הלילה הוא הגיע וקיצר לנו את השינה: בשתיים לפנות בוקר (שישי) הזזנו את מחוגי השעון שעה אחת קדימה, פספסנו אמנם שעת שינה אבל הרווחנו עוד כמה שעות אור למשך מספר חודשים לא מבוטל, וגם קמנו לניקיון אחרון של המטבח לפני פסח. אך האם אתם יודעים מדוע מתבצע המהלך הזה מלכתחילה, מי הגה את הרעיון ואיך השינוי משפיע על בריאותנו? הנה כמה דברים שכדאי לכם לדעת על שעון קיץ:

  1. המדינה הראשונה בעולם שאימצה את שעון הקיץ הייתה: גרמניה, והיא עשתה זאת ב-30 לאפריל 1916. הסיבה לכך הייתה חיסכון בחשמל. הימים היו ימי מלחמת העולם הראשונה, והיה צורך אדיר בחיסכון כלכלי למשק. מספר שבועות לאחר מכן, אנגליה אימצה גם היא את שעון הקיץ.



  2. שעון הקיץ מיוחס לעיתים לבנג'מין פרנקלין, על אף שהוא אינו הוגה הרעיון. ההטעייה נוצרת בעקבות מאמר סאטירי שכתב לכתב העת Journal de Paris בשנת 1784, עת היה שגריר ארה"ב בצרפת. במסה, שכותרתה "פרויקט כלכלי", הוא כתב על היתרונות החסכוניים של אור יום לעומת אור מלאכותי, והציע לפריזאים לשנות את לוחות הזמנים שלהם כדי לחסוך כסף על נרות ועששיות.

  3. אז מי באמת הגה את הרעיון של שעון קיץ? ג'ורג' ורנון הדסון, אנטומולוג ואסטרונום אנגלי. בזמן שג'ורג' ליקט חרקים, הוא הבין את ערכו הרב של אור היום. באוקטובר 1895 הגיש הצעה בניו זילנד להזיז את השעון כדי לנצל את שעות האור.



  4. לשעון הקיץ יש יתרונות בריאותיים רבים, ביניהם עלייה בייצור הויטמין D בגוף – ויטמין שהפופולריות שלו עלתה מאז הקורונה, וגם ההבנה עד כמה חשוב לשמור על רמה מאוזנת שלו בגוף. בנוסף, שעון הקיץ משפיע לטובה על ביצוע פעילות גופנית.

  5. להזזת מחוגי השעון יש גם צדדים פחות חיוביים: מחקרים הראו כי הדבר פוגע בשינה ומעלה את הסיכון להתקפי לב. מחקר שנעשה באוניברסיטת אלבמה שבברמינגהם, העלה כי שינוי השעה קדימה במרץ נקשר עם עלייה של 10% בסיכון להתקפי לב. לעומת זאת, באוקטובר, כשמזיזים את השעון לאחור, יש ירידה של כ-10% בסיכון להתקף לב.  

  6. משרד התחבורה האמריקני מצא כי שעון הקיץ גורם להפחתה בשיעורי הפשע, וזאת מכיוון שפשעים רבים נוטים להתרחש בחושך, בעיקר שוד ותקיפות מיניות, המתרחשות סטטיסטית לעתים קרובות יותר בלילה. מחקר משנת 2015 מצא כי שיעורי השוד ירדו ב -7 אחוזים לאחר המעבר לשעון קיץ.