זה מרגיש שזה עבר מהר מאוד, אבל 44 משחקים כבר שוחקו ביורו 2024 ולפנינו עוד 7 בלבד שיכריעו הכל. אחרי לא מעט דרמות, מהפכים, חיוכים ודמעות, אחד הטורנירים הטובים אי פעם מגיע לרגעי ההכרעה האמיתיים שלו עם רבע הגמר, בו אנחנו מקבלים שני מפגשים שבקלות יכלו להיות הגמר, אנגליה הפייבוריטית פוגשת נבחרת קשוחה במיוחד ומפגש בין הולנד לטורקיה שמבטיח המון מבחינה התקפית.

ספרד – גרמניה (שישי, 19:00, שטוטגרט)

החלום של הצופים – הסיוט של המהמרים. מה עוד אפשר להגיד על המשחק הראשון בו הכול יכול לקרות? ספרד היא הנבחרת היחידה בטורניר שניצחה בכל משחקיה עד כה וב-1:4 על גיאורגיה הרשימה מאוד ביכולת שלה, אבל היא פוגשת את מארחת הטורניר – מה שתמיד נותן יתרון, בטח ובטח כשנמצאים בסך הכול 3 משחקים מהתואר.

לאמין ימאל נבחרת ספרד (צילום: רויטרס)
ימאל חוגג | צילום: רויטרס

הקסם של ספרד מגיע בזכות ה"ילדים" שזימן לואיס דה לא פואנטה לסגל. שיתוף הפעולה בין לאמין ימאל בן ה-16, הצעיר ביותר ששיחק אי פעם ביורו, וניקו וויליאמס בן ה-21 מתגלה כסוחף במיוחד. הם מנצחים על התקפה שכוללת את רודרי, פביאן רויז והקפטן אלבארו מוראטה, מה שיוצר תמהיל מיוחד מאוד וכשכולם ביום טוב – הזכייה בהחלט נראית באופק.

גרמניה, שלפני שנה בדיוק עוד חששה שלא תעבור את שלב הבתים, התחילה את הטורניר חזק מאוד עם 1:5 על סקוטלנד, הצגה שלאחריה התוצאות התאזנו, אבל אם החשש היה שקאי האברץ וג'מאל מוסיאלה לא יצליחו לסחוף את המארחת לניצחונות – הרי שקרה בדיוק ההיפך. בנוסף לשניים הללו גם פלוריאן וירץ וניקלאס פולקרוג מתגלים כבינגו בטורניר הזה, כך שגם המארחת פתאום רואה הנפה ביום בהיר.

גרמניה רוצה לנקום בספרד על לא מעט מפגשים שהתקיימו בשנים האחרונות. ב-2008, בגמר היורו, ספרד ניצחה 0:1, בזכות שער של פרננדו טורס, בדרך להנפה ראשונה מתוך שתיים רצופות. שנתיים לאחר מכן זה קרה בחצי גמר המונדיאל, גם אז ספרד ניצחה 0:1 (קרלס פויול) והמשיכה לזכייה באליפות העולם. אבל כל זה עוד כלום לעומת ההשפלה הגדולה בתולדות הכדורגל הגרמני, תבוסה 6:0 במסגרת ליגת האומות ב-2020. הניצחון הרשמי האחרון של גרמניה על ספרד? שלב הבתים של יורו 1988 – שהתרחש בגרמניה.

נבחרת גרמניה יורו 2024 (צילום: רויטרס)
גרמניה חוגגת | צילום: רויטרס

מבחינת הווינר, מדובר בשתי הנבחרות שנמצאות במקום ה-2 וה-3 בסיכוי המעודכן לזכייה, עם יחס של 4 לזכייה של ספרד ו-4.5 לזכייה של גרמניה. במשחק עצמו, לפי מומחי הווינר המשחק צפוי להיות שקול, כשספרד פייבוריטית מעט עם יחס של 2.55. גרמניה זוכה ליחס של 2.6 לניצחון ב-90 דקות, ותיקו – 3.

פורטוגל – צרפת (שישי, 22:00, המבורג)

לא יהיה לנו הרבה זמן להתאושש מהמשחק הראשון וכבר נקבל "גמר" נוסף בדמות פורטוגל של כריסטיאנו רונאלדו מול סגנית אלופת העולם צרפת, בראשות האיש והמסכה, קיליאן אמבפה. גם ערב הטורניר היה ברור שמפגש שכזה יכול ללכת לכל כיוון, אבל אחרי שראינו כבר 4 משחקים מכל נבחרת, נראה שזה פחות ופחות ברור לאן המשחק הזה יילך.

כריסטיאנו רונאלדו פורטוגל (צילום: רויטרס)
רונאלדו לאחר החמצת הפנדל בשמינית | צילום: רויטרס

פורטוגל הרשימה מאוד בשני המשחקים הראשונים בשלב הבתים, עם ניצחונות על צ'כיה וטורקיה בהם הציגה כדורגל התקפי מצוין, אך אז הגיע ההפסד לסנסציה מגיאורגיה וניצחון בפנדלים אחרי 0:0 ב-120 דקות על סלובניה – כשנראה שכל מה שרונאלדו רוצה הוא למצוא את השער ההיסטורי שיהפוך אותו לכובש היחיד ב-6 טורנירי יורו שונים, מה ש"תקע" את ההתקפה. נראה שלעומת תקופת פרננדו סנטוש, אצל רוברטו מרטינס הקפטן הוא באנקר בהרכב, כך שהסיפור נגד צרפת יכול להיות קשה עוד יותר.

סגנית אלופת העולם, שמציגה את החלוץ הטוב בעולם כיום, מגיעה לרבע הגמר עם נתון בלתי נתפס: אף שחקן בסגל שלה לא כבש שער שדה, בדרך למעמד 8 הנבחרות הטובות באירופה. היא נהנתה משני ניצחונות בזכות שערים עצמיים, כולל ב-0:1 על בלגיה בשמינית הגמר, ומעוד שער אחד בפנדל של אמבפה ב-1:1 נגד פולין. מעשית, בשיטת המשחקים של הכרעה בדו-קרב פנדלים, היא יכולה גם לזכות בתואר מבלי להבקיע שער שדה עד לסיום הטורניר.

המפגש האחרון בין השתיים, בשלב הבתים של יורו 2020, הסתיים ב-2:2 כששלושה מהשערים נכבשו בפנדלים. לפני כן, צרפת ניצחה 0:1 במסגרת שלב הבתים של ליגת האומות 2020, אבל המפגש האחרון הזכור ביותר בין השתיים הוא כמובן בגמר יורו 2016 בצרפת. רונאלדו נפצע, בכה והוחלף בדקה ה-25, בלעדיו המשחק הלך להארכה ובדקה ה-109 אדר הבקיע שער בלתי נשכח שהביא לפורטוגל את התואר.

קיליאן אמבפה נבחרת צרפת (צילום: רויטרס)
אמבפה והמסכה שכבר הפכה לסמל | צילום: רויטרס

לפי הווינר, בדומה לגרמניה גם צרפת זוכה ליחס של 4.5 לזכייה בתואר, כשפורטוגל זוכה ליחס של 5. במשחק עצמו, צרפת פייבוריטית במעט לניצחון על פורטוגל, עם יחס של 2.2. ניצחון של פורטוגל ורונאלדו זוכה ליחס של 3.15, ותיקו, שישלח את הקבוצות להארכה ואולי לפנדלים – 2.9.

אנגליה – שווייץ (שבת, 19:00, דיסלדורף)

הפייבוריטית לזכייה בתואר ערב הטורניר היא עדיין הנבחרת שנמצאת בראש טבלאות ההימורים, אך היכולת שלה לא מזכירה בכלום את מה שציפו מקבוצת הכוכבים הזאת. עם ניצחון אחד בלבד ב-90 דקות (0:1 על סרביה) ו-30 שניות מהדחה משפילה נגד סלובניה, אם לא מספרת אדירה, אך מקרית, של ג'וד בלינגהאם – אנגליה סופגת ביקורות קשות, בעיקר מהאוהדים והתקשורת המקומיים.

אנגליה נגד סלובניה יורו 2024 (צילום: רויטרס)
הרגע שהציל לאנגליה את הטורניר | צילום: רויטרס

המאמן גארת' סאות'גייט מקבל מהפרשנים הרכבים ומערכים שונים כמעט בכל שעה, והוא בעצמו עשה טעות כשבמסיבת עיתונאים לאחר המשחק השני (1:1 מול דנמרק) דיבר דווקא על שחקנים שלא זימן. הארי קיין אומנם כבש כבר 2, אך נראה רחוק משיאו, הראש של פיל פודן – שחקן העונה בליגה האנגלית, ממש לא בטורניר והיחיד שלוקח אחריות הוא בלינגהאם בן ה-21. אך אפילו כוכב על כמוהו סובל מהעובדה שהוא חסר ניסיון במעמדים הללו, ולא ברור אם יוכל לסחוב את הנבחרת שלו עד לתואר.

שווייץ היא אומנם לא שם ענק בכדורגל העולמי, אך בשנים האחרונות – ובעיקר בטורניר הנוכחי, היא הוכיחה קשיחות והדיחה את אלופת אירופה המכהנת, איטליה, עם 0:2 חלק בשמינית הגמר. בשלב הבתים היא גם סיימה ב-1:1 עם המארחת גרמניה, משחק בו היא הייתה טובה יותר והחמיצה הזדמנויות לנצח.

ניצחון אחד בלבד יש לשווייץ על אנגליה בהיסטוריה, 1:2 ביתי במוקדמות מונדיאל 1982. הפעם האחרונה בה השתיים נפגשו ושווייץ לא ירדה מנוצחת הייתה במוקדמות יורו 2012, במשחק שהסתיים ב-2:2 באצטדיון וומבלי. אך במפגש הרשמי האחרון אנגליה ניצחה רק בפנדלים במשחק על המקום ה-3 בליגת האומות 2019.

שווייץ נגד איטליה יורו 2024 (צילום: רויטרס)
שווייץ חוגגת | צילום: רויטרס

למרות הטורניר המאכזב, הווינר עדיין מציב את אנגליה בראש הסיכויים לזכייה ואף משפר לה את היחס ל-3.8. שווייץ "זוכה" ליחס הכמעט חלש ביותר, עם 10. במשחק עצמו, אנגליה פייבוריטית לניצחון מול שוויץ ב-90 דקות עם יחס של 2.15. השוויצרים זוכים ליחס של 3.45 לניצחון ב-90 דקות, ותיקו – 2.85.

הולנד – טורקיה (שבת, 22:00, ברלין)

המשחק האחרון הוא גם הפתוח ביותר מבחינת סיכוי לכל אחת מהנבחרות וגם מבחינה התקפית. שתי הנבחרות הבקיעו 7 שערים כל אחת עד כה בטורניר ובשמינית הגמר הציגו שחקנים שהבקיעו את הצמדים הראשונים בטורניר. דוניל מאלן עשה זאת במדי הולנד ב-0:3 על רומניה, מריח דמירל עשה זאת במדי טורקיה בניצחון על אוסטריה, ואז הציג תנועה פשיסטית שצריכה לגרום להשעייתו מהמשך הטורניר.

הולנד נגד רומניה יורו 2024 (צילום: רויטרס)
גאקפו חוגג | צילום: רויטרס

הולנד באופן מסורתי היא אחת הנבחרות ההתקפיות באירופה, אך בשנים האחרונות זה לא "הסתדר" לה. בין שנת 2000 ל-2014 היא הגיעה פעמיים לחצי גמר היורו ופעמיים לחצי גמר המונדיאל (פעם אחת גמר הגביע העולמי ב-2010), אך לא העפילה ליורו 2016 ומונדיאל 2018. כעת הולנד חוזרת למרכז הבמה וכשהיא שמה מבטחה בקודי גאקפו, שבשמינית הגמר החזיר בגדול עם שער, בישול ויכולת נהדרת.

טורקיה אומנם הובסה 3:0 מול פורטוגל בשלב הבתים, אך בשאר המשחקים ניצחה את גיאורגיה, צ'כיה ואוסטריה בשמינית הגמר – כשלמרות שספגה בכל המשחקים, הוכיחה שהיא יודעת לחזור מפיגור ומשתמשת גם בקהל שמעודד אותה ללא הרף באחת המדינות עם האוכלוסייה הטורקית הגדולה באירופה מחוץ לטורקיה.

אוסטריה נגד טורקיה יורו 2024 (צילום: רויטרס)
דמירל חוגג | צילום: רויטרס

טורקיה היא הנבחרת "החלשה" ביותר מבחינת הווינר עם יחס של 30 לזכייה, הולנד זוכה ליחס של 6. במשחק עצמו זוכה הולנד ליחס של 1.55 לניצחון. טורקיה המפתיעה מקבלת יחס של 5.2 לניצחון ב-90 דקות, ותיקו 0 3.65.