עולם האתלטיקה משווע לכוכבי על. מאז הסתלקותו של אוסיין בולט מהמסלול הענף מנסה להמציא את עצמו מחדש ולא תמיד בהצלחה גדולה. בשבע השנים שחלפו מאז, ספרינטרים מגוונים פינטזו ללכת בעקבויו: הרוב נפלו בדרך, מעטים באו על סיפוקם בניצחונות ומדליות, אך אף אחד לא עשה את זה בעקביות רבת שנים, או מתח את התוצאות לקצה גבול היכולת האנושית.
באותה נשימה אפשר לומר שאף אצן גם לא ניחן בכריזמה שאפפה את האגדה מג`מייקה, מי שנחשב לגדול האתלטים בכל הזמנים ומחזיק עד היום בשני שיאי העולם הכבירים ב-100 מטרים (9.58 שניות) וב-200 מטרים (19.19). ובעולם שהתהילה בו מסתכמת בכמה שניות בסרטון ברשת חברתית תורנית, כבר נולד יורש פוטנציאלי חדש: גוט גוט, טינאייג`ר וסנסצית ריצה מאוסטרליה.
מי שסימן אותו הוא לא אחר מאשר המלך בכבודו ובעצמו. "גוט מזכיר את הגרסה הצעירה שלי", כתב בולט בחשבון האינסטגרם שלו אחרי שתי ההופעות הפנומנליות וההיסטוריות של גוט באליפות בתי הספר באוסטרליה בתחילת החודש שהרעידו את עולם האתלטיקה. הנער שבסוף החודש ימלאו לו 17 חרך את המסלול וקבע 10.04 שניות בריצה ל-100 מטרים, אבל הרוח היתה מעל המותר (3.4+) ולכן התוצאה שלו בגמר - 10.17 היא שתרשם בספרי הסטטיסטיקות. מדובר בתוצאה השישית הכי טובה אי פעם לאתלט מתחת לגיל 18, כך שזו אחלה של נחמה.
כל זה היה המתאבן למה שהתרחש יממה לאחר מכן בבריסביין. גוט חרך את המסלול למרחק הכפול ועצר את השעונים עם שיא לאומי מטורף - 20 שניות ו-4 מאיות ב-200 מטרים. שיפור של שתי מאיות מהשיא הקודם שהחזיק בו פיטר נורמן האגדי במקסיקו 1968. הדובדבן שעל הקצף היה שמדובר בשיא כל הזמנים לבחור בן 16, שרץ אפילו יותר מהר מבולט בזמנו. שיאן העולם קבע 20.13 שניות כשהיה בגיל של גוט. השיא האוסטרלי של גוט הוא גם התוצאה השניה בטיבה בעולם עד גיל 18 אחרי אריטון נייטון האמריקאי שקבע לפני 3 שנים - 19.84 שניות.
מולי אפשטיין, המנהל המדעי של הוועד האולימפי בישראל ופרשן ערוץ הספורט, גם הספיק להתרשם: "אין ספק שמדובר בכישרון נדיר שמשולב בסגנון מאוד ייחודי וכנראה גם באישיות מיוחדת כבר בגיל כה צעיר. גוט פחות גבוה מבולט (1.82 לעומת 1.95), אבל ניחן בצעד גדול מאוד באלסטיות יוצאת דופן. הזינוק של גוט ב-100 מטר לוקה עדיין וזה בסדר גמור כי זה מראה שיש עדיין מרווח שיפור בחלק הזה של הריצה".
"מה שמושך מאוד את העין זה החלק השני שלו בריצה – 100-50 מטר. הסגנון האלסטי שלו ואורך צעדיו, תוך שימור מהירות פנטסטי מראים על יכולת מופלאה ועל `נשק` חשוב מאוד בריצה הקצרה. הסגנון של גוט עדיין קצת `מתנדנד` אבל אלה דברים שניתן לעבוד עליהם בהמשך במטרה לשפר את הדיוק ואת היעילות".
גוט, שנולד באיפסוויץ` באוסטרליה למשפחה מרובת ילדים מדרום סודאן, שבר את הרשתות עם הסרטון מאליפות בתי הספר ומבין שהחיים שלו מקבלים תפנית. זה לא גורם לו כרגע לצאת מגדרו. "התוצאות שהשגתי הם תוצאות של בוגרים. אני מודע לכך ומקווה לעתיד טוב. בולט? אני מנסה להיות מי שאני. אני רץ כמו בולט ולפעמים נראה כמוהו, אבל אני רוצה לעשות לעצמי שם ולהמשיך בדרך שלי", אומר גוט. ג`יימס תומפסון המאמן שלו סיפר: "יש בגוט משהו מיוחד. הקצב והשטף של הריצה שלו מהפנטים. הוא בחור צעיר מאוד. שמח, נוח לכולם ומאוד חברותי. אני מאמין שההצלחה הזו לא תשנה אותו".
גוט התגלה כאצן בפוטנציה בגיל 13 ושנתיים לאחר מכן לקח את הדאבל בריצות הקצרות באליפות אוסטרליה עד גיל 18 עם 10.50 ב-100 מטר ו-20.87 ב-200. באוגוסט האחרון הוא התפרסם לראשונה כשקבע 20.60 שניות בגמר ב-200 מטרים ולקח את מדלית הכסף באליפות העולם עד גיל 20 בפרו, כשהוא מתחרה עם אצנים שמבוגרים ממנו בשנתיים. עוד לפני שהפך לשיאן האוסטרלי ב-200 מטרים, גוט עשה צעד חשוב בפיתוח הקריירה שלו כשחתם עם חברת ההלבשה אדידס על הסכם חסות ראשון.
ומה השלב הבא? בינואר הקרוב הטאלנט החדש מאוסטרליה צפוי להמריא לפלורידה שבארה"ב שם יערוך תכנית אימונים מקיפה בת מספר שבועות עם לאנס ברומן, המאמן הנודע שעובד גם עם נואה ליילס, האלוף האולימפי ב-100 מטרים מפריז. המטרה הברורה הראשונה תהיה על הבמה הראשונה הכי גדולה עד כה - אליפות העולם בטוקיו שתתקיים בספטמבר 2025. אגב עד אז הוא אמור לסיים את הבגרויות.
בספורט למדנו שתוצאות מעולות בגיל צעיר לא תמיד מעידות על מה שיקרה בהמשך. "אין שום משמעות להישג נפלא ככל שיהיה בגיל צעיר אם אין התפתחות בשנים שלאחר מכן וזה יהיה המבחן הגדול שלו", טוען אפשטיין, "למי שאצה הדרך ומעמיס יתר על המידה, לוחץ להישגיות באמצעות העמסה באימונים בגיל צעיר – מסתכן `בשריפה` של האתלט, הן פיזית והן מנטלית. סכנה נוספת היא פציעות משמעותיות שמשבשות את תהליכי האימון ופוגמות בקצב ההתקדמות. ולבסוף, זה שילוב של מבנה אישיותי, בגרות וסבלנות, ניהול נכון של תהליכי האימון ומעקב מתמיד אחר ההתקדמות".
זה כמובן לא מפריע לסמן את גוט לפוטנציאל ענק לקראת המשחקים האולימפיים בלוס אנג`לס 2028, ולא פחות חשוב מכך, למשחקים הבאים בבריסביין, היכן שפרץ לתודעה, שיתקיימו בעוד 8 שנים, כאשר יהיה בשיא כוחו. "בד"כ נהוג לראות באתלטיקה, בעיקר בתחום הריצות הקצרות, את גיל 24 (פלוס מינוס שנתיים) כגיל אופטימלי למיצוי הפוטנציאל ההישגי. מכאן שלאתלט הצעיר יש עוד דרך רבה לעשות", מוסיף אפשטיין. עד אז כבר נוכל לדעת כמה רחוק הוא הגיע והאם ההשוואות לגדול בכל הזמנים לא היו מופרכות.