בשבוע שעבר רצה קבוצת רצים יהודים וערבים עיוורים, ממועדון הריצה לעיוורים וללקויי ראייה "קשר עין ווינר על"ה", במירוץ בינלאומי בוורונה, איטליה. אלא שההשתתפות של הקבוצה המיוחדת מישראל ממש לא הייתה מובנת מאליה והגיעה לאחר שמארגני המירוץ הערימו קשיים כבדים תחילה לאפשר להם לרוץ, רק בגלל שהם מישראל. הדבר התאפשר בסופו של דבר רק בהתערבות פעילה חברתית פרו ישראלית וראשי הקהילה היהודית.

המשלחת הישראלית מנתה כ-30 אנשים, מתוכם 13 עיוורים או לקויי ראייה - 4 ערבים ו-9 יהודים, והמועדון מתקיים בחסות הטוטו. הקבוצה הגיעה ביום שישי לוורונה והתארחה בקהילה היהודית, ביוזמתה של פדריקה איריה, איטלקיה ואקטיביסטית למען ישראל. היא הסבירה למארגנים ודאגה בעצמה לאבטחה לקבוצה הישראלית - ובעצם הרגיעה את המארגנים בקשר להשתתפות הקבוצה הישראלית.

מירוץ ורונה (צילום: פרטי)
מירוץ ורונה | צילום: פרטי

השתתפותה של המשלחת הישראלית במירוץ בוורונה בימים אלו מתקיימת בתקופה רגישה ליהודים באירופה. בחודש שעבר, בסיומו של המשחק בין מכבי ת"א לאייאקס, התרחשו פרעות אנטישמיות באמסטרדם כלפי קבוצת אוהדי מכבי תל אביב. בשל אירועים אלו, במל"ל מחדדים מפעם לפעם את אזהרות המסע לאירופה, ומבקשים מהטסים לוותר על טיסות שאינן דחופות. הגעתה של המשלחת הישראלית, הצריכה היערכות ביטחונית מיוחדת בתיאום עם שגרירות ישראל. לכן לאורך כל המסע - הקבוצה לוותה על ידי יחידה משטרתית סמויה באיטליה הנקראת DIGOS שאבטחה אותם.

הקבוצה קיימה מסיבת עיתונאים עם התקשורת האיטלקית, בנוכחות סגנית ראש עיריית ורונה, רב הקהילה היהודית, מארגני המרוץ וגם קבוצה מקבילה לקשר עין באיטליה. הגעתם של חברי המועדון עוררה עניין רב באיטליה, לא רק בגלל היותם ישראלים אלא גם בגלל הגיוון הייחודי בקבוצה שכלל ערבים ויהודים, והיותם בעלי מוגבלות ראייה שהגיעו במיוחד למרוץ כדי לנצח את המוגבלות שלהם.

פז כהן, מתנדב בכיר במועדון: "עם ההמתנה למזוודות בשדה, מגיעה אלינו קבוצה עם בגדים אזרחיים. הם פונים לאחד החברים שנראה אחראי, שולפים תג ומתחילים לתשאל. הלב צונח לכמה שניות ואז אנחנו מבינים שהם באו ללוות אותנו. אנחנו מלווים עד היציאה מהטרמינל, שם ממתינים שוטרים נוספים וניידות משטרה שמלוות אותנו מלפנים ומאחור לאורך כל הדרך ממילאנו לורונה. טלפון מידידה מקומית במלון מעדכן, עוד לפני שאנחנו מגיעים, שהמשטרה המקומית סורקת את החדרים שלנו עם כלבים ועוד כמה אמצעי חיפוש. כשאנחנו מגיעים למלון אנחנו מגלים מאבטחים שוטרים מחכים לנו, כשמספר שוטרים בבגדים אזרחיים ניגשים אליי. הם מחליפים פרטים, מעדכנים שהם הולכים להיות צמודים אלינו לאורך כל הביקור, ובכל בעיה שצצה, שנעמוד עמם בקשר"

מירוץ ורונה (צילום: פרטי)
מירוץ ורונה | צילום: פרטי

מועדון "קשר עין ווינר על"ה" שמופעל ע"י עמותת על"ה בחסות הטוטו, הוקם לפני כ-8 שנים בירושלים בהתנדבות מלאה של אלון שוב, לקוי ראייה ועובד עמותת על"ה (העמותה לקידום הסטודנטים העיוורים בישראל). הקבוצה הינה קבוצת ריצה לעיוורים ולקויי ראייה, המסתייעים במתנדב רואה הצמוד לעיוור עם רצועות גומי. הקבוצה התפתחה במרוצת השנים והפכה למועדון עם קבוצות בחיפה, באר שבע ומודיעין. המועדון מונה כ-45 עיוורים ולקויי ראייה וכ-120 מתנדבים.

על המרוץ סיפר: "רצתי לצד מחמוד, רץ עיוור, מהיר וחזק מאד שסיים שבוע לפני חצי מרתון ב-1:34 שעות, קצב שאני יכול רק לחלום עליו. דמיינתי לאורך כל הדרך אותי ואת מחמוד מגיעים לסיום, מחוברים בגומייה, מניפים ידיים. המסר הכל כך חשוב שאנחנו באים להעביר בעולם הספורט - מנותק לחלוטין, ואולי לגמרי לא מנותק, מהמצב הקשה בארץ".

מירוץ ורונה (צילום: פרטי)
מירוץ ורונה | צילום: פרטי

אלון שוב, מקים המועדון: "אנחנו מקדישים שעות רבות באיתור לקויי ראייה ומתנדבים המוכנים להקדיש מזמנם ומרצם. פעילות ספורטיבית היא דבר משמעותי וחשוב לחברי הקבוצה ומסייע להם להתגבר על משברים פיזיים ונפשיים".

ליאור מהרבני, רץ במרוץ וחבר המועדון: "אני מאמין שאני יכול לעשות הכל כל עוד לא הוכח אחרת. החברות במועדון קשר עין ווינר על"ה היא אתגר גדול בתור עיוור, לשחרר את הסמכות ולתת למתנדב להוביל אותי בריצה, זה אתגר עבורי אבל אני לא מוכן לוותר לעצמי".