חברת בגדי הספורט הגרמנית "אדידס" ביטלה היום (שבת) את השתתפותה של הדוגמנית בלה חדיד בקמפיין רטרו לנעל ספורט שהושקה לראשונה במקביל למשחקים האולימפיים במינכן ב-1972. ההחלטה התקבלה בעקבות ביקורת חריפה מצד ישראל על מעורבותה של הדוגמנית הפרו-פלסטינית בקמפיין.

אדידס הסירה את תמונותיה של חדיד מהפרסומות לנעליים מדגם SL72, המתוארות על ידי החברה כ"קלאסיקה על-זמנית". חדיד, אמריקאית ממוצא פלסטיני, נבחרה במקור לקדם את המוצר.

בלה חדיד (צילום: instagram)
הואשמה באנטישמיות. חדיד | צילום: instagram

הביקורת על בחירתה של חדיד הגיעה על רקע האירועים הטרגיים באולימפיאדת מינכן 1972, שבה נרצחו 11 ספורטאים ישראלים בידי מחבלים פלסטינים מארגון "ספטמבר השחור". החשבון הרשמי של ישראל ברשת X (טוויטר לשעבר) הביע התנגדות לבחירתה של חדיד כפרזנטורית של הקמפיין, תוך אזכור הטבח.

חדיד הואשמה בעבר באנטישמיות לאחר שקראה לכאורה את הסיסמה "מהנהר ועד הים, פלסטין תהיה חופשייה". היא ידועה בביקורת שלה על ממשלת ישראל ובתמיכתה בפלסטינים. ב-23 באוקטובר, כשבועיים לאחר הטבח שביצע חמאס, חדיד פרסמה הודעה באינסטגרם שבה הביעה צער על "אובדן חיי חפים מפשע" וקראה לעוקביה ללחוץ על מנהיגיהם להגן על האזרחים בעזה.

"לבקש ממנה להשיק נעל מאולימפיאדה שכל כך הרבה דם יהודי נשפך בה זה פשוט חולה", אמר סשה רויטמן, מנכ"ל התנועה למלחמה באנטישמיות. מנכ"ל הליגה נגד השמצה, ג'ונתן גרינבלט, כינה את ההחלטה של ​​אדידס "שיפוט מוטעה וחמור שמבזה את הקורבנות".

בתגובה לביקורת, אדידס פרסמה הודעה שבה נכתב כי הקמפיין ל-SL72 "מאחד מגוון רחב של שותפים". החברה הוסיפה: "אנו מודעים לכך שנעשו קישורים לאירועים היסטוריים טרגיים - אם כי אלה היו בלתי מכוונים לחלוטין - ואנו מתנצלים על כל צער או מצוקה שנגרמו. כתוצאה מכך, אנו מעדכנים את הקמפיין".

_OBJ

החברה לא פירטה אילו שינויים ייעשו בקמפיין, אך ציינה כי תמונות אחרות עם שגרירי מותג נוספים, כולל הכדורגלן הצרפתי ז'ול קונדה, הראפר האמריקאי A$AP Nast והדוגמנית הסינית סברינה לאן, נותרו באתר החברה.

זו אינה הפעם הראשונה שאדידס מנתקת קשרים עם שגרירי מותג בעקבות האשמות באנטישמיות. באוקטובר 2022, החברה סיימה את שיתוף הפעולה שלה עם הראפר קניה ווסט לאחר שפרסם תכנים פוגעניים ברשתות החברתיות. אדידס הצהירה אז כי היא "אינה סובלת אנטישמיות", וכי ההתבטאויות והפעולות של ווסט היו "בלתי מקובלות, מלאות שנאה ומסוכנות, ומפרות את ערכי החברה של גיוון והכלה, כבוד הדדי והגינות".