שלב הבתים ביורו 2024 הגיע לסיומו וכבר ביום שבת ייפתח שלב הנוקאאוט, עם משחקי שמינית הגמר. רגע לפני שזה קורה, זה הזמן לסכם את אחד מהשלבי הבתים המרתקים בתולדות היורו. מי הנבחרות שהגיעו כמועמדות לזכייה אבל בקושי עלו לשמינית הגמר, מי הרשימו ועלו לראש טבלאות ההימורים, מי הסנסציה ומה התופעה המוזרה שהשפיעה על המשחקים.

 

 

המרשימות

הנבחרת המרשימה ביותר בשלב הבתים היא גם היחידה שניצחה בכל שלושת המשחקים – ועשתה זאת מבלי לספוג שער. ספרד, אלופת אירופה פעמיים ברציפות ב-2008 ו-2012, היא תמיד שם גדול בכדורגל האירופי והעולמי, אך לגרמניה היא לא נסעה כמועמדת המובילה לזכייה. אחרי שלב הבתים זה השתנה לחלוטין.

לאמין ימאל נבחרת ספרד (צילום: רויטרס)
ימאל חוגג | צילום: רויטרס

לפי הווינר, ספרד עלתה לראש טבלת הסיכויים לזכייה (יחד עם אנגליה) עם יחס של 4.0 לזכייה. לצורך העניין, ערב הטורניר היחס של ספרד היה 7.0. עם השחקן הצעיר בתולדות היורו, לאמין ימאל, שלא מפסיק להלהיב, ניצחונות על אלופת אירופה איטליה ועל הנבחרת שהגיעה פעמיים ברציפות לחצי גמר המונדיאל קרואטיה, גורמים לכך שהציפיות עלו לשמיים.

אבל, ויש אבל גדול, ספרד נמצאת בחצי ה"קשה" של ההגרלה, עם רבע גמר אפשרי נגד המארחת גרמניה וחצי גמר נגד צרפת או פורטוגל – כך שגם אם יגיעו לגמר זה עשוי לקרות רק לאחר מאבקים קשים ועם הלשון בחוץ.

הנבחרת המרשימה השנייה בטורניר היא זאת שעשויה לפגוש את ספרד ברבע הגמר, כך שבכל מקרה לא שתיהן יהיו בחצי הגמר. המארחת גרמניה, שכמובן קיבלה כרטיס חופשי לטורניר, נראתה לא טוב בשנה שקדמה לו. היא רשמה 5 משחקי ידידות ללא ניצחון, כולל הפסדים לפולין, קולומביה ויפן ונאלצה להחליף מאמן רק 10 חודשים לפני הטורניר.

משחק היורו בין גרמניה לסקוטלנד (צילום: reuters)
האברץ | צילום: reuters

תחת יוליאן נגלסמן הכל השתנה. נראה היה שגרמניה פתאום חוזרת למקורות, הגנה קשוחה והתקפה אטרקטיבית, והשיא היה במשחק פתיחת הטורניר עם הניצחון הגדול ביותר בכל שלב הבתים – 1:5 על סקוטלנד. לאחר מכן הגיע הניצחון על הונגריה ותיקו נגד שווייץ, כשכבר הובטחה העלייה, ופתאום גרמניה נראית כמו אחת כזו שיכולה לזכות בטורניר.

בדיוק כמו במקרה של ספרד, גם הפעם הווינר מכירים בהצלחה ועידכנו את היחס לזכייה של גרמניה ל-4.5, כשהיא פתחה את הטורניר עם 5. קאי האברץ, שמוביל את ההתקפה הגרמנית וכבש שער 1 עד כה, זוכה ליחס של 10 על זכייה במלכות השערים בסופו של דבר.

המאכזבות

בין כל ההפתעות והדרמות של שלב הבתים, אי אפשר היה לפספס את העובדה שהנבחרות הגדולות פשוט לא נכנסו לקצב, במקרה הטוב, או הגיעו לא מוכנות במקרה הרע. הבולטת ביותר שאיכזבה היא צרפת. סגנית אלופת העולם מ-2022 אומנם הוגרלה לבית לא פשוט עם הולנד, פולין ואוסטריה, אבל אף אחד לא חשב שמסגל הכוכבים המטורף של דידייה דשאן נקבל רק 2 שערים ב-3 משחקים כשאחד מהם עצמי והשני פנדל של קיליאן אמבפה.

קיליאן אמבפה נבחרת צרפת (צילום: רויטרס)
אמבפה והאף השבור | צילום: רויטרס

הטורניר נפתח עם 0:1 על אוסטריה, שבסופו של דבר סיימה במקום הראשון בבית, המשיך עם 0:0 חלש מאוד מול הולנד ונמשך עם 1:1 מול פולין, נבחרת שכבר ידעה שסיימה את דרכה בטורניר, ששם את צרפת במקום השני בבית ובצד ה"קשה" של ההגרלה. זה יתחיל בשמינית גמר מול בלגיה, המשחק הגדול של השמינית, וימשיך ככל הנראה ברבע גמר נגד פורטוגל וחצי נגד ספרד או גרמניה. לא פשוט.

אמבפה עצמו ממש לא הראה לנו את מה אנחנו רגילים, אבל יש לו כמובן נסיבות מקלות. לקראת סיום המשחק מול אוסטריה הוא שבר את אפו, לא שיחק מול הולנד וחזר נגד פולין עם מסכה. באופן ברור הוא נמנע מלהיכנס למאבקים פיזיים, מה שהקשה עליו להבקיע שערים, אבל הוא הבקיע את הפנדל שהפך לשערו הראשון אי פעם בטורנירי היורו. שאר הסגל הצרפתי פשוט לא הראה אפילו 50 אחוז ממה שציפינו.

ומה אומרים על זה בווינר? צרפת, שהייתה פייבוריטית ערב הטורניר עם יחס של 4.0, הלכה מעט אחורה וזוכה כעת ליחס של 4.5. אמבפה שהיה הפייבוריט לזכות במלכות השערים עם יחס של 4.5, הולך הרבה מאוד אחורה וזוכה כעת ליחס של 6.5.

המאכזבת השנייה היא המועמדת הגדולה לזכות ערב הטורניר – אנגליה. לעומת צרפת, היא לפחות הצליחה לזכות בראשות הבית ולקבל מסלול "נוח" בהרבה עד לגמר, אבל הדרך שבה היא עשתה את זה גרמה לאוהדים ולפרשנים פשוט לסלוד מהנבחרת. זה התחיל ב-0:1 על סרביה – במה שהיה משחקם הטוב בטורניר, המשיך ב-1:1 עם דנמרק והסתיים בקול ענות חלושה ב-0:0 עם סלובניה שהעפילה לראשונה לשמינית.

הארי קיין נבחרת אנגליה (צילום: רויטרס)
קיין חוגג, הנבחרת איכזבה | צילום: רויטרס

הארי קיין אומנם כבש שער אחד, אבל לא עשה כמעט כלום חוץ מזה, כנ"ל ג'וד בלינגהאם שלא הזכיר כלל את היכולת מריאל מדריד. פיל פודן, שחקן העונה בפרמיירליג, טס חזרה למולדתו ללידת בנו השלישי ולא ברור אם יספיק לחזור לשמינית. אנגליה אמורה להסתדר מול סלובקיה בשמינית, אלא שאז יגיע מפגש אפשרי עם אלופת אירופה ברבע הגמר. ה"פרס" יגיע בחצי הגמר, אליו תעפיל אחת מבין הולנד, רומניה, אוסטריה וטורקיה – בכל מקרה מפגש אליו אנגליה תגיע פייבוריטית גדולה.

לפי הווינר, היחס של אנגליה לזכייה נשאר על 4.0, ומי שדווקא שיפר את הסיכוי שלו לזכות במלכות השערים הוא הארי קיין שזוכה כעת ליחס של 6.0 לעשות זאת.

הסנסציה

אוסטריה הפתיעה עם ראשות בית, סלובקיה וסלובניה העפילו לראשונה אי פעם לשמינית – אבל רק נבחרת אחת פשוט שברה את כל המחסומים וזכתה להיקרא סנסציה בכל מקום שמסקר את היורו. גיאורגיה, בפעם הראשונה אי פעם בה היא משחקת ביורו ובכלל בטורניר גדול, רשמה ניצחון ענק 0:2 על פורטוגל, אלופת אירופה משנת 2016, במחזור השלישי של שלב הבתים והיא העפילה לשמינית מהמקום ה-3.

נבחרת גיאורגיה נגד נבחרת פורטוגל (צילום: Reuters)
מלך השערים. מיקוטדזה | צילום: Reuters

זה היה הניצחון הראשון אי פעם של גיאורגיה ביורו, אבל היא נראתה כמו נבחרת ותיקה עם ניסיון רב במעמד. השחקנים שלה ממש לא נראו מפוחדים מהמעמד, להיפך: השוער גיאורגי ממרדאשווילי, שמשחק בוולנסיה, הוא שוער הטורניר עד כה ועצר כמעט כל בעיטה שנבעטה לעברו, החלוץ גיאורגס מיקוטדזה הוא מלך שערי הטורניר עד כה והיחיד שכבש 3. על החבורה הזאת מנצח ווילי סניול, שחקן עבר גדול בקנה מידה אירופי שעשה את רוב הקריירה בבאיירן מינכן, כך שאי אפשר להספיד אותם גם לקראת ההמשך.

נכון, רבע גמר מול ספרד נראה כמו משימה ברף כמעט בלתי אפשרי, אבל כך אמרו גם לגבי עלייה של גיאורגיה לטורניר בכלל. מדובר בנבחרת שסיימה רק במקום ה-5 של המוקדמות, כולל שני הפסדים לספרד – 7:1 ו-3:1, אבל הגיאורגים העפילו לטורניר דרך פלייאוף ליגת האומות, כולל ניצחון בגמר בדו-קרב פנדלים על יוון. מי הצטיין באותו משחק? ממרדאשווילי כמובן.

התופעה

אי אפשר להתעלם מתופעה שהשפיעה על המשחקים בטורניר הנוכחי והתחילה כבר במשחק הפתיחה – השערים העצמיים. בלם נבחרת גרמניה, אנטוניו רודיגר, היה הראשון שכבש לשערו הוא במשחק הראשון ואחריו הגיעו עוד 6 שערים עצמיים בשלב הבתים. אוסטריה הפסידה בגלל זה לצרפת, ספרד ניצחה כך את איטליה.

נבחרת טורקיה יורו 2024 (צילום: רויטרס)
אחת מנפגעות התופעה. טורקיה | צילום: רויטרס

בכל ההיסטוריה של היורו הובקעו בסך הכול 27 שערים עצמיים, כך שכבר בשלב הבתים הזה קיבלנו 26% מסך השערים העצמיים בהיסטוריה של היורו. אם נוסיף לזה את היורו הקודם, שיאן השערים העצמיים בהיסטוריה, בו הובקעו 11 שערים עצמיים בסך הכול, נגלה שבתוך 3 שנים קיבלנו שליש מהשערים העצמיים בהיסטוריה.

לפי פרשנים באנגליה, זה קורה בעיקר בגלל העובדה שבשנים האחרונות נכנסו שני אלמנטים בולטים למשחק שגורמים ליותר שערים עצמיים: בעיטות מרחוק כשכל נגיעה בכדור היא קריטית ויכולה לגרום לשער עצמי, ופריצות מהאגף שמסתיימות במסירות לרחבה, כששחקני הגנה מגיעים עם הפרצוף לשער וכובשים לשערם הם. אגב, בווינר לא התייחסו למצב ולא הוסיפו את האפשרות למלך שערים "שער עצמי"...

משחקי שמינית הגמר

שבת, 19:00, ברלין: שוויץ - איטליה 
שבת, 22:00, דורטמונד: גרמניה - דנמרק 

ראשון, 19:00, גלזנקירשן: אנגליה - סלובקיה 
ראשון, 22:00, קלן: ספרד - גאורגיה 

שני, 19:00, דיסלדורף: צרפת - בלגיה 
שני, 22:00, פרנקפורט: פורטוגל - סלובניה 

שלישי, 19:00, מינכן: רומניה - הולנד 
שלישי, 22:00, לייפציג: אוסטריה - טורקיה