שישה ימים לפתיחת מונדיאל קטאר 2022 ואחרי הביקורות שהאירוע ספג בגלל טענות לשחיתות והעברתו לתאריך הלא שגרתי של נובמבר-דצמבר, הגיע הזמן להבין מה מחכה לאנשים שיטוסו לשם. קטאר היא מדינה מוסלמית הנחשבת עוינת לישראל ולכן ההגעה אליה לישראל מתאפשרת אך ורק בזכות התחייבות המארגנים לאפשר שמיים פתוחים לכל אזרחי העולם. רוב הישראלים שיגיעו למדינה בחודש הקרוב יהיו שם בפעם הראשונה ולכן זה הזמן להבין מה מותר, מה אסור ומה מומלץ כדי להימנע מהסתבכות עם החוק.
נתחיל מהאלכוהול. כמדינה מוסלמית אדוקה, קטאר לא מאפשרת מכירת ושתיית אלכוהול, גם לא בירה, בפומבי. אין ברים, אין אלכוהול בסופרים ומרכולים. בתרבות הכדורגל, בעיקר אצל אנגלים וגרמנים, שתיית בירה תוך כדי משחק הוא עניין שבחובה. לכן, לאחר לחץ מסוים של פיפ"א, הסכימו במדינה ליצור מתחמים מיוחדים בתוך תחומי האצטדיון בהם האוהדים יוכלו לרכוש בירה. כלומר, רק מי שיש לו כרטיס למשחק ונכנס לשטח האצטדיון – יוכל לרכוש כוס בירה. אגב, המחיר לא נמוך בכלל – מדובר על כ-50 שקלים לחצי ליטר.
אבל עוד לפני שמגיעים לאצטדיון, חשוב לדעת שכמדינה מוסלמית מאוד מקפידים בקטאר על לבוש הולם וצנוע. לתיירים גברים עדיף ללבוש רוב הזמן ג'ינס וחולצה עם שרוולים. לנשים כדאי ללבוש דברים שמכסים את המרפק ואת הברכיים – בעיקר באזורים הומי אדם כמו אצטדיון כדורגל.
יש לא מעט דברים שכדאי להיות מודעים אליהם כשהולכים ברחוב. למשל, אם תייר הולך וממולו בא אזרח מקומי – כדאי מאוד לאחל לו "בוקר טוב" או "ערב טוב", אחרת הוא עלול לקרוא לרשויות החוק בטענה שלא נהגת כלפיו בנימוס. הלכת למקום וצריך לעמוד בתור? שים לב אם מלפניך יש גבר או אישה מכיוון שבקטאר מדובר בשני תורים שונים. בכל מקרה, עדיף מאוד להימנע מדיבור עם אישה זרה שכן אתם מסתכנים בקנס. אגב, אסור לצלם שוטרים או אנשי חוק בקטאר וכן מבנים ממשלתיים – שימו לב.
נכנסתם לחנות, בחרתם מוצר, ניגשתם לקופה ושילמתם את המחיר הנקוב? חבל. זו נקודה שדווקא תשמח את הצרכן הישראלי: ויכוח על מחיר הוא עניין כמעט תרבותי בקטאר ולכן עדיף אף פעם לא לשלם, גם אם המחיר נקוב על המוצר. תתווכחו. תתחילו במחיר נמוך, המוכר ייתן הצעה משלו ותיפגשו באמצע. בדרך כלל תשלמו פחות. אבל את כל זה תעשו בסבלנות, מכיוון ולקטארים יש את הזמן שלהם לעשות דברים וזה לא מכובד "להאיץ" בהם. קטארי גם בדרך כלל לא יגיע בזמן לפגישה, אל תתעצבנו. לכן, אל תתפלאו אם גם חלק מהמשחקים במונדיאל יתחילו באיחור.
ועכשיו כמה עצות לאלו שנוסעים בזוגות. גם לגבר ואישה שנמצאים בזוגיות אסור להפגין יותר מדי חיבה זה לזו ברחוב. אל תחזיקו ידיים בפומבי ואל תתנשקו – הדבר עלול לגרור קנס. הדבר אף חמור יותר אם מדובר ביחסים בין שני גברים או שתי נשים, הבעת חיבה שכזאת בפומבי עלולה לשלוח את הזוג לכלא. מדובר בטאבו חזק מאוד בתרבות הקטארית ואחת הסיבות בגללן לא מעט כדורגלנים וארגוני זכויות אדם דרשו להזיז את הטורניר מהמדינה המוסלמית.
לסיכום, נכון – יש לא מעט חוקים והתאמות תרבותיות שצריך לעשות לפני הנסיעה לקטאר. אך מצד שני, המארגנים עושים כל שביכולתם כדי להחצין את הדברים הטובים שבמדינה ולהפוך את מונדיאל 2022 לכזה שייזכר כאחד הטובים בהיסטוריה ולכן ההנחה היא שלאורך החודש הקרוב רשויות החוק "יעלימו עין" מדברים מסוימים. ובכל זאת, לברי המזל שהשיגו כרטיס – אל תנסו אותם.