מרכז הכדורגל העולמי עובר מאירופה. כריסטיאנו רונאלדו התחיל את טרנד המעבר לערב הסעודית לאחר סיום מונדיאל קטאר 2022 והקיץ הנוכחי כבר מאופיין בנדידה של כוכבי על נוספים למדינה מהמפרץ, חלקם בשיא הקריירה שלהם. אז מה המשמעויות של מעבר הכוכבים ומה בעצם המטרה האמיתית של המדינה העשירה? רמז, המונדיאל בקטאר רק עשה להם תיאבון.

קארים בנזמה, אנגולו קאנטה, ריאד מחרז, חאקים זייך, וקאלידו קוליבאלי הם רק חלק מהשמות המרכזיים שכבר עברו או שסיכמו בקבוצות מסעודיה תמורת סכומי עתק. קאנטה בן ה-32 למשל, שמצטרף לבנזמה באל-איתיחאד, יקבל כ-100 מיליון יורו תמורת 4 עונות. בנזמה עצמו צפוי להרוויח 588 מיליון יורו ב-3 עונות, רונאלדו המשתכר הבכיר בסעודיה 600 מיליון. ליאו מסי אומנם סירב, אבל צריך לזכור שלפי הדיווחים הוצעו לו מיליארד יורו לשתי עונות. את המעבר המפתיע ביותר צפוי לבצע רובן נבס, שחקן בן 26 שמבוקש בכל הגדולות של אירופה כולל ברצלונה ומנצ'סטר סיטי - אך מעדיף את הכסף במפרץ.

קארים בנזמה ערב הסעודית (צילום: רויטרס)
בנזמה בקבלת הפנים בסעודיה | צילום: רויטרס

"קודם כל חשוב להדגיש, העם הסעודי חולה על כדורגל, בעיקר על הליגה האנגלית", אומר פרשן רשת 'סקיי' קייב סולהקול בניתוח ההעברות האחרונות בכדורגל הסעודי. "יש שם אוכלוסייה מאוד צעירה שמרוויחה הרבה מאוד כסף. בשנים האחרונות הם אומרים לעצמם, במקום לנסוע לאירופה לראות כדורגל - בואו נשתמש בכסף שיש לנו כדי להביא את הכדורגל הטוב לכאן!".

אם כשרונאלדו, שנמצא בשלהי הקריירה שלו, ובנזמה, שלא ראה עצמו משחק באף קבוצה אירופית אחרת למעט ריאל מדריד, עברו לסעודיה הקהל עוד קיבל את זה בקלות, כעת כששחקנים שנמצאים בשיאם, חלקם מתחת לגיל 30, עוברים לסעודיה - בכדורגל האירופאי נבהלים. בטח ובטח כשמבינים שם מה המטרה האמיתית: להנחית, כמעט בכל מחיר, את מונדיאל 2030 במדינה.

 

 

לפי דיווחים שנפוצו בחודשים האחרונים, מוחמד בן סלמאן, יורש העצר והאיש החזק בממלכה, הציע לראשי ממשלות יוון ומצרים כסף בדמות שיפוצי אצטדיונים ואתרי ספורט - בתמורה להצטרפותם להצעה הסעודית ושיארחו במשותף את הגביע העולמי בעוד כ-7 שנים. ההצעה שווה לשתי המדינות השכנות לנו מיליארדי יורו, אך לפיה רוב הטורניר שצפוי להכיל 48 מדינות ייערך במפרץ. זו רק דוגמא אחת לכמה רוצים בסעודיה את הטורניר החשוב בעולם.

"כשהכדורגלנים הטובים בעולם יהיו בסעודיה, העולם לא יוכל להתעלם מהמדינה ויבין שאפשר לקיים בה את הגביע העולמי", ממשיך סולהקול בנוסף, הם למדו מקטאר והבינו שברגע שמארחים את הטורנירים החשובים ביותר בספורט העולמי זה 'מנקה' את התדמית של המדינה - ולא משנה כמה פועלים ימותו בדרך. לגבי הכסף, הקבוצות כרגע לא חושבות על להרוויח כסף, אלא רק לחזק את הכדורגל במדינה".

אגב, הפרשן גם מסמן יתרון אחד ומפתיע ולא צפוי של השוק החדש בערב הסעודית: "פתאום לקבוצות באירופה יש מקום חדש אליו הן יכולות לפנות כדי להרוויח כסף על שחקנים שבעבר היו מסיימים חוזה או נמכרים בסכומים נמוכים ובכך לאזן את הספרים בחוקי ה'פייר פליי'. זה ייצור כמובן יותר תחרות בשוק האירופאי".