חיכינו חמש שנים במקום ארבע, וכעת זה מתקרב בצעדי ענק. המשחקים האולימפיים של טוקיו 2020 ייצאו לדרך בעוד פחות מ-20 ימים, והנציגים/ות הישראלים/יות שלנו דרוכים/ות לקראת האתגר הכי גדול בקריירה במעמד הכי גבוה בעולם הספורט.
המשלחת בכחול-לבן פעם נוספת תשבור שיא ותהיה הגדולה ביותר בהיסטוריה של ישראל באולימפיאדות השונות. בפער. בכמה נציגים ונציגות בדיוק מדובר? זה עדיין משהו שעוד עשוי להשתנות, אבל זה בוודאות יהיה קרוב ל-85-90 ספורטאים וספורטאיות, הרבה מעל השיא הקודם - 47 בריו דה ז'ניירו 2016. אז מי השיגו כבר קריטריון ואת מי בוודאות נראה ביפן לעומת אלה שעדיין מתנדנדים? עשינו כאן קצת סדר לפי הענפים השונים.
ג'ודו
התקווה הכי גדולה היא שהענף שהעניק לישראל הכי הרבה מדליות עד כה במשחקים האולימפיים השונים ימשיך לספק את הסחורה. שבעה ג'ודאים ייצגו אותנו בריו (הכי הרבה מהענף הזה בהיסטוריה של המדינה), ולטוקיו כבר אפשר להגיד שיטוסו יותר, כמעט פי 2 יותר.
בנשים הבטיחו את מקומן שירה ראשוני (עד 48 ק"ג), גילי כהן (עד 52 ק"ג, במקום גפן פרימו שהבטיחה בזמנו את מקומה ב-2020, ולאחר הדחייה היא איבדה את הכרטיס), תמנע נלסון לוי (עד 57 ק"ג), גילי שריר (עד 63 ק"ג), ענבר לניר (עד 78 ק"ג) ורז הרשקו (78+ ק"ג). בגברים יתמודדו ברוך שמאילוב (עד 66 ק"ג, גבר במרוץ על טל פליקר), טוהר בוטבול (עד 73 ק"ג), שגיא מוקי (עד 81 ק"ג), לי קוכמן (עד 90 ק"ג), פיטר פלצ'יק (עד 100 ק"ג) ואורי ששון (100+ ק"ג).
אגב, לראשונה במשחקים האולימפיים יש תחרות קבוצתית לפי מדינה, וישראל השיגה את הקריטריון, משהו שבאיגוד מאוד מתגאים בו. היה חסר רק הקריטריון האישי של רז הרשקו, וכשהיא השיגה אותו, ישראל הבטיחה את המקום בתחרות הקבוצתית.
אתלטיקה
שישה רצים (שלושה גברים ושלוש נשים) קבעו את הקריטריון האולימפי שנקבע על ידי התאחדות האתלטיקה הבינלאומית. מדובר בסלאמוויט באיולין-טפרי (ריצת 5,000 מטרים ו-10,000 מטרים) ובן זוגה מארו טפרי (מרתון), גירמה אמרה (מרתון), איימרו עלמיה (מרתון), מאור טיורי (מרתון) וכמובן לונה צ'מטאי-סלפטר (מרתון).
אתלטית נוספת, שקבעה את הקריטריון יחסית ברגע האחרון, היא חנה קנייזבה מיננקו (קפיצה משולשת). אחרי שהיא עברה תקופה לא פשוטה והייתה רחוקה מהשיא שלה מאז הפציעה בקיץ 2020, היא הצליחה להבטיח את מקומה במשחקים האולימפיים בפעם השלישית (פעם אחת ייצגה את אוקראינה, וזו תהיה הפעם השנייה תחת דגל ישראל). ממש לאחרונה נקבע גם כי דיאנה וייסמן (ריצת 100 מטרים) ואדווה כהן (ריצת 3,000 מטרים מכשולים) יהיו בטוקיו. שתיהן לא קבעו קריטריון, אך הצליחו להעפיל בכל זאת בזכות הדירוג שלהן.
התעמלות
הענף הזה כידוע מחולק ל-2 - ההתעמלות האמנותית והתעמלות המכשירים. בראשון מבין השניים יש לנו לא פחות משבע נציגות, כאשר אחת מהן נחשבת לאחת המועמדות הכי בולטות למדליה, אולי בהיסטוריה של ישראל. זוהי כמובן לינוי אשרם, שתמריא יחד עם ניקול זליקמן וגם חמש בנות בנבחרת הקבוצתית - אופיר דיין, יאנה קרמרנקו, נטלי רייץ, יוליאנה טלגין וקארין וקסמן. כולן יתחרו בקרב רב בלבד, שכן אין במשחקים אולימפיים מדליות על תרגילים יחידים.
בענף המכשירים הולך לייצג אותנו במשחקים בפעם הרביעית אלכס שטילוב. יחד איתו יתחרה גם ארטיום דולגופיאט, שנחשב למועמד למדליה למרות שהייתה לו אליפות אירופה לא טובה לאחרונה. בנשים הבטיחה את מקומה בחודש דצמבר האחרון ליהיא רז בת ה-17.
שחייה
הישג השיא בענף הזה לישראל הוא מקום שביעי בגמר, אותו רשם יעקב טומרקין בלונדון 2012. הגיע הזמן לאיזושהי קפיצת מדרגה בענף היחיד בו תמיד הייתה לנו נציגות מאז שהתחלנו להשתתף באולימפיאדות, ומי שעשויה לספק זאת היא אנסטסיה גורבנקו, ששוברת שיאים ישראלים על ימין ועל שמאל והיא רק בת 17. היא תתמודד במשחים ל-200 מטרים מעורב אישי, 100 מטרים חזה, 100 מטרים גב ו-100 מטרים חופשי.
פרט לנערה הכשרונית, ייצגו אותנו גם מירון חרותי (50 מטרים חופשי), תומר פרנקל (100 מטרים פרפר), רון פולונסקי (200 מטרים מעורב), מיכאל לייטרובסקי (100 מטרים גב), דניס לוקטב (200 מטרים חופשי), גל כהן גרומי (100 מטרים פרפר ו-200 מטרים מעורב), אנדי מורז (100 מטרים חופשי) ואביב ברזלי (200 מטרים גב).
כמו כן, בטוקיו ישחו גם נבחרת השליחים המעורבת (100X4 מטרים מעורב) שתכלול את גורבנקו, מורז, פרנקל ואיתי גולדפדן שיצטרף אך ורק למשחה זה. נבחרת שליחים נוספת (200X4 מטרים חופשי) של גברים בלבד השיגה את הקריטריון, ובה ישתתפו שלושה מהנציגים שהבטיחו את מקומם באופן אישי וכן דניאל נמיר.
אגב, טומרקין הבטיח בסופו של דבר את מקומו רק למשחה 100 מטרים גב, ודווקא למשחה החזק שלו בו הוא התמקד יותר בשנים האחרונות (200 מטרים מעורב) הוא לא הצליח לקבוע תוצאה מספיק טובה באחת מתחרויות המטרה שהגדיר איגוד השחייה בישראל.
שחייה אמנותית
עדן בלכר ושלי בובריצקי הבטיחו את מקומן במשחקים ממש לאחרונה עם תרגיל דואט מוצלח בברצלונה.
שחייה במים פתוחים
מתן רודיטי יהיה הנציג הראשון של ישראל אי פעם בענף זה. המרחק שהוא יצטרך לעבור בטוקיו - 10 ק"מ.
שייט
הדרמות שקיבלנו בשייט לקראת המשחקים בטוקיו שברו את כל השיאים האפשריים, אבל בסופו של דבר חמישה הולכים לייצג את ישראל בקיץ. ב-RSX בנשים תהיה זו קטי ספיצ'קוב, בעוד בגברים נקבע סופית שיואב כהן הוא זה שיצטרף למשלחת, ולא שחר צוברי שאיבד את מקומו אחרי הדחייה וההישגים של כהן בשנה האחרונה (מה שגרם למאמן גור שטיינברג להמליץ עליו).
בדגם ה-470 השתיים שהבטיחו את מקומן הן נויה בר עם ושחר טיבי. אין נציגים גברים בדגם הזה. בדגם הלייזר רדיאל הבטיחה שי קקון מקום נוסף למשלחת הישראלית לאחר שהעפילה לבית הזהב בתחרות ההעפלה האירופאית שנערכה באפריל 2021. קקון הייתה צריכה לסיים בין שמונת המקומות הראשונים על מנת לעמוד בקריטריון הישראלי, אבל בכל מקרה תוכל להשתתף באולימפיאדה לאחר שאושרה על ידי ועדה מיוחדת של הוועד האולימפי בישראל.
בייסבול
הענף הזה בעצם הבטיח עוד ב-2019 שהמשלחת הזאת תהיה הגדולה אי פעם של ישראל במשחקים האולימפיים, עם ניצחון המפורסם של הנבחרת הישראלית בטורניר הקדם על דרום אפריקה. סגלים של נבחרות בענף זה מכילים 24 שחקנים, וזו תהיה הנציגות הראשונה שלנו בענפי הכדור הקבוצתיים מאז נבחרת הכדורגל במונטריאול 1976.
קליעה
סרגיי ריכטר (רובה אוויר ל-10 מטרים) יהיה הנציג היחיד פה לאחר שהבטיח את הקריטריון עם מדליית הזהב שהשיג במשחקי אירופה במינסק 2019. זו תהיה האולימפיאדה השלישית שלו, אחרי לונדון 2012 וריו 2016.
קשתות
איתי שני יהיה הנציג הראשון של ישראל אי פעם בענף זה. הוא העפיל לרבע הגמר בטורניר האחרון בפאריס, מה שהקנה לו את הכרטיס.
טקוואנדו
אבישג סמברג, שזכתה באליפות אירופה בסוף 2020 (אחרי חזרת הענף לפעילות בעקבות משבר הקורונה) השיגה את הכרטיס בטורניר העפלה בסופיה, בולגריה.
בדמינטון
לראשונה אי פעם, שני ישראלים יקחו חלק בטורניר הבדמינטון באולימפיאדה. מישה זילברמן וקסניה פוליקרפובה הבטיחו את מקומם יחסית ברגע האחרון, כאשר עבור זילברמן זוהי הופעה שלישית במשחקים.
ענפים נוספים בהם יש לנו נציגויות:
אופניים - עומר שפירא (אופני כביש) ושלומי חיימי (אופני הרים).
טריאתלון - האחים שחר ורן שגיב.
גלישת גלים - ענת ליליאור.
רכיבה - אשלי בונד, דניאל גולדשטיין-וולדמן, אלברטו משען וטדי ולוק יהיו ארבעת נציגי הנבחרת בתחרות קפיצות הראווה. זו הפעם הראשונה שיש לישראל נציגות בענף זה.