מונדיאל 2022 הוא, אולי, המונדיאל הפוליטי ביותר, כשאפילו שווייץ נגררה לתוך הקלחת. המדינה אמנם לא נלחמה מאז 1847 וידועה במדיניות הנייטרלית שלה, אבל מגיעה למשחק היום (שישי) מול סרביה עם מטען גיאופוליטי, שמגיע במקור ממדינה שלישית.
חלק מהשחקנים הבולטים של נבחרת שווייץ נולדו או גדלו מחוץ למדינה. בריל אמבולו עלה לכותרות שכבש ולא חגג מול קמרון, בה נולד, בעוד שרדאן שאקירי וגרניט ג'אקה נולדו בקוסובו, לה יחסים מורכבים עם סרביה. השניים, ילידי 1991 ו-1992, גדלו בזמן מלחמת האזרחים ביוגוסלביה.
במשך שנים קוסובו הייתה חבל ארץ אוטונומי בתוך יוגוסלביה, וסמוך למלחמת האזרחים שפיצלה את המדינה למרכיבותיה (סרביה, קרואטיה ועוד) היא הכריזה על עצמאות, הכרזה שלא זכתה להכרה בינלאומית.
קוסובו גובלת כמעט לחלוטין בסרביה, ו-92% מהאנשים שהגיעו מחבל ארץ זה (כולל שאקירי וג'אקה), עם שורשים אלבניים. עד היום יש כוחות נאט"ו במדינה, וסרביה הצהירה מספר פעמים כי לעולם לא תכיר בעצמאותה. ב-1995 הצבא לשחרור קוסובו החל במאבק חמוש נגד השלטונות הסרבים.
אחרי שנים של מאבק, כוחות נאט"ו הציבו אולטימטום לסרבים והם פינו את כוחותיהם. קוסובו הפכה לטריטוריה אוטונומית, אם כי לא מדינה (ועם פחות זכויות). ב-2008 היא הכריזה על עצמאות, למרות האיומים הסרביים על סנקציות כלכליות ודיפלומטיות.
כיום יש לקוסובו הכרה מצד חלק ממדינות העולם, כמו ארצות הברית וישראל, אך רוסיה מסרבת להכיר במדינה והיא לא נמצאת באו"ם. קוסובו וסרביה כוננו יחסים ב-2015, אבל עדיין יש מערכת יחסים מורכבת בין הצדדים.
למלחמת העצמאות הקוסוברית השלכות עד היום. הסרבים האשימו את קוסובו בניסיון לספח שטחים מהמדינה, בעוד הקוסוברים טענו שדווקא סרביה מתכננת לפלוש אליהם. די ברור שאין הרבה אהבה בין המדינות השכנות.
רוחות המלחמה מיולי שככו בחודשים האחרונים, אבל הפרובוקציות עלו דווקא במונדיאל. סרביה שובצה, בפעם השנייה ברציפות, לבית עם נבחרת שווייץ. בסיום המשחק הראשון של הסרבים (הפסד 2:0 לברזיל) נתלה בחדר ההלבשה הסרבי דגל שמציג את קוסובו כחלק מהמדינה, ועליו כתוב "לא נכנע". פיפ"א הודיעה כי תפתח בהליכים, אבל המסר ברור: חלק מהשחקנים הסרביים רוצים שמדינתם תכבוש מחדש את קוסובו ותספח את כל תושביה, כאמור אלבנים ברובם המוחלט, בחזרה אליהם.
Serbian propaganda all the way to #Qatar. Something for @FIFAcom to investigate? Why a map of #Kosovo in the flag of Serbia hangs in the Serbian dressing room… pic.twitter.com/smlmL5zoCL
— Behgjet Pacolli (@pacollibehgjet) November 25, 2022
גם לפני ארבע שנים ברוסיה, ברזיל, שווייץ וסרביה שובצו באותו בית, וגם אז הנבחרות נפגשו לקרב עלייה לוהט. שאקירי עלה למשחק כשדגל שווייץ מצויר על נעל אחת שלו, בעוד דגל קוסובו מצויר על הנעל השנייה. סרביה עלתה ליתרון 0:1 משער של מיטרוביץ' לפני ששווייץ הצליחה להפוך, ובאופן מדהים מי שהבקיעו היו שני הקוסוברים – שאקירי וג'אקה. שניהם חגגו בתנועת נשר, סמל קוסוברי לאומי. סרביה דרשה מפיפ"א לחקור את שווייץ, השניים נקנסו, אך לא הביעו חרטה על מה שנתפס כ"פרובוקציה".
"אני מתנצל אם מישהו מאנשי שווייץ הותקף. אולי איפשהו בהרים אנשים ראו את המשחק וזה הפריע להם, אני מתנצל בפניהם באופן ספציפי", אמר שאקירי. ג'אקה בחר להקדיש את הניצחון ל"משפחתי, לשווייץ, לאלבניה ולקוסובו. זה היה משחק מיוחד בשבילי ושער מיוחד מאוד בשבילי".
באופן מפתיע, התקשורת השווייצרית בחרה לבקר את שני כוכבי הנבחרת. "שאקירי וג'אקה השחקנים הכי מוכשרים שלנו, אבל הם צריכים להחשב ברגישות הפוליטית", נכתב ב-NZZ, בעוד ה"בליק" הוסיף ש"שאקירי וג'אקה איבדו את הראש והרסו ערב טוב מאוד".
שאקירי רחוק מהשחקן שהיה ב-2018 ולא ברור אם בכלל יפתח בהרכב, בעוד ג'אקה חווה רנסנס בארסנל, אך משחק כקשר אחורי וממעט להבקיע. חלק גדול מהשחקנים על המגרש בשתי הנבחרות היו שם גם ב-2018, והשלט בחדר ההלבשה הסרבי הופך את המשחק הזה למשהו שעשוי להיות גדול יותר מכדורגל.
הסכסוך הקודם בין המדינות פרץ בגלל מחלוקת על האם לוחיות רישוי יהיו בקוסוברית או בסרבית, אז גם משחק במונדיאל עלול להיות נפיץ. "אנחנו באים למלחמה", זו אחת הקלישאות האהובות על מאמני כדורגל. במקרה של כוכבים קוסוברים נגד סרביה, יש לביטוי הזה משמעות אחרת לגמרי.