שלב הבתים של היורו הסתיים לו ועכשיו הגיעה המנה האמיתית. שמינית הגמר בגרמניה תביא איתה כמה מפגשים גדולים וגם כאלה בהן נראה שישנן פייבוריטיות ברורות, אבל אם יש משהו שלמדנו בטורניר הזה הוא שאי אפשר לזלזל באף נבחרת. הפעם, חזרנו לכל טורנירי היורו במילניום האחרון כדי למצוא חמש הפתעות נוקאאוט שהשאירו את העולם כולו בפה פעור.
כולנו יודעים איך אותו מסע של היוונים הסתיים וההפתעה האמיתית הראשונה נרשמה בליסבון. לשלב הנוקאאוט הנבחרת הצנועה של אוטו רהגאל הגיעה רק בזכות העובדה שהיא הבקיעה יותר שערים מספרד וסיימה מעליה בבית 1 ומולה עמדה כמובן צרפת החזקה של זינדין זידאן, תיירי הנרי ועוד כוכבים רבים גדולים, ששנתיים לאחר מכן הגיעה עד לגמר המונדיאל.
אצטדיון ז`וזה אלבלדה חזה בהפתעה ענקית כשבדקה ה-65 למשחק קיבל תאודורוס זגורקיס כדור ארוך באגף ימין, עבר בקלילות את ביצ`נטה ליזאראזו והרים כדור מדוד לרחבה אותו נגח אנגלוס חריסטאס פנימה. היוונים שאבו מומנטום מאותו 0:1, רשמו תוצאה זהה מול צ`כיה בהארכה בחצי הגמר וגם בגמר מול פורטוגל אותו חריסטאס היה זה שנגח את שער הניצחון שסידר זכייה בלתי נתפסת.
מדובר על פניו באחד הדורות המוכשרים של הרוסים בעשורים האחרונים, אבל אין ספק שהם לא היו אמורים לעבור את שלב רבע הגמר. ההולנדים התפארו בסוללת כוכבים אדירה עם רוד ואן ניסטלרוי, ווסלי סניידר ורפאל ואן דר וארט, פירקו 0:3 את צרפת ו-1:4 איטליה בשלב הבתים ושנתיים לאחר מכן גם העפילו לגמר מונדיאל.
רוסיה שטפה את כר הדשא בסט. יאקוב בבאזל ובדקה ה-56 גם עלתה ראשונה ליתרון כשרומן פבליוצ`נקו קיבל כדור רוחב טוב משמאל וסיים בנגיעה. ואן ניסטלרוי עוד הצליח להבקיע בדקה ה-86 ולשלוח את המשחק להארכה, אבל בה רוסיה הפגינה עליונות מוחלטת מול ההולנדים העייפים, דימיטרי טורבינסקי (112) והכוכב אנדריי ארשבין (116) כבשו ושלחו את נבחרת לחצי הגמר. בשלב הבא רוסיה חטפה 1:4 מספרד הגדולה שפתחה שושלת זכיות מפוארת, אבל זה לא הוריד מהמסע המרשים שעברה.
איסלנד היא מדינה עם פחות מ-400 אלף תושבים ובטורניר בצרפת היא הצליחה להדהים את כולם, כשעלתה מהמקום השני בשלב הבתים תוך שהיא מקדימה את פורטוגל של כריסטיאנו רונאלדו. הציפיות מאנגליה, כמו תמיד, היו לזכות במפעל, בטח עם מצבת הכוכבים האדירה שהיא שולחת בכל טורניר, אבל היכולת שלה בשלב הבתים (לא שונה יותר מדי ממה שהיא מציגה עד כה), הייתה קדימון למה שעתיד לבוא.
הפתיחה הייתה דווקא מבטיחה עבור אנגליה שעלתה ליתרון כבר בדקה הרביעית משער בפנדל של וויין רוני, אבל שתי דקות מאוחר יותר הגיע השוויון של רגנאר סיגורדסון שכבש אחרי תרגיל חוץ מרשים. בדקה ה-18 הגיע המהפך המהיר של האיסלנדים כשבעיטה לא חזקה במיוחד של קולביין סיגתורסון פגשה את זרועו של שוער אנגליה ג`ו הארט ונכנסה פנימה. האנגלים תקפו ללא הרף את השער האיסלנדי, אבל לא הצליחו להשוות והנבחרת הקטנה השלימה את הניצחון הגדול בתולדותיה. בשלב הבא הם חטפו 5:2 מצרפת, אבל הכרת התודה של האוהדים בסטאד דה פראנס נתנה את התחושה כאילו ניצחה.
יורו 2016: וויילס - בלגיה 1:3, רבע גמר
לוולשים היה כוכב על אחד - גארת` בייל שמו - והוא הצליח להוציא מהנבחרת שלו הרבה יותר ממה שהיא שווה. מנגד עמדה נבחרת בלגיה ודור הזהב שלה, שסומנה כפייבוריטית מובהקת להגיע עד לגמר וגם נראתה לא רע עד לשלב הזה עם 0:3 על אירלנד בבתים ו-0:4 על הונגריה בשמינית.
רג`א נאיינגולן כבש שער יתרון עבור הבלגים בדקה ה-13 עם אחת הבעיטות המפורסמות שלו מחוץ לרחבה, אבל הוא לא החזיק הרבה זמן. אשלי וויליאמס נגח פנימה כדור קרן כדי להשוות (31) ואז הגיע השער המופלא של האל רובסון קאנו, שהסתובב על תומא מונייה והשלים מהפך בבעיטה חדה. סם ווקס סגר עניין עם נגיחה יפה בדקה ה-86, שלח את בלגיה הביתה ואת הנבחרת שלו לחצי הגמר, בו נעצרה ע"י פורטוגל הזוכה.
בניגוד ל-2008, ההולנדים הציגו סגל משמעותית פחות נוצץ, אבל סיימו במקום הראשון בבית שלהם עם שלושה ניצחונות משלושה משחקים, בעוד שצ`כיה עלתה לשלב הנוקאאוט מהמקום השלישי ובכללי הייתה הרבה פחות מרשימה ממה שהייתה בתחילת המילניום.
צ`כיה הציגה הגנה מצוינת שלא אפשרה להולנדים להגיע להזדמנויות רבות ובדקה ה-52 הגיע הרגע ששינה את המשחק, בו מתייס דה ליכט ספג אדום ישיר על נגיעה מכוונת ביד. תומאס הולס ניצל זאת עם שער נגיחה אחרי כדור קרן (68) ופטריק שיק, הכוכב הגדול של הצ`כים, הרשית את השני 12 דקות לאחר מכן. צ`כיה הודחה ברבע הגמר אחרי הפסד 2:1 לדנמרק, אבל המשחק הזה, בצירוף השער המטורף של שיק מחצי מגרש מול סקוטלנד, היה מזכרת נהדרת מטורניר מוצלח מבחינתה.
יורו 2020: צרפת - שוייץ 3:3 (4:5 בפנדלים)
לא רק שמדובר באחת ההפתעות הגדולות של המילניום, אלא שגם מדובר באחד המשחקים המופרעים בתולדות היורו. צרפת, אלופת העולם שהגיעה לשני גמרי מונדיאל משני צידי היורו הזה, הייתה הפייבוריטית הגדולה לזכות בטורניר הזה. למרות שלא הרשימה בשלב הבתים, צרפת סיימה מעל גרמניה ופורטוגל והייתה אמורה לנצח בקלילות את השוייצרים שעלו מהמקום השלישי בבית שלהם, אבל שום דבר לא הכין אותה למה שקרה בבוקרשט.
האריס ספרוביץ` הבקיע שער יתרון מדהים עבור השוייצרים, שהצליחו להחזיק זמן רב ללא ספיגה עד שכרים בנזמה נכנס לעניינים. החלוץ השלים מהפך עם שני שערים בשתי דקות (57, 59) ורבע שעה לסיום הזמן החוקי פול פוגבה הבקיע את השלישי. זה היה אמור להיות הרגע שמסיים את המשחק, אבל בדקה ה-81 ספרוביץ` הכה שוב ובדקה ה-90 מריו גברנוביץ` הבקיע את ה-3:3 המטורף. הארכה נטולת שערים הובילה לדו קרב פנדלים בו כל השחקנים הבקיעו מלבד אחד - קיליאן אמבפה, שנעצר ע"י יאן זומר - בהחמצה שסגרה את המשחק. בשלב הבא, שוייץ משכה גם את ספרד לדו קרב פנדלים, אבל כוחה נגמר והיא הפסידה בו 3:1.