הביטוי "עדיף להיות זנב לאריות, מאשר ראש לשועלים" מתברר בלא מעט מקרים כמוטו די חלש כשמתייחסים לקריירות של כמה וכמה ספורטאים בענפים קבוצתיים. מי שיכול לשמש כמקרה מבחן מובהק לטיעון כנגד המשפט המפורסם הוא מרטין אודגור. קפטן נבחרת נורבגיה אמנם חגג 23 חורפים רק בדצמבר האחרון, אבל נמצא בצמרת הכדורגל כבר משנת 2015, כאשר ביצע את המעבר לקבוצה שהפכה אותו לשם דבר, ריאל מדריד. במשך שנים הייתה תקווה שהוא יהפוך לכוכב במדריד, אך לאחר שש וחצי שנים שלא התאפיינו בהרבה רגעים זכורים, הוא החליט לעבור הלאה.
"אני מחפש יציבות, ולצערי לא מצאתי אותה", סיפר הקשר בראיון במרץ 2021, לאחר שעבר בהשאלה לארסנל בחלון ההעברות החורפי. מערכת היחסים של הקשר הנורבגי עם הבלאנקוס התקיימה רוב השנים תחת התחושה של ציפייה גדולה, שלא באמת התממשה. הוא נחת בספרד בינואר 2015 בגיל 16 בלבד עם תג מחיר מפוצץ של 4 מיליון יורו, לאחר שהפך לשחקן הצעיר אי פעם ששיחק במדי הנבחרת הבוגרת (בן 15 ו-253 יום). בקדנציה הראשונה הוא שיחק בעיקר בקבוצת המילואים, אך מהר הפך למטרת חיצים עבור התקשורת המדרידאית. שער בודד ו-2 בישולים ב-21 הופעות גרמו לעיתונים בספרד לתהות האם ריאל רכשה שחקן שהוא יותר סיפור טוב, מאשר כישרון ששייך לרמות הגבוהות.
"היו רגעים לא פשוטים בריאל מדריד, גם בקבוצה הבוגרת וגם בקסטאייה", שיתף אודגור בראיון למארקה בחודש אוקטובר האחרון, "כשאתה שחקן ברמות הכי גבוהות זה לא פשוט לרכוש חברים, במיוחד כשאתה צעיר ואתה מגיע ממקום זר". לאחר שנתיים וחצי שלא הניבו בשורה גדולה, במדריד החליטו שהם לא רוצים לוותר על הכישרון הצעיר והוא מצא את עצמו עובר בהשאלה בין לא מעט קבוצות - שנה וחצי בהירנביין, שנה בוויטסה, ולבסוף עונה מצוינת בריאל סוסיאדד, שהחזירה אותו לריאל מהדלת הראשית.
"קיווינו שאודגור יישאר להילחם על המקום שלו"
אודגור חזר למדריד בקיץ 2020 לבקשת המאמן דאז, זינאדין זידאן, ונראה שסוף סוף ילד הפלא הנורבגי יממש את התקוות מ-2015, ויכניס דם חדש לקישור ה"מזדקן" של ריאל - אך לא כך היה. הציפייה לתפוס מקום ב-11 על חשבון לוקה מודריץ' נראית יומרנית כשמסתכלים לאחור, במיוחד לנוכח ההופעה המדהימה של הפנומן הקרואטי בניצחון 1:3 על פ.ס.ז' בליגת האלופות, ועם 7 הופעות בלבד בחצי עונה, הנורבגי לא הפך לכוכב שהאמין שהוא מסוגל להיות בסנטיאגו ברנבאו.
"מרטין ביקש לעזוב, הוא רצה לקבל דקות ויותר הזדמנויות במקום אחר, הוא ממש דרש את זה", סיפר זידאן לאחר שאודגור עבר בחורף שעבר לתקופת השאלה של חצי שנה בארסנל, "אמרתי לו שישאר וילחם על המקום שלו, אבל זה לא מה שקרה". בשונה משחקני רוטציה אחרים במדריד כמו לוקאס ואסקס ופדה ואלוורדה, הנורבגי סירב לקבל את המקום שלו בתור "עוד" שחקן במועדון הפאר הספרדי, כזה שצריך לחכות לרגעים שלו כדי לחולל שינוי מהספסל, או לעלות בהרכב רק כשאחד משלישיית קאסמירו-קרוס-מודריץ' מקבל מנוחה או פצוע.
כבר בעונה שעברה בארסנל אודגור הציג ניצוצות לפרקים, אך זה לא תורגם למספרים. ב-14 משחקים הוא רשם שער בודד, ושני בישולים והתותחנים סיימו באותה העונה במקום ה-8 המאכזב. פתיחת העונה הנוכחית של ארסנל לוותה בהפסדים וכדורגל לא משכנע, ונוצרה התחושה שהרכש הנוצץ ממדריד טעה בבחירה ללכת מקבוצה ששייכת לצמרת הכדורגל האירופי, למועדון מדשדש שיצטרך להילחם על מקומו בשיפולי הצמרת. אך באמצע העונה הגיע השינוי. ארסנל נכנסה לכושר פנטסטי, וכעת, כשהיא חזק במאבק לכרטיס לצ'מפיונס בזכות 9 ניצחונות ב-11 משחקיה האחרונים בליגה, היא יכולה להצביע על אודגור בתור אחת הסיבות לשיפור.
מבין הקשרים בפרמייר-ליג, אודגור הוא הרביעי בליגה באחוז מסירות מפתח מדויקות, ובנוסף הוא חולק את המקום השלישי עם מייסון מאונט במדד ה-XA (המדד לניבוי אסיסטים צפויים). אם משווים בין ארסנל של השליש הראשון לעונה לשליש האמצעי, אי אפשר להתעלם מהשיפור החד של הנורבגי בכל הנתונים: מ-0.62 מסירות מפתח בממוצע למשחק בתחילת העונה הקשר עלה ל-1.91, ומ-40% דיוק בהגבהות לרחבה שיפר ל-67%. גם מבחינת מעורבות, נראה כי האיש במרכז השדה לוקח על עצמו הרבה יותר במשחק ההתקפה של קבוצתו: מ-36 מסירות בממוצע למשחק עלה ל-52 מסירות, ומ-1.31 דריבלים אודגור קפץ ל-2.1 כדרורים למשחק.
"הפליימייקר חזר לארסנל"
"יש תחושה של רוגע סביב הקבוצה הזאת, והוא אחת הסיבות לכך, הפליימייקר חזר לקבוצה", שיבח אגדת המועדון ופרשן ההווה, איאן רייט: "הדרך שהוא מגיע לעמדות במגרש, הוא רואה את התמונה במגרש לפני שהיא מתרחשת, וזה מה שאתה רוצה מקשר מרכזי".
וכשרייט אומר שהפליימייקר חזר לקבוצה, ברור שהאסוציאציה לכך היא קשר אחר שעשה את המעבר מריאל מדריד לארסנל, מסוט אוזיל. מי שזוכר את אוזיל בימיו הטובים באמירויות, מבין שהדמיון בין השחקנים לא מתבטא רק בבחירות: היכולת לזהות חללים פנויים, הטאץ' המדויק, ואינטיליגנציית המשחק הגבוהה גורמת לאודגור להיראות כמו הגרסה הסקנדינבית לקשר הגרמני. "זה מה שרצינו, זה מה שקיווינו לקבל מאוזיל", המשיך רייט כשדיבר על השניים, שהגיעו במעמד די שונה לבירת אנגליה.
אוזיל שיחק בארסנל עם תואר אלוף עולם עם גרמניה, ואלוף ספרד עם ריאל, והיה בזמנו הרכש היקר בתולדות המועדון. התחושה שהייתה סביב אוזיל היא שמדובר בשחקן שהוא "מעל" הרמה של הקבוצה, וזה מה שהוביל גם לחוזה המוגזם שהוא קיבל, לפני שעזב את הקבוצה בבושת פנים. אודגור, מן העבר השני, מגיע עם הדרייב להוכיח שההייפ שהיה סביב ילד הפלא בן ה-16 לא היה לשווא, וממשחק למשחק מתגלה בתור אחד המנהיגים של ארסנל המתקאמבקת. כפי שזה נראה עכשיו, הדרך לצמרת עבור אודגור לא תהיה בזכות מאבקים בגוב האריות, אלא דווקא כחלק בלהקת שועלים.