נבחרת הגברים בג׳ודו חזרה למקומה הטבעי בתחרויות האחרונות, לפודיום. היא השאירה מאחוריה את מכת פציעות שאפיינה אותה ב-2023 ועשתה זאת תוך תקופה מאתגרת בזמן מלחמה, שהביאה לעצירה זמנית בהכנות, צמצום תחרויות, מחנות אימונים שנשקלו ונשקלים בכובד ראש, ואליפות אירופה ואליפות העולם שממתינות מעבר לפינה, וייקבעו סופית את המשלחת לפריז. מאמן הנבחרת, אורן סמדג'ה, סיפר בראיון לערוץ הספורט על הישורת האחרונה בדרך למשחקים האולימפיים, התקרית שהובילה להד תקשורתי ושמועות על עזיבת הנבחרת וסיפק מבט לדור העתיד של הג'ודו הישראלי.
אורן, תקופה לא קצרה שלא היו הישגים כמו שאנחנו רגילים להם בנבחרת הגברים. איך זה לחזור לזכות במדליות?
״חווינו הרבה מאוד פציעות באליפות אירופה האחרונה. לקח קצת זמן עד שכולם התאוששו. לאט לאט אנחנו באמת מתחילים לחזור למקום הטבעי שלנו בפודיום, ולמדליות. הספורטאים נראים בכושר יותר טוב, תחרותית נראים יותר טוב. נקווה שניתן עכשיו במחנה ובכלל בתקופה הקרובה עוד חידוד וליטוש לכל אחד״.
אתה מרגיש שמשהו השתנה? שבעקבותיו התוצאות התחילו לחזור
"לא. לא השתנה משהו. לטוהר בוטבול, טל פליקר ופיטר פלצ׳יק היו פציעות לא קלות. ניסינו להכשיר אותם ולהחזיר אותם למסלול, אבל לוקח זמן לבנות את הכושר וללטש את הדברים שצריך. הפסדים תמיד היו ויהיו, ולא תמיד נהיה על הפודיום. מה שכן, היום אני רואה משהו שונה ואחר בנבחרת. אני רואה יותר את רוח הלחימה שלהם. זה כן משהו שהיה חסר בתחילת השנה, ועכשיו יש יותר מזה, וזה משתלב יחד עם הכושר שהם נמצאים בו. כמובן שכל אחד וקצב ההתקדמות שלו, ויש לנו עוד עבודה ולמה לשאוף בנקודה הזאת. אני גם מרגיש שהרוח המרעננת של ברוך הביאה לשינוי״.
ברוך באמת חזר כרוח סערה ובשתי התחרויות הראשונות שלו זכה במדליות. ציפית שזה מה שיהיה איתו ישר עם החזרה שלו לתחרויות?
״זה ממש לא מובן מאליו. לא ידענו איזה ברוך נקבל, ואף אחד לא ציפה לזה. הוא נענש בצורה מאוד קשה, אבל מסתבר שהוא עשה אימונים חזקים ושמר על הכושר. הוא עדיין לא בכושר שיא, הוא עם הישגים כשהוא בכושר סביר. אחרי שתי תחרויות ותקופת אימונים שהוא איתנו מהרגע שחזר להתאמן עם הנבחרת, רואים שהדיאטה והקושי של טורניר אחרי טורניר פגעו בו בטורניר האחרון. יש לו עוד עבודה ודרך, אבל הדבר הזה היה לטובתו באיזשהו מקום, שעכשיו הוא עם רעב גדול להתקדם ולהצליח יותר״.
גרנד סלאם טביליסי הסתיים לפני מספר ימים עם 3 מדליות ישראליות - הראשונה בסבב הבוגרים לים וולצ׳ק, טוהר בוטבול, ושגיא מוקי, שלא הגיע לפודיום כמעט שנה שלמה. איך אתה רואה את ההישגים האלה?
״ים תמיד היה שם. הוא ניצח מתמודד יפני מאוד מאוד חזק, וניצח בדרך עוד מתמודדים טובים. הייתה פעם אחת שהוא הגיע כבר למעמד של מדליה בבוגרים והפסיד. אני רואה שהזמן עושה טוב עם ים. אין לו הרבה ניסיון תחרותי ברזומה שלו, ומתחרות לתחרות הוא משתפר. אני אציין שהוא עשה הישג יוצא דופן לפני שנתיים כשסיים חמישי באליפות העולם, אף אחד לא צפה את זה. רצינו מאוד שזה לא יהיה ההישג היחידי שלו ושיהיו לו עוד הישגים טובים. הוא בשנה הראשונה בבוגרים, וזה מאוד מעודד ההישג הזה, משהו נפתח אצלו. ים זה עוד מישהו איכותי להכניס לדור הזהב״.
״עם טוהר בוטבול הרבה דברים התפקששו בדרך. חוסר מזל, פציעה, חוסר חדות, דברים שציפינו שהוא יעשה כבר בהתחלת השנה, אבל זה לא קרה״, שיתף סמדג׳ה. ״בטורניר הזה בטביליסי דברים יותר התחברו לו ובאו לידי ביטוי. ראינו את ההתעקשות שלו. באחד הקרבות ראינו את הריתוק שעשה לו הבולגרי, וראיתי את המלחמה שלו, אני רואה את המאמצים, את הכוונה להיות על הפודיום״.
״לגבי שגיא מוקי, אחד עם כל כך הרבה הישגים ותוצאות, מלא בתארים, באמת, תמיד קשה לייצר את הרעב הנדרש בעקבות זאת. היו מחשבות, לפחות אצלי, שלא ידעתי אם הוא באמת רוצה, והוא מוכיח את עצמו״, המשיך סמדג׳ה. ״ככל שהוא מתחרה יותר, הוא עושה הכל כדי להגיע מוכן לתחרות הבאה, וכדי להחזיר לעצמו את המקום שהוא היה בו. ראינו את זה בטביליסי מול הרוסי, שגיא היה היחידי שהפיל אותו וזה היה בצורה משכנעת. המדליה הזאת הגיעה כמעט שנה מהפודיום של גרנד סלאם תל אביב בתחילת 2023, אחר כך הוא היה חמישי בעולם באליפות העולם האחרונה, וגם סיים במקום הראשון בגרנד פרי זאגרב. הוא שומר על המקום שלו. הוא יגיע ממקום די רגוע ולא לחוץ לקראת האולימפיאדה״.
פלצ׳יק נפצע בכף היד ולא התחרה בטביליסי. כמה זה מדאיג אתכם בתקופה הזאת?
"רצינו שהריפוי שלו יהיה באופן טבעי ולא לזרז בהליכים רפואיים שיכולים לפגוע בו בעתיד. מבחינת הכושר והיכולת הגופנית, הוא מאוד חזק, הוא בכושר טוב. הדירוג האולימפי שלו קצת לא במקום שאנחנו רוצים שיהיה, אבל עוד יש לו את הזמן. הפציעה לא מדאיגה אותנו יותר מדי, כמובן לצד זה שהדברים לא הולכים ונהיים קלים יותר בזמן שנשאר. כל דבר מאתגר אותו ואותנו, ואנחנו צריכים להתמודד״.
שתף על התקופה האחרונה וההכנות למשחקים האולימפיים
״כל החצי שנה האחרונה הייתה עמוסה. מינואר ועד לאליפות העולם שתהיה במאי עשינו 7/8 טורנירים, זה עומס גבוה ואתגר גדול לכולם. עכשיו אנחנו ביפן עם 11 ג׳ודוקות, למחנה אימון של 3 שבועות להתכונן הכי טוב שאפשר לאליפות אירופה בחודש הבא ולאליפות העולם״.
בסוף השבוע הקרוב ייערך גרנד סלאם אנטליה. תחרות עם ניקוד משמעותי למשחקים האולימפיים, וגם ממנה נבצר מכם מלהשתתף
״כן, על טורקיה ידענו שלא נצא, וגם התבשרנו על עוד מדינה שאסור לנו להגיע אליה, גם כי לא תהיה שם אבטחה. נגיד את זה ככה, רמזו לנו בצורה עדינה על מדינות שלא נוכל להגיע אליהן לתחרויות. זה לא כזה פשוט, כי כל תחרות יכולה לקדם את הספורטאים בניקוד למשחקים. כל גרנד סלאם קריטי לכניסה של הספורטאים לפריז. אבל אנחנו לא ניקח את זה כתירוץ, זה המצב מבחינתנו ואנחנו נתמודד איתו״.
בתחרויות האחרונות ראינו שמות של ג׳ודוקות צעירים, מה אתה מצליח לזהות בדור הזה?
״גדל דור של ג׳ודוקות כמו קוקולייב, פיקס, וקסלר, לצד הבוגרים והאולימפיים, ואנחנו מצרפים את הצעירים לתחרויות. אנחנו רוצים לשמור על הכשירות שלהם, לתת להם להתנסות בתחרויות, בלחץ התחרותי, להבין מה זה תחרות בחו״ל. בסופו של דבר הם אלה שיובילו את הג׳ודו בשנים הבאות. שנת 2023 הייתה אמנם שנה לא רוויה בהישגים לכולם, למעט פיטר שהיה כמעט בכל טורניר על הפודיום. אבל בצעירים היו הצלחות טובות כמו יצחק אשפיז, שזכה בתואר אלוף עולם בקדטים, ערן פיקס, שזכה להיות סגן אלוף עולם לנוער, ועוד הישגים הישגים שלא היו לנו אותם בעבר בגילאי הנוער. באליפות אירופה הצעירים יהיו אלה יתחרו בתחרות הקבוצתית, ביניהם יבגני שמצ׳לין, יוני אלבז, גיא גורביץ׳. גם למחנה האימון עכשיו מאוד הייתי רוצה לצרף את כל הצעירים, אבל בגלל ענייני אישורים, אישורים מהצבא, תקציבים, יש קושי גדול מאוד לייצר נפח עבודה ואפשרויות לספורטאים. כל דבר קטן הוא עלות גדולה, והתקציב מאוד מגביל, אבל איגוד הג׳ודו עושה את כל המאמצים שיהיה דור עתיד שיתן את המענה בשנים הבאות״.
האירוע שהיה עם פונטי תואר כמשבר גדול, מה יש לך לומר על מה שהיה שם?
״זה היה סתם. הכל טוב וטובת הספורטאים תמיד לפנינו. מאז שנכנסנו לתפקידים שלנו, הג׳ודוקות מביאים הישגים יוצאי דופן. אני הכי סופג ומנסה לייעל את העבודה שלי בכל צורה ודרך, ולראייה חזרנו מטביליסי וטסנו ישר למחנה ביפן כדי ללמוד, לקבל משמעויות לדברים שהם עושים, לחפש כלים נוספים, להשתפר, להתחזק, אנחנו תמיד רוצים להביא את הספורטאים לטופ העולמי. רעשי רקע יהיו תמיד, כמו ביקורת וכל מיני דברים שעלולים להזיק. או שאני נותן לזה לחדור, או שאני בולם את זה. טובת הספורטאי מעל הכל. אני לא נותן לזה לחלחל אליי ולא אלינו לנבחרת, ואני מאמין מאוד בספורטאים שלנו״.
סמדג׳ה הוסיף: ״אני לא בעמדת המאמן כי אני מדליסט אולימפי. אנחנו מצליחים בתפקיד לשמר את הספורטאים לתקופה מאוד ארוכה. כולנו, כל הצוות, עושים את הכל בשביל הספורטאים. הקבוצה שלנו היא אחת מהטובות ביותר בעולם. אני יודע בדיוק מה כל אחד מהג׳וקודות צריך, אני יודע איך אני יכול לעזור להם להשתפר, אני יודע מה הצרכים שלהם, אני מכיר אותם מצויין. כמובן שלכל אחד יש את הזמן שלו, יש אחד שבא לידי ביטוי קצת יותר מהר מהשני. אנחנו לא עוצרים, כל הזמן מסתכלים ומכוונים קדימה. אם מישהו מתייחס אליהם בזלזול או בהערות שהן לא במקום, אז אנחנו לא נותנים לזה להגיע אלינו״.
ברמה האישית, איך אתה מרגיש בתפקידך כמאמן, 4 חודשים לפני המשחקים?
״במישור האישי, האמת שזאת אחת השנים הכי קשות שהיו לי בחיים. אבא שלי נפטר, המלחמה שהתחילה, 3 מבני המשפחה שלי היו בצבא והיה חוסר וודאות. זה שיבש אותי לגמרי. גם אני הייתי צריך להגיע לאיזשהי קרקע יציבה, והתאזרתי בסבלנות בכל סיטואציה כזאת. אני כמו בצל, יש לי כל כל הרבה קליפות, כל כך הרבה הגנות מכל מה שמתרחש מסביב. יש לי אורך רוח לא להוציא את עצמי מהמטרות שלי ושל הנבחרת. ובתקופה הזאת זה עזר לי״.
אתה מרגיש איזשהו שינוי שחל בך?
״אם פעם הייתי לחוץ מכל עניין הדירוג, היום אני לא לחוץ מזה. אני מרגיש שהניסיון של הג׳ודוקות צריך לבוא לידי ביטוי, כמו גם הניסיון בהתמודדויות בתחרויות ובקרבות״.