(GETTY) (צילום: ספורט 5)
(GETTY) | צילום: ספורט 5
טקס פתיחה היסטורי על נהר הסן (GETTY) (צילום: ספורט 5)
טקס פתיחה היסטורי על נהר הסן (GETTY) | צילום: ספורט 5

כמה שאנחנו מחכים ליריית הפתיחה של האירוע הכי גדול בספורט העולמי. המשחקים האולימפיים בפריז 2024 בפתח, וכולנו בהתרגשות שיא לראות מה תעשה המשלחת הישראלית, אילו שיאים ינפצו כוכבי העל העולמיים ומה מכינים לנו המארגנים הצרפתים בטקס הפתיחה המרהיב. ואם כבר התייחסנו למארחת, אז העולם כולו סקרן לראות איפה כל ענף מתקיים וכיצד נראים המתקנים.

אנחנו בזאת ממשיכים, כהכנה לאירוע הענק בבירת צרפת, עם סדרת הכתבות שלנו "מקרא אולימפי". הפעם, בחלק ב`, נתמקד בכל הערים, המגרשים, האצטדיונים, האולמות, המסלולים, המתחמים ומקורות המים השונים שיארחו את המשחקים.

חשוב לציין שכמו בכל אולימפיאדה, העיר המארחת שנבחרה היא כמובן המוקד המרכזי למרבית הענפים, אך ישנן תחרויות שמתקיימות בערים אחרות במדינה, וכך יקרה גם בקיץ הזה. יש מקרים במשחקים אולימפיים מסוימים שיש ענפים מסוימים שהתחרויות שלהם נערכים אפילו במדינה אחרת, וגם במשחקי פריז זה יקרה. הפירוט המלא בכתבה שלפניכם.

ראשית, טקס הפתיחה, שייערך ב-26 ביולי (יום שישי, 20:30 שעון ישראל) יהיה לראשונה מחוץ לאצטדיון אולימפי - על נהר הסן. למעשה במקום מצעד משלחות, יתקיים שייט משלחות, במקטע מאוד מרכזי של הנהר שיעבור סמוך לקתדרלת נוטרדאם, מוזיאון הלובר וכיכר הקונקורד (בין השאר), והוא יסתיים בגשר שליד מגדל אייפל, כאשר החלק הפורמלי יותר עם הנאומים והדלקת האש האולימפית ייערך בגני טרוקדרו שבצד השני של הגשר. אנחנו נקדיש פרק שלם על טקס הפתיחה בהמשך סדרת הכתבות. בואו נתמקד כעת במתקנים של ענפי הספורט.

לב העיר פריז
אחוז די נכבד מהמשחקים ייערכו באזורים מאוד מרכזיים בתוך העיר פריז, שכן בניגוד ללא מעט ערים מארחות מהעבר שהיו צריכות לבנות ולהקים לא מעט מתקנים חדשים, בירת צרפת כבר הייתה די ערוכה עם מתקנים שכבר אירחו אירועים גדולים בענפים שונים בעבר (דוגמת גמר ליגת האלופות בכדורגל, טורנירי כדורסל, רולאן גארוס בטניס, אליפויות ג`ודו וכו`).

אז בואו נחלק את זה לענפים:
- משחקי שלב הבתים בכדורגל וכן משחקי הגמר יתקיימו באצטדיון פארק דה פראנס המפורסם, המכיל כ-50,000 מקומות ישיבה.
- ענף הטניס ישוחק במגרשי החימר המוכרים לכולנו מהגרנד סלאם רולאן גארוס. כשמשחקי הטניס יסתיימו האצטדיון המרכזי יתפנה בשביל לארח את הגמרים השונים באגרוף.
- ענפי התעמלות המכשירים והטרמפולינה יתקיימו באולם "ברסי" המפואר, שיארח בהמשך (החל מיום אחרי סיום ההתעמלות) גם את משחקי הנוק-אאוט בכדורסל.
- ענפי הסייף והטאקוונדו יתקיימו (לא במקביל, אלא אחד אחרי השני) בהיכל גראן פאלה, אתר היסטורי שמשמש גם כמתחם מוזיאונים וממוקם ברובע שאנז אליזה.
- ענף הג`ודו לא יתקיים באולם ברסי שמארח את תחרויות הגרנד סלאם בסבב העולמי (כאמור, האולם הזה תפוס), אלא באולם אחר לא פחות מרשים - גראן פאלה אפמר. הוא משמש בעיקר כמרכז כנסים ויוסב זמנית לאולם ספורט בשביל הג`ודו, ולאחר מכן (כשהג`ודו יסתיים) גם לתחרויות ההיאבקות.
- התחרויות של הכדורעף, הטניס שולחן, הרמת המשקולות וכן משחקי שלב הבתים בכדוריד, יתקיימו במתחם האקספו הגדול של פריז שנקרא "פורט דה וורסאי". הענפים האלה כן יכולים להתקיים במקביל אחד לשני שכן באקספו הזה יש מספר אולמות.
- בשביל האווירה היותר אורבנית, ענפי הסקייטבורד, אופני ה-BMX פריסטייל, הכדורסל 3X3 והברייקינג (הענף החדש שעורך בכורה אולימפית) יתקיימו במתחם חדש שהוקם בכיכר הקונקורד. כ-30,000 איש יוכלו ליהנות בכל יום מהתחרויות במתחם הזה.
- ענף הכדורעף חופים יתקיים באצטדיון זמני חדש שהוקם ממש למרגלות מגדל אייפל.
- ישנם ענפים שמצריכים את השימוש בנהר הסן - הטריאתלון והשחייה במים פתוחים. הם יתקיימו באזור של גשר אלכסנדר השלישי, כאשר בגשר הזה גם יהיה קו הסיום של מרוץ אופני הכביש נגד השעון.
- ענף הקשתות יתקיים בגינות של ארמון האינווליד המפואר, כאשר שם גם נראה את הזינוק של מרוץ אופני הכביש נגד השעון, וכן גם את קו הסיום של המרתון. אם כבר נגענו במרתון,  אז קו הזינוק יהיה ממש סמוך לבניין העירייה של פריז, ברובע הרביעי.
- מרוצי אופני הכביש (המרוץ הארוך ולא נגד השעון) וכן תחרויות ההליכה המהירה יצאו לדרך בגני טרוקדרו, ושם גם יהיה קו הסיום. יהיו להם כמובן מסלולים ארוכים שייצאו ממרכז העיר ויחזרו לאחר מכן פנימה, כמו גם למרתון.

פריז רבתי
כמובן שלא כל ענף יכול לקיים את התחרויות שלו באזור כה צפוף כמו העיר פריז, אחת הערים היותר מאוכלסות ותיירותיות בעולם. מחוץ למרכז העיר, באזורי הפרברים שמסביב למטרופולין, ישנם לא מעט מתקנים שיארחו עוד מהמשחקים האולימפיים.

הפירוט לפניכם:
- באצטדיון הכדורגל הלאומי סטאד דה פראנס (כ-77,000 צופים), שנמצא בסן דני, לא יהיו משחקי כדורגל, אלא כל תחרויות האתלטיקה במקצועות המסלול והשדה (כאמור, המרתון ומרוצי ההליכה המהירה יהיו במקום אחר). עוד לפני כן, האצטדיון הזה ישמש למשחקי הראגבי שביעיות, גם גברים וגם נשים. זהו ענף שיסתיים יחסית מוקדם ואז האצטדיון יתפנה לאתלטיקה. בסיום המשחקים, ייערך באצטדיון הזה גם טקס הסיום.
- כל תחרויות השחייה יתקיימו באולם הספורט הסגור הגדול ביותר באירופה - ארנה לה דפנסה (מעל 15,000 צופים), שממוקם בנאנטר. הוא ישמש גם למשחקי הגמר בענף הכדורמים, אחרי שיסתיימו כל מקצי השחייה.
- השלבים המוקדמים בכדורמים, וכן כל תחרויות הקפיצות למים והשחייה האמנותית, יתקיימו במרכז ספורט מים החדש שנבנה השנה בסן דני.
- עוד אולם חדש שנבנה למען המשחקים האולימפיים הוא אולם בשם פורט דה לה שאפל, שיארח את ענפי הבדמינטון וההתעמלות האמנותית (אחד אחרי השני).
- ענף ההוקי שדה יתקיים באצטדיון איב דו מנואר, שנמצא בפרבר קולומב.
- ענף הטיפוס יתקיים במתחם טיפוס זמני שהוקם בלה בורז`ה, פרבר צפון-מזרחי מהעיר פריז.
- השלבים המוקדמים של ענף האגרוף יתקיימו במתחם כנסים לא רחוק משדה התעופה שאר דה גול. באותו מתחם ייערכו גם תחרויות הסייף כחלק מהפנטאתלון (קרב חמש) המודרני.

אזור ורסאי
תיירים רבים שמגיעים לצרפת משריינים לעצמם לפחות יום אחד של טיולים באזור ורסאי, שם נמצא אחד הארמונות היפים ביותר בעולם. המארגנים של המשחקים האולימפיים השנה היו חייבים לקיים שם תחרויות של ענפים מסוימים, העיקר להראות לעולם כולו את היופי ואת ההיסטוריה המרתקת של המקום. אז אילו ענפים יתארחו שם?

כמובן שגם פה נפרט:
- כל תחרויות הרכיבה על סוסים יתקיימו בגינות של ארמון ורסאי, איך לא. לאחר שענף זה יסיים את חלקו, ייערכו בגינות שאר התחרויות של הפנטאתלון המודרני (חוץ מסייף כמובן, שבזה כבר נגענו).
- ענף הגולף יתקיים, מן הסתם, בפארק גולף ענק, אחד מיני רבים שנמצאים באזור הזה. הפארק הזה ספציפית ממוקם מספר דקות נסיעה דרומה מהארמון.
- המרוצים של ענף אופני ההרים יתקיימו בגבעת אלנקור, מערבית מהארמון.
- כל התחרויות של אופני המסלול וגם המרוצים של אופני ה-BMX יתקיימו בוולודרום הסגור שנמצא גם כן לא רחוק מהארמון, מספר דקות מערבה.

ערים אחרות בצרפת
מעבר לתחרויות בתוך העיר פריז ובמטרופולין העצום, ישנם ענפים שהמשחקים בהם חייבים לקרות במקביל באצטדיונים גדולים, ולכן יש למצוא ערים מארחות נוספות. כמו כן, ישנם ענפים שמצריכים מתקנים ספציפיים שאין בעיר המארחת עצמה, דוגמת ענפים שמצריכים מקורות מים מסוימים.

נפרט לכם את הכל פה:
- משחקים רבים של ענף הכדורגל, כולל שלבי רבע וחצי הגמר, גם בגברים וגם בנשים, יתקיימו באצטדיונים שונים הפרוסים במדינה: הסטאד וולודרום במארסיי, הפארק אולימפיק בליון, הסטאד אתלנטיק בבורדו, הסטאד ז`ופרואה-גישאר בסנט אטיין, האליאנץ ריביירה בניס והסטאד דה לה בוז`ואר בנאנט.
- משחקי השלבים המוקדמים של ענף הכדורסל וכן משחקי הגמר של ענף הכדוריד (אחד אחרי השני) יתקיימו באצטדיון פייר מורואה שבעיר ליל. מדובר באצטדיון של קבוצת הכדורגל המקומית, אך הוא כבר הוסב בעבר גם לאירועי ספורט של אולם סגור.
- ענף השייט יתקיים במרינה הגדולה שעיר מארסיי, עיר החוף הדרומית שעל ים התיכון.
- ענפי החתירה והקיאקים/קאנו יתקיימו בווייר סור מארן, יישוב שדווקא נמצא יחסית קרוב לפריז ממזרח, על נהר מארן שמתפצל מהסן.
- ענף הקליעה יתקיים במתחם הירי הארצי שממוקם בעיירה שאטורו, שנמצאת במרכז צרפת במחוז ברי.

לגולשי הגלים מחכים גלים מדהימים בטהיטי (GETTY) (צילום: ספורט 5)
לגולשי הגלים מחכים גלים מדהימים בטהיטי (GETTY) | צילום: ספורט 5

ולסיום, הענף הכי רחוק אי פעם
אחרון חביב. בדומה ללא מעט משחקים אולימפיים, גם השנה יש ענף אחד שלא קורה בכלל על אדמת צרפת. מדובר בענף גלישת הגלים, שערך בכורה במשחקים בטוקיו וממשיך גם הפעם. התחרויות של ענף זה יתקיימו בטהיטי, האי באוקיינוס השקט שהוא חלק מהפולינזיה הצרפתית, ושם בכל שנה נצפים גלים מרשימים ביותר שמאפשרים לקיים תחרויות גלישה בין לאומיות ברמה הכי גבוהה שיש.

למעשה, התחרויות של ענף זה יתקיימו במיקום המרוחק ביותר אי פעם מהעיר המארחת של משחקים אולימפיים. השיא הקודם היה כ-15,600 ק"מ, במהלך משחקי מלבורן 1956, כאשר תחרויות הרכיבה על סוסים נערכו בכלל בשטוקהולם, בירת שבדיה. הפעם המרחק בין טהיטי לפריז הוא כ-15,730 ק"מ. אז עוד לפני טקס הפתיחה, כבר יש לנו שיא עולם חדש.