לרגע הזה חיכינו לא פחות מחמש שנים, במקום ארבע. טקס הפתיחה של המשחקים האולימפיים בטוקיו, שנדחו בשנה, נערך היום (שישי) במלוא הדרו - וההתרגשות בשיאה. אז מה היה לנו? אחרי מופע מרהיב תוצרת יפן ודקה דומייה מרגשת לזכר חללי מינכן 1972, כלל המשלחות, כולל זו הישראלית, צעדו לתוך האצטדיון האולימפי במטרה להדליק את הלפיד.
33 ספורטאים ישראליים צעדו בטקס הפתיחה: 24 שחקני הבייסבול; השחיינים אביב ברזלי, תומר פרנקל, מירון חירותי, איתי גולדפדן, דניאל נמיר; הקשת איתי שני; גולשת הגלים, ענת לליאור; והטריאטלטים שחר ורן שגיב. עוד שישה אנשי צוות ובראשם גילי לוסטיג מנכ"ל הוועד האולימפי וראש המשלחת.
את כל אלה הובילו נושאי הדגל - יעקב טומרקין וחנה קנייזבה מיננקו, בהחלטה תקדימית של הוועד האולימפי בישראל לפיה ספורטאי וספורטאית יישאו את הדגל יחד. עבור קופצת המשולשת בת ה-31 והשחיין בן ה-29 מדובר בהופעה שלישית במשחקים האולימפיים וכעת הם זכו לכבוד המיוחד.
How it started How it’s going pic.twitter.com/BaVHNSIqdY
— Nick Rickles (@NickRickles) July 23, 2021
צפו בכניסת המשלחת הישראלית >>>
עוד לפני כן, כאמור, חללי מינכן 1972 הוזכרו לראשונה בטקס - כמו גם חללי מגפת הקורונה, שגם לזכרם נערכה דקת דומייה. אילנה רומנו ואנקי שפיצר, אלמנותיהן של שניים מהנרצחים, היו אלה שהנהיגו את המאבק להנציח את י"א הספורטאים. "סוף סוף נעשה צדק לבעלים, בנים ואבות שנרצחו במינכן. עברנו 49 שנים של מאבקים ומעולם לא הרמנו ידיים. אילנה רומנו ואני הנמצאות באיצטדיון לא יכולות לעצור את הדמעות. לרגע הזה חיכינו", אמרו השתיים אחרי המחווה המדהימה.
"נשיא הוועד האולמפי הבינלאומי תומאס באך הבטיח לאלמנות י"א חללי מינכן ולוועד האולימפי בישראל שבטקס הפתיחה של המשחקים האולימפיים בטוקיו תתייחד התנועה האולימפית עם זכרם של י"א חללי מינכן", סיפר יו"ר הוועד האולימפי בישראל יגאל כרמי. "לראשונה בהיסטוריה אחרי 49 שנים, הבטיח, ועמד בהבטחתו. אנו אסירי תודה".
טבח הספורטאים במינכן היה אירוע טרור פלסטיני שהתרחש בין ה-5 ל-6 בספטמבר 1972, במהלכו נרצחו אחד עשר מחברי המשלחת הישראלית ע"י מחבלים מארגון "ספטמבר השחור. בין הקורבנות היו דוד ברגר (מרים משקולות), יוסף גוטפרוינד (שופט היאבקות), משה ויינברג (מאמן היאבקות), אליעזר חלפין (מתאבק), מארק סלבין (מתאבק), זאב פרידמן (מרים משקולות), יוסף רומנו (מרים משקולות), קהת שור (מאמן קליעה), אנדריי שפיצר (מאמן סייף), עמיצור שפירא (מאמן אתלטיקה) ויעקב שפרינגר (שופט הרמת משקולות).
לצד ההתרגשות, המחאות של התושבים המקומיים נמשכו וכצפוי, הגיעו גם לאיצטדיון האולימפי לפני טקס הפתיחה. יש לציין כי קהל לא מורשה להיכנס לאיצטדיון כלל, ורק המשלחות והעיתונאים המסקרים את האירוע הגדול בתבל מעטרים את היציעים.
צפו בדקת הדומייה לזכר קורבנות הטבח במינכן>>>
מלבד זאת, המשלחת השבדית הייתה המשלחת ה-87 להיכנס לאצטדיון, יחד עם מונדו דופלנטיס, שיאן העולם בקפיצה במוט ומי שנחשב למועמד לזכייה במדליית הזהב כמובן. סרביה נכנסה גם היא, ללא נובאק ג'וקוביץ' שנעדר מהטקס.
בהמשך, המשלחת האמריקנית, הגדולה ביותר במשחקים המונה 613 ספורטאים ב-35 ענפים שונים, נכנסה לאצטדיון. הכדורסלנית סו בירד ושחקן הבייסבול אדי אלברז נשאו את הדגל של המשלחת העצומה והמצליחה ביותר.
@TeamUSA are here!
— Olympics (@Olympics) July 23, 2021
Four-time Olympic basketball champion Sue Bird and baseball star and Winter Olympic medallist Eddy Alvarez carry the flag.#StrongerTogether #OpeningCeremony #USA pic.twitter.com/tWIKNV9vAM
צפו בכניסת המשלחת האמריקנית>>>
לסיום סיומת, המשלחת היפנית נכנסה לאצטדיון ואחד מנושאי הדגל היה רוי האצ'ימורה, חברו של דני אבדיה לוושינגטון. לאחר כניסת המשלחות, הגיע עוד מופע מרשים באצטדיון האולימפי שכלל חיבור של 1,824 רחפנים שהדליקו את שמי טוקיו בצורת כדור הארץ.
צפו במופע הרחפנים המרהיב>>>
סייקו האשימוטו, נשיאת הוועדה המארגנת בטוקיו, אמרה בטקס: "בעקבות האתגרים שהביאה הדחייה הראשונה אי פעם בהיסטוריה האולימפית, המשחקים בטוקיו 2020 סוף סוף נפתחים כאן היום. התקוות נקשרו אחת אחת בידיים רבות, וכעת אנו במצב לקבל את היום הזה. העולם כולו עמד בפני אתגרים עצומים עם הקורונה, אני רוצה להביע את תודתי ואת הכבוד לכל העובדים החיוניים, כולל העובדים בשירותי הרפואה ואחרים ברחבי העולם שהפגינו נחישות כזו בהתגברות על אתגרים אלה. אני רוצה להודות גם לתושבי יפן על אירוח המשחקים, כמו גם לוועד האולימפי הבינלאומי, לממשלת יפן ולממשלת מטרופולין טוקיו ולארגונים אחרים שעבדו כל כך קשה כדי לגרום להם לקרות".
נשיא הוועד האולימפי הבינלאומי, תומאס באך: "היום הזה הוא רגע של תקווה. כן, זה שונה מאוד ממה שכולנו דמיינו, אבל בואו נוקיר את הרגע הזה כי סוף סוף כולנו כאן ביחד: הספורטאים מ -205 הוועדים האולימפיים הלאומיים ונבחרת הפליטים של הוועד האולימפי, תחת קורת גג אחת בכפר האולימפי. זהו הכוח המאחד של הספורט, המסר של סולידריות, שלום וחוסן. זה נותן לכולנו תקווה להמשך המסע יחד. אנחנו יכולים להיות כאן רק יחד, בזכותכם, המארחים האדיבים שלנו, העם היפני. אנו רוצים להביע את כל הערכתנו וכבודנו".
באך הוסיף: "תחושת הביחד הזו היא האור בקצה המנהרה החשוכה של המגפה הזו, שהפרידה בינינו, אילצה אותנו לשמור על מרחק אחד מהשני ולהתרחק אפילו מהיקרים לנו. ההפרדה הזו הפכה את המנהרה לחשוכה כל כך. אבל היום, בכל מקום בעולם, אנחנו מאוחדים וחולקים יחד את הרגע הזה. הלפיד האולימפי גורם לאור לזרוח בהיר יותר".
לסיום, הגיע רגע השיא של הטקס, כאשר נאומי אוסאקה, עלתה להדליק את הלפיד האולימפי. הטניסאית בת ה-23, המדורגת שנייה ב-WTA, רשמה את אחד מציוני הדרך הגדולים בקריירה שלה ומלבד ארבעת תארי הגראנד סלאם שבהם זכתה בקריירה הקצרה שלה, הפכה למובילת דעת קהל וקונצנזוס יפני. לאחרונה, היא החליטה שלא להתייצב למסיבות עיתונאים בסיום משחקים ברולאן גארוס כחלק ממאבקה למודעות לבריאות הנפש של ספורטאים. צפו בהדלקת הלפיד >>>