ויכוחים קיימים מאז ומתמיד בעולם הספורט בכלל ובעולם הכדורגל בפרט. מי הקבוצה הכי טובה, מי השחקן הכי טוב, איזה שער היה הכי יפה ועוד שכלולים כאלה ואחרים שהתפתחו עם הזמן. אבל ישנה שאלה בסיסית יותר, שנשאלת לא מעט, אם כי יש עליה לא מעט חילוקי דעות והיא - מי הליגה הטובה באירופה? מיד עם הישמע השאלה, בדרך כלל חסידי הלה ליגה מתחילים לספור את התארים האירופים של קבוצות ספרדיות, חובבי הפרמיירליג מפקפקים ביכולות של כוכבים לשחק ביום גשום בסטוק וכל שאר חובבי הליגות השונות, נשארים די שקטים. אבל לשאלה הזו יש יותר מתשובה אחת עליה. על נתונים אפשר להסתכל במגוון דרכים ולפעמים להבין מהם דברים שקשה לראות בזמן ההסתכלות במשחק על הדשא. אז בואו נצלול לשאלה - מי באמת הליגה הטובה באירופה?
כמו שאמרנו ישנם מגוון דרכים להסתכל על השאלה. האתר "טרנספרמרקט" סידר לנו את כל הליגות באירופה לפי שווי הקבוצות הכולל ויש שיטענו שזה אחד הקריטריונים לטייטל "הטובה באירופה" - שווי הקבוצות שמתחרות בה. מי מקום ראשון ברשימה הנ"ל? הפרמייר ליג, שמחזיקה בשווי קבוצות כמעט כפול מהמקום השני, עם 9.82 מיליארד יורו. במקום השני נמצאת לה ליגה, עם שווי כולל של 5.03 מיליארד יורו. סריה א' במקום השלישי (4.71 מיליארד), בונדסליגה ברביעי (4.09 מיליארד) וליג 1 במקום החמישי (3.46 מיליארד, כמעט 900 מיליון מהם שייכים לפריז). ליגת העל היקרה שלנו נמצאת אי שם במקום ה-25 ברשימה, עם שווי קבוצות כולל של 137.2 מיליון יורו.
דרך אחרת שניתן להסתכל על שאלת הטובה בעולם היא התארים האירופיים. לשאלה "מי הליגה הטובה באירופה" יש תשובות כמעט בכל שנה, עם שלושה (עד לא מזמן 2) מפעלים מוכרים בהם משחקות הקבוצות הטובות באירופה, במטרה להוכיח מי הטובה ביותר. מדובר כמובן בליגת האלופות, הליגה האירופית וכעת גם הקונפרנס ליג, אך יש שיגידו כי ריבוי תארים מראה על חוזק של קבוצות מסוימות ולא של ליגות. עם זאת, לצורכי הכתבה הזו אנו נתייחס גם לנתון הזה, בצורה קצת שונה. ריאל מדריד נמצאת אומנם בראש טבלת הזכיות בכל הזמנים עם 14, פי 2 מהמקום השני (מילאן), אבל זה מצביע על חוזק של הבלאנקוס, לא של הליגה הספרדית. במהלך ההיסטוריה, 19 תארי ליגת האלופות הלכו לספרד, 14 תארים נוספים הלכו לאנגליה, 12 טסו לארץ המגף איטליה ו-8 תארים הגיעו לגרמניה, מה שכאמור עדיין נותן את היתרון לליגה הספרדית במחלקה זו. ומה לגבי הליגה האירופית? 13 תארים הלכו לספרדיות, 9 לאיטלקיות, 8 לאנגליות ו-7 לגרמניות. בגזרה זו של הנתונים, השליטה היא כולה ספרדית.
דרך נוספת שאפשר לתקוף את שאלת הליגה הטובה באירופה היא - איזו ליגה הכי תחרותית? איזו ליגה מספקת לצופיה הכי הרבה סיומות משוגעות, משחקים צמודים ומרוצי אליפות קרובים? דרך אחת שאפשר לבחון את השאלה הזו, היא כמה קבוצות שונות לקחו אליפות במדינה, מאז תחילת המילניום. בנתון הזה, מבחינת חמש הליגות הבכירות, צרפת היא הליגה המגוונת ביותר, עם 8 זוכות שונות בתואר האליפות מאז שנת 2000. אנגליה במקום השני עם 6 קבוצות, גרמניה עם 5, כשאיטליה וספרד עם 4 קבוצות שונות כל אחת. עם זאת, כשמרחיבים את החיפוש שלנו ל-25 הליגות הבכירות, התשובה הופכת מעניינת - הליגה השבדית הבכירה היא המגוונת ביותר באירופה מאז תחילת המילניום, עם 10 קבוצות שונות שזכו בתואר האליפות מאז שנת 2000. ליגת העל דרך אגב, השתוותה לליגה האנגלית עם 6 זוכות שונות (מכבי ת"א, מכבי חיפה, הפועל ב"ש, הפועל ת"א, בית"ר ירושלים ועירוני ק"ש).
הליגה הכי תחרותית יכולה גם להיקבע בדרך אחרת, והיא באיזו ליגה היה ההפרש הקטן ביותר בין המקום הראשון למקום האחרון? במילים אחרות, באיזו ליגה חלוקת הנקודות הייתה יותר שיוויונית? נתחיל מלהשוות בין חמש הליגות הבכירות באירופה (כי גודל הליגות זהה פחות או יותר) ולאחר מכן נרחיב את החיפוש: ובכן, מבין 5 הליגות הבכירות, ספרד וצרפת היו הכי תחרותיות בעונת 2021/22, עם הפרש של 55 נקודות בין האלופה לבין הקבוצה במקום האחרון. איטליה וגרמניה הגיעו במקום השני עם הפרש של 59 נקודות, כשבאנגליה (הליגה שנטען בעבר שהייתה התחרותית ביותר), ההפרש שעמד בין האלופה למקום האחרון היה לא פחות מ-71 נקודות. ומה קורה כשמרחיבים את החיפוש? הפרמיירליג עדיין נותרת הליגה הכי פחות צמודה, אבל בכל הנוגע לליגה הצפופה ביותר, קיבלנו טוענת חדשה לכתר - הבונדסליגה האוסטרית. בסיום העונה שעברה ההפרש בין האלופה לקבוצה במקום האחרון היה 31 נקודות בלבד. ניתן לטעון שגודל הליגה משפיע על כמות הנקודות שקבוצה יכולה לצבור, אבל זה לא אמור להגדיל או להקטין משמעותית את ההפרש בין המקום הראשון לאחרון, מה גם שבאוסטריה משוחקים 32 מחזורי ליגה, מול 38 באנגליה - ההבדל הוא לא גדול.
הדבר האחרון שנסתכל עליו הוא הגיל הממוצע בליגה. ניתן לטעון שכדורגל סוער, צעיר וקצבי יכול להגיע רק מליגה בה רוב השחקנים הם צעירים, רעבים להצלחה ולניצחונות, כך שליגה צעירה יותר תהיה יותר מהנה. מי לדעתכם נמצאת במקום האחרון מבין 25 הליגות הבכירות? במקרה שלנו, הליגה הספרדית היא המבוגרת ביותר מבין 25 הגדולות, עם גיל ממוצע של 27.6. הפרמיירליג די צמודה מאחור עם גיל ממוצע של 27, כשבאיטליה, גרמניה וצרפת הגיל הממוצע נע סביב גיל 26. בטייטל "הליגה הצעירה ביותר" מחזיקה הליגה הדנית, עם גיל ממוצע של 24.5. ליגת העל שלנו אגב, נעה סביב גיל ממוצע דומה לזה של האיטלקיות/ספרדיות/צרפתיות, כשגיל השחקנים הממוצע בישראל עומד על כ-25.9.
אז כמו שראיתם, ישנן כמה דרכים לתקוף נתונים ומכאן, כל אחד מכם יכול ללמוד פרטים חדשים על הליגות השונות באירופה. הספרדיות מוליכות בכמות התארים, האנגליות יוקרתיות, הצרפתיות הכי מגוונות והכי תחרותיות (למרות השליטה של פ.ס.ז'), אבל בסופו של יום, אחרי כל הנתונים והדרכים להציג אותם, נשארים עם טעם אישי. בין אם ליגה היא משעממת ובין אם היא מסעירה, כל אחד אוהב את מה שהוא אוהב וכל אחד יטען לטובת הליגה שלו. אגב, התשובה לשאלה "מי הליגה הטובה באירופה בעיניי", מסתתרת קצת מעל לתחילת הטקסט ומתחת לתמונה בראש העמוד.