sportFive1487589 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

מדור הליגיונרים השבועי חוזר לקראת סיום 2024, והעיניים הפעם באופן טבעי על מנור סולומון אחרי שכבש ובישל פעמיים במשחקו הטוב ביותר מול לידס. וגם: השלושער של תאי עבד מול ויטסה ארנהיים.

ליגיונר השבוע: מנור סולומון (לידס)
שער ושני בישולים מול אוקספורד. ארבע מסירות מפתח, שלושה כדרורים מוצלחים.

זאת הפעם השלישית בה סולומון מופיע בראש מדור הליגיונרים שלנו. השחקן הישראלי הבשל ביותר כיום היה כאן אחרי שמעמדו התערער בלידס ושוב אחרי שכבש צמד מול סוונסי, אך המשחק הפעם מול אוקספורד יונייטד היה אחר. שני השערים מול סוונסי היו שערים לא אופיניים למנור, אבל כאן שני הבישולים והשער התבססו על מה שהביא אותו לשחטאר דונייצק, פולהאם וטוטנהאם, המהירות שלו.

ידענו שמנור סולומון שחקן מהיר עוד קודם לכן. ידענו גם שהוא שחקן מוכשר, וידענו גם שהוא בקושי שיחק כדורגל בשנה האחרונה. לכן שני הבישולים והשער האלה מעודדים, כי זה לא רק שהוא רץ. הוא ידע מתי לרוץ.

בין אם זה החיתוך פנימה בבישול השני, הספרינט עם הכדור שהפתיע את ההגנה וסידר לדן ג`יימס את הבישול הראשון או התנועה בשער שהבקיע בעצמו, שלוש הריצות של מנור היו משמעותיות. הוא נראה יותר ויותר טוב בתור המרקם הקבוצתי של לידס, מה שהתבטא גם ב-24 מ-26 מסירות וב-3 מ-5 כדרורים.

כשחקן אגף זה בעצם התפקיד של סולומון. לדעת למשוך אש מהכיוון שלו ולסבך את ההגנה, בטח בהתקפה מבוססת החלפת המקומות של דניאל פארקה. הפעם ג`יימס היה מעט קדמי יותר ממנור לאורך רוב המשחק, בשונה מהמשחק מול סוונסי, אבל זה רק סימפטום.

סולומון משתלב טוב יותר בהתקפה של לידס, דווקא אחרי שני משחקים בהם מיעט לשחק. התחרות הבריאה בינו ובין וילפריד ניונטו מסייעת לשמור על סולומון הנוטה לפציעות ודורשת ממנו יותר. היו לו דקות טובות כאלה גם מול לוטון, במשחק בו לא כבש או בישל, וכמובן גם מול סוונסי. לא מקרי שלידס ניצחה בחמשת המשחקים האחרונים בהם סולומון עלה בהרכב, ואיבדה נקודות בשלושה מארבעת האחרונים בלעדיו.

לכן, אגב, אנחנו לא רואים יותר מדי מספרים מסולומון. הוא חלק מקבוצה מגוונת שמניעה כדור, וככל שהוא מעורב יותר ההגנה היריבה מגיבה בהתאם והמספרים שלו יעלו. אפשר לצפות לכך שבחצי השני של העונה הוא יתן יותר משלושה שערים ושלושה בישולים, ואפשר לחלום על זה שלידס תרצה לקנות אותו בקיץ הבא, הפעם כקבוצת פרמייר ליג.

ההתקדמות של סולומון
Infogram

הליגיונר המפתיע: תאי עבד (פ.ס.וו איינדהובן ב`)
שלושער מול ויטסה ארנהיים, בעיטה נוספת למסגרת.

לפני כמה חודשים ריק אלפריק, אחד הכתבים הבכירים בהולנד, אמר בשיחה עם המדור כי הוא רואה את עבד מגיע לבוגרים של איינדהובן בעתיד. ייתכן שאף בחלון ההעברות של ינואר נראה אותו מתקדם לכדורגל ברמה גבוהה יותר מהליגה ההולנדית וה-4:6, תוצאת טניס, מול ארנהיים.

למרות זאת, בחרתי להכניס את עבד לקטגוריית המפתיע אחרי חמישה שערים ב-5 המחזורים האחרונים. רוב השערים שלו קודם לכן הגיעו מרחוק, והפעם ראינו שלושה שערים קרובים מאוד לשוער, ממש על רחבת החמש.

עבד, למעשה, הראה לנו צד שלא ראינו עד עכשיו. צד אגרסיבי יותר (בחסות משחק מפוזר), כזה שמבקיע שלושער ברבע שעה. שני שערים עם הראש, שלושתם בחסות כניסה טובה לרחבה והפקרות הגנתית של מועדון שהתפרק, כרגע עם מינוס שמונה נקודות ובדרך לליגה השלישית.

לכן לא צריך לצאת מגדרנו אחרי המשחק הזה מול ויטסה, אך יכולת ההצטרפות של עבד מגל שני יכולה להיות מה שיעניק לו את המקום בקבוצה הבוגרת של איינדהובן, בה הוא לא יהיה היוצר המרכזי כמו בקבוצת המילואים בה הוא משחק כרגע.

כיף לראות אותו מבקיע שערים וכיף לראות אותו עובר בין עמדות, אבל המבחן האמיתי יהיה ברגע בו ישחק בליגה הראשונה בהולנד או בכל מדינה אחרת (או בליגה השנייה באנגליה, ספרד או גרמניה).  המספרים אליהם הוא מגיע והיכולת להפתיע את ההגנה בלי הכדור מקרבים אותו לשם בצעדי ענק.

 

 

ליגיונר בסימן שאלה: תומר יוספי (פוליסיה ז`יטומיר)

עבר השבוע לצד אופק ביטון.

במהלך עונת 2023/24 תומר יוספי היה אחד השחקנים המלהיבים בליגת העל שלנו. הקשר של ב"ש הושאל להפועל חיפה, הבקיע עשרה שערים לצד ארבעה בישולים נוספים והיה המנוע של הקבוצה של רוני לוי בשנה מוצלחת.

השנה הוא שיחק רבע שעה, לא כולל תוספות זמן. יוספי לא באמת התאים לשיטה של רן קוז`וך, לא רצה לחדש חוזה בבירת הנגב ולכן מצא את עצמו עובר למקום החמישי בליגה האוקראינית, להקים מיני-מושבה לצד ביטון.

יוספי, שחתם באמצעות סוכנו עידן בן אבו, שחקן כדורגל טוב מאוד. הוא יודע לשלוט בקצב לכל הפחות ברמת ליגת העל וגם עכשיו הולך לתוך ההרכב של כל קבוצה מחוץ לארבעת הגדולות. מכבי ת"א גם הייתה יכולה להרוויח ממנו, תאורטית, אבל הוא בחר לנחות בוורשה ולנסוע ממנה עד ז`יטומיר, מסע של 658 ק"מ ושמונה שעות.

צריך לא מעט אומץ בשביל לחתום באוקראינה בחורף, בטח באוקראינה מוכת מלחמה כמו המדינה אליה יוספי מגיע. הליגה המקומית שם נפגעה קשות ובלי יותר מדי שחקנים יוצאי דופן בהשוואה למה שהייתה בעבר, כשיוספי עצמו ירוויח 250 אלף יורו בשנה. סכום נאה וגבוה משמעותית ממה שהרוויח בדרום.

למרות זאת, יש כאן הזדמנות לשדרוג מקצועי. ביטון אולי היה יכול להרוויח סכומים דומים בארץ. הוא רק בן 25 ובהחלט עשוי לשוב לישראל, אולי אפילו כבר בקיץ הקרוב או זה שאחריו. הוא מגיע לליגה חדשה, וככל הנראה לא היה עובר לשם בשביל לשבת על הספסל. מסלול הקריירה של יוספי עד עכשיו הפתיע אותנו, עם השנים בהן מיעט לשחק בב"ש והקפיצה בהפועל חיפה, וכך גם במעבר לאוקראינה; התחנה הבאה שלו היא הימור מעניין בפני עצמו, וכזה שכנראה יביא אותו שוב למדור.

מלכי השערים של הליגיונרים בעונת 2024/25:
1.עומרי גנדלמן (גנט) - 11 שערים, 5 בישולים
2.תאי עבד (מילואי איינדהובן) - 11 שערים, 2 בישולים
3.ביברס נאתכו (פרטיזן בלגרד) - 7 שערים, 10 בישולים
4.אוסקר גלוך (זלצבורג) - 7 שערים, 6 בישולים
5.מונס דאבור (שבאב אל-אהלי) - 7 שערים ובישול
6.שון וייסמן (גרנאדה) - 4 שערים ובישול
7.יונתן כהן (מלבורן סיטי) - 4 שערים
8.מנור סולומון (לידס יונייטד) - 3 שערים, 3 בישולים
9.מוחמד אבו פאני (פרנצווארוש) - שני שערים ו-5 בישולים
10.רועי קהת (סומגאייט) וניב גוטליב (פראלמיני) - שני שערים ושני בישולים.