיקגו מגלה שמה שנזכור מערב החג זה את החוויה הרגשית. בסופו של דבר, היא זו שתיצרב בזיכרון לאורך זמן ובה עלינו להשקיע. "במחקר בחנו החוקרים את הפעילות המוחית של נבדקים כשהם לא במצבים של עבודה או לימודים בהם המוח מתרכז באופן יזום גם במידע שאינו מעניין כאשר הוא מזהה אותו כחשוב וחיוני. המשתתפים נבדקו בזמן פנאי – בעת צפייה בסרט או סדרה, וניסו להבין בעזרת בדיקת MRI וראיונות משלימים את המעורבות המוחית ברגעי צפייה שונים, מה מתוך החוויה שעברו משתתפי המחקר הם יזכרו לאורך זמן", אומר איתי עניאל, מומחה בפיתוח אסטרטגיות לשיפור הזיכרון.
"המחקר יכול להתחבר לזיכרונות שאנחנו שומרים מאירועים שונים בחיים כמו לדוגמא ערבי חג, מאחר והוא בוחן את מידת תשומת הלב והזיכרון של המוח במצבו הטבעי – כאשר אינו מחוייב לזכור מידע ספציפי, ממש כמו בערבי חג שבהם אנחנו נמצאים בזמן פנאי ומנוחה למוח, בו אנחנו לכאורה לא עסוקים בשאלה מה נקלוט ונשמור בזיכרון לטווח הארוך. זאת, להבדיל מרוב המחקרים שבוחנים את רמת הזיכרון שלנו במבחני ידע כאלו ואחרים", מסביר עניאל.
ממצאי המחקר מציגים שתי מסקנות מעניינות:
1. אנשים שונים נוטים לזכור את אותם הדברים מקווי העלילה, לתאר את אותן הסצנות בתור הסצנות הזכורות ביותר, ולתאר את אותם הרגעים בתור הרגעים המשמחים, המותחים, המצחיקים או העצובים ביותר.
2. המסקנה המעניינת השנייה נוגעת לעובדה שהפעילות המוחית הערה ביותר נצפתה ברגעים בהם צפו הנחקרים בתוכן רגשי. כבר שנים שמומחים בתחום הזיכרון מבינים שכל מידע ייזכר טוב יותר כאשר מחברים אותו לחוויה, אך המחקר החדש מוכיח שגם כאשר המוח במצב פנאי או מנוחה הוא תר באופן בלתי מודע אחר מידע שנוגע ברגש – ומידע מסוג זה ישפיע עלינו באופן משמעותי יותר ולמשך זמן רב יותר.
"אם משליכים את ממצאי המחקר לתקופת החגים הנוכחית בהתייחס לארוחות, למפגשים ולחוויות המשפחתיות שהיא מביאה איתה. לכן חשוב מאוד להשקיע בשיחה משמעותית עם הנוכחים, לשמור על אווירה רגועה, מפרגנת ותומכת, להימנע מחיכוכים, ויכוחים ומתח וליזום חוויות משפחתיות רגשיות חיוביות – מאחר ודווקא את החוויות הללו נזכור בטווח הארוך וניקח איתנו הלאה לאורך זמן", מסכם עניאל.
איך תהפכו את שולחן החג לחוויה בלתי נשכחת?
-
תשירו
לכל חג יש את השירים שלו. הזדמנות טובה להרים את הערב ולהכניס בו רוח שטות וקלילות. כמובן שתמיד אפשר להוסיף שיר שלא קשור לחג, אבל מנענע את האגן ואת האווירה. -
שאלון לכל המשפחה
סוג של טריוויה: עד כמה אתם מכירים אחד את השנייה? נכון שזה דורש הכנה מראש, אבל אם אתם מחשיבים את עצמכם משפחה חצי מתפקדת, זה הזמן להוכיח -
בינגו
אנחנו יודעים שהחזרנו אתכם לאייטיז, אבל יש לא מעט מקומות שאינם דיור מוגן שמשחקים את המשחק הזה והוא כובש ותחרותי ומדליק, למרות שהוא עובד נטו על מזל וסטטיסטיקה. אפשר להמיר את המספרים הקלאסיים בשמות המשפחה. -
ספרו משהו טוב/מצחיק אחד על השניה
כל אדם בתורו מתבקש לומר דבר יפה ומרים או לחילופין הומוריסטי ומשמח על האדם שיושב מימינו. -
מי אני?
סיימתם לאכול ונשארתם בסוכה? בואו נראה עד כמה אתם יצירתיים ונבונים: הדביקו על המצח מדבקה עם שם של אחד מבני הבית, מלבדכם כמובן, ונסו לנחש מי אתם בעזרת שאלות שתשאלו את בני המשפחה. שטותי? ברור. מכניס עניין? עוד יותר.