אליה וקוץ בה. ברצלונה נהנת בתקופה האחרונה מ"רנסנס". ה-0:4 על ריאל מדריד בקלאסיקו היווה בעיני רבים את נקודת המפנה באחת התקופות השחורות בהיסטוריה של המועדון. הגעתו של צ'אבי היא ללא ספק אחד הגורמים המשמעותיים בשינוי הגדול שעובר על הקבוצה, אך בראייה רחבה יותר - המהפכה האמיתי שמתרחשת בשורות המועדון הקטאלוני התחילה מלמעלה, הכי מלמעלה.
שנה עברה מאז שהחליף ז'ואן לאפורטה את חוסה מריה ברתומיאו כנשיא ברצלונה, במה ששם סוף לאחד הכתמים הכלכליים והתדמיתיים הקיצוניים ביותר שעברו על המועדון. לאפורטה, ששב לקדנציה שניה בקאמפ נואו, ידע כי הוא יורש ארגון עם חובות עתק, שבמקביל חווה צניחה מקצועית שעלולה להתדרדר למחוזות שבקטאלוניה לא חוו עשרות שנים.
אך מסתבר, כי לצד שיקומו המרשים של המועדון כלפי חוץ, הבעיות בברצלונה ממשיכות לצוץ ולבעבע כלפי פנים. לצד פעולות מכריעות, קשות והכרחיות להצלתה של בארסה, הנשיא החדש נוקט בפעולות ודרכי ניהול שרחוקים מלהיות "ורודים" כמו שהם נראים. ב"אתלטיק" סקרו את 12 החודשים של לאפורטה מאז שב לברצלונה. התוצאות? מרתקות.
מהפכות בשדרה המקצועית
הצעד הגדול, הראשון והקשה ביותר שביצע לאפורטה בברצלונה היה הפרידה מליאו מסי. על אף שהבטיח כי יעשה הכל כדי להשאירו, הפתיע את העולם (ואת מסי עצמו) עם ההודעה כי "הפרעוש" לא ימשיך במועדון בתחילת אוגוסט 2021. אל המשמעויות הכלכליות של המהלך נגיע בהמשך.
במקביל לעזיבתו של מסי, עמל הנשיא על שיקום השדרה הניהולית והמקצועית של המועדון כשביצע מספר מהלכים פופולריים יותר, ופחות. לדוגמא, לאפורטה הדיח את ברצלונה ב' הנערץ פרנסיסקו חאבייר גרסיה פימיינטה, ובחר להחליפו בסרג'י ברז'ואן, שתמך בו פומבית בקמפיין הבחירות מול ויקטור פונט.
לאחר מכן, ואחרי שהשאיר אותו למרות קולות רבים שקראו לפטרו כבר בסיום העונה שעברה, פיטר את מאמן הקבוצה הראשית רונלד קומאן. כזכור, בעקבות התוצאות הרעות והיכולת המקרטעת, סיים ההולנדי את דרכו באוקטובר כשהקבוצה במקום ה-9 בליגה. המהלך שהגיע אחריו, היה זה שקנה את עולמו, בעיקר כלפי חוץ.
מי שהחליף את קומאן, כידוע, הוא צ'אבי. למרות התחלה מקרטעת, תוך הדחה מליגת האלופות אחרי שני ניצחונות בשישה משחקים, המאמן ביצע מאחורי הקלעים שינויים בצוות הרפואי ובמחלקת הסקאוט. כמו כן, ניתקה ההנהלה את הקשר האחרון לתקופת חוסה מריה ברתומיאו עם עזיבתו של אחראי ההעברות במועדון רמון פלאנס, כשג'ורדי קרויף לוקח את המושכות בתחומים רבים ומשתף פעולה באופן צמוד עם המנהל הספורטיבי מתאו אלמאני. במקביל, הגיעו חיזוקים לחלק הקדמי בדמותם של פראן טורס, אדאמה טראורה ופייר אמריק אובמיאנג, שהובילו לרצף של 12 משחקים ללא הפסד ולהעפלה לרבע גמר הליגה האירופית.
"עסק משפחתי": מחובר למועדון, יותר מדי
בניגוד לברתומיאו, לאפורטה נוכח במתחם האימונים, מדבר עם השחקנים, הצוותים השונים ובעל חיבור מיוחד לסרחיו בוסקטס וג'רארד פיקה - שניים שמשמעותיים מאוד בחדר ההלבשה של ברצלונה ומשפיעים על האווירה בקבוצה.
אך בניגוד לאידיליה מול השחקנים, בכל הנוגע לשדרה הניהולית נראה כי העניינים מקרטעים הרבה יותר. בפברואר האחרון עזב אחד האנשים המשמעותיים בקאמפ נואו. פראן רברטר, מנכ"ל המועדון ומי שהיה מעורב באופן אישי בכל הקשור להבראתה של ברצלונה והשבתה למסלול אחרי חובותיה העצומים שטפחו ל-1.35 מיליארד יורו. רברטר מונה על ידי לאפורטה והיה קשור באופן ישיר למינויים של בעלי המקצוע שהחליפו את אלו שעזבו עם סיום תקופת ברתומיאו ורוסיי. כמו כן, הוא היה חלק אינטגרלי מפרויקט "אספאי בארסה" - שיפוצו הנרחב של הקאמפ נואו.
על אף שנאמר כי הוא עזב בשל געגועים למשפחתו, מקורות סביב המועדון מספרים על אי-הסכמות משמעותיות בינו לבין הנשיא, כשאחרון היה גם זה שתפס את הסמכויות שלו. בדומה למקרה הזה, מסתבר כי אנשי הנהלה רבים נוספים מצאו עצמם בחוץ בתקופת לאפורטה - במה שמייצר בעיה גדולה עבור המועדון בכל תהליך אותו הוא מעוניין לקדם.
כדי למלא את החלל, פנה לאפורטה לדמויות מוכרות לו קצת יותר. בת דודתו מארטה סגו שבה למועדון אחרי שעבדה בו בקדנציה הקודמת שלו בין 2008 ל-2010, כשגם אחותה (ובת דודתו) עובדת במועדון. מנהלת הצוות שלו היא מאנאנה גיורגאדזה, חברתו משכבר הימים שהועסקה על ידי ברצלונה גם כן בתקופתו הקודמת של לאפורטה. ואם חשבתם שזה נגמר כאן, אז גם ביתה, פאלומה, אחראית על האסטרטגיה של הקטאלונים בדיגיטל. הרשימה לא נגמרת כאן, אך הכיוון הכללי הוא ברור. "לאפורטה חזר למודל של עסק משפחתי, לא מקצועני", אמר אחד מאנשי המקצוע שעזבו את המועדון לאחרונה.
"המבנה של המועדון לא מקצועני. לא ברתומיאו ולא לאפורטה רצו לשנות דברים בכיוון הזה", אמר אותו הגורם, "הנאמנות בעדיפות עליונה. אף אחד לא מופתע מהדרך בה לאפורטה מנהל את העניינים, כולם ידעו את זה כשהצביעו לו. ה'סוסיוס' (חברי המועדון) נכנסים ללחץ לגביי 'מקצוענות' רק כשהתוצאות רעות על הדשא. כשהקבוצה מנצחת, לא אכפת להם. אם צ'אבי לא היה מצליח, לאפורטה היא חוטף ביקורות על האנשים שהוא מינה", הוסיף.
לא רק שחור, יש גם ירוק
מבחינה כלכלית, כניסתו של לאפורטה היוותה שינוי עצום. הלוואת הענק בסך 600 מיליון יורו מ"גולדמן סאקס" (ועוד 1.5 מיליארד נוספים עבור פרויקט האיצטדיון המחודש), עסקת "ספוטיפיי" (הכנסה של 62.5 מיליון יורו בשנה) ובעיקר קיצוץ 200 מיליון יורו בהוצאות השכר של המועדון, רבות הודות לעזיבתו של ליאו מסי, העניקו הרבה אוויר לנשימה עבור הקטאלונים. כמו כן, החתמתם של טורס, טראורה ואומביאנג על חוזים נמוכים עזרה מאוד לבארסה ברמה המיידית, כשהשלושה צפויים להרוויח סכומים משמעותיים יותר בעתיד במידה וימשיכו בקבוצה.
בעקבות כך, לקראת העונה הבאה מתכננים בברצלונה להמשיך בקו החסכוני. אנדראס כריסטנסן, פרנק קסי וסזאר אספיליקווטה צפויים להגיע ללא דמי העברה כבר בקיץ הקרוב, כשבמועדון מתכוונים להחתים רק שחקן אחד ברכישה יקרה - ארלינג הולאנד. אחת המטרות ברכישתו של הסופרסטאר הנורבגי היא כמובן שיווקית. "נראה אם זה יהיה הולאנד או לא, אבל בארסה זקוקה ל'פרנצ'ייז פלייר' שיכול לייצר עבורה רווחים שיכסו חלק מההוצאות על הקאמפ נואו המחודש", אמר גורם במועדון. ומי זה לא יהיה? ליאו מסי. "אם היינו צריכים לבחור בין מסי להולאנד, היום, רוב ה'סוסיוס' יבחרו בהולאנד", מספר אותו גורם.
למרות שלל ההצלחות הללו, שמו של לאפורטה הוכתם מעט בעקבות פיצוץ עסקת החסות עם "Ownix", חברתו של משה חוגג, בעקבות מעצרו של בעלי בית"ר ירושלים. אגב, נשיא ברצלונה ביצע שיתופי פעולה באופן פומבי בעבר עם חוגג - מה שהרים לא מעט גבות במועדון.
מספרים שמאז ה-0:4 על ריאל מדריד "הטלפון לא מספיק לצלצל" בנוגע לעסקאות אפשריות, בין אם בנוגע לשחקנים, ובין אם בנושא נותני חסות ואפשרויות כלכליות. כך או כך, פרויקט שיקומה הכלכלי של ברצלונה יהיה הנושא המרכזי על השולחן של הנשיא הנוכחי, וגם זה שאחריו. הצלחה - וייתכן שבתוך מספר שנים הקטאלונים ישובו להיות הדוגמא והמופת לניהול תקין לצד הצלחה מקצועית חסרת תקדים. כישלון - וייתכן מאוד שמודל הניהול הנוכחי של ה"סוסיוס" יפסיק להתקיים, כי למועדון לא תהיה ברירה אלא לשנותו.