אחד מאירועי השיא הגדולים והאהובים לפני המשחקים האולימפיים הוא אליפות העולם באתלטיקה. מיטב הרצים, הקופצים והזורקים מתכנסים למקום אחד לתצוגת כוח שאומרת לא מעט לפני ה-אירוע שמתרחש אחת ל-4 שנים. ביום שבת תיפתח האליפות בבודפשט ובמשך 9 ימים נקבל לא מעט אירועי שיא, סיפורים ואולי אפילו שיאי עולם. הנה כמה מהמשתתפים הבולטים שכדאי לכם לשים לב אליהם.
קודם כל, אם הזכרנו שיאי עולם, אי אפשר שלא להציג את נואה ליילס. האמריקאי בן ה-26 נחשב כבר מספר שנים ליורש של יוסיין בולט בריצות ל-100 ו-200 מטר, הריצות היוקרתיות ביותר באליפות ובמשחקים האולימפיים, אלא שהוא מעולם לא מימש את מלוא הפוטנציאל שלו באירועי השיא. אבל העובדה הזאת לא מפריעה לו להכריז שהוא הולך לשבור את שיא העולם של בולט, מה שגורם ללא מעט מהקהל לקרוא לו "שחצן".
View this post on Instagram
"אני הולך לרוץ 9.65 שניות ב-100 מטר, ו-19.10 שניות ב-200", כתב ליילס בפוסט באינסטגרם לכמעט 400 אלף העוקבים שלו. אם בזמן ל-100 מטר מדובר "רק" בשיא אישי עבורו וזמן איטי יותר משיא העולם של בולט, ב-200 מטר מדובר בשיפור של 9 מאיות לשיא האלמותי של הג'מייקני. עוד לפני שספג ביקורות על ה"שחצנות" שבהעלאת הפוסט המדובר יותר משבוע לפתיחת האליפות, הוא ענה.
"אנשים אומרים שאם הם לא מכירים את החלומות שלך אז הם לא יכולים להפיל אותם. אבל תמיד הייתי יותר בחור שאוהב לשמוע את הביקורות של המבקרים, ואז לעשות מהם טבעת (הכוונה לטבעת אליפות", הוא כתב באינסטגרם, ובמסיבת העיתונאים שקדמה לאליפות הוסיף: "אני חושב שכל אחד צריך להציג את היעדים שאיתם הוא מגיע לתחרות. אין בזה שום דבר שחצני. אם לא יהיו לי מטרות, אז בשביל מה באתי לכאן?".
אגב, ליילס בכלל מתאר עצמו כ"אמן" ו"ראפר" בביוגרפיה שלו באינסטגרם. באפריל 2020 הוא הוציא את האלבום הראשון שלו באורך מלא, שנקרא "A Humans Journey". "אתה צריך להבין מה מטרת המסע על ידי האזנה לאלבום", אמר ליילס ל-TeamUSA.org. "כי המסע לגן עדן הוא לא ספרינט". למרות שהוא נשאר פורה גם במסלול המירוצים וגם במסלול המוזיקלי, ליילס שילב את השניים ב-2019, כאשר הוא וקופצת המוט, סנדי מוריס, ביצעו את שירם "Souvenir" בטקס הפתיחה של גמר ליגת היהלום בציריך.
הישראלי שמחפש היסטוריה
האתלטיקה הישראלית מספקת בשנים האחרונות לא מעט שיאים לספורט הישראלי, בעיקר מכיוון לונה צ'מטאי סלפטר, שהפכה לאחת מרצות המרתון הטובות בעולם, ובאליפות הקודמת אף עמדה על הפודיום עם מדליית הארד. אלא שבתחום הריצות הקצרות, בדיוק אותן ריצות בהן ליילס מייצר את כל ההייפ, ישראל מעולם לא הצליחה לייצר רץ ראוי באמת. ואז הגיע בלסינג אפריפה.
מדליית זהב ושיא אליפות עד גיל 20 ב-2022, אלוף אירופה עד גיל 23 השנה - וכל זה לפני גיל 20, זה רק חלק מההישגים של הישראלי בשנה האחרונה. לאליפות הוא מגיע אחרי מחנה אימונים בצרפת כשהוא עם הרבה ביטחון, אך בכל זאת צריך לזכו כי מדובר באליפות עולם ראשונה עבורו. "אני מאוד מתרגש לקראת אליפות העולם" סיפר אפריפה והוסיף: "אני מגיע בכושר טוב, אליפות אירופה עד גיל 23 נתנה לי הרבה ביטחון אבל אני יודע שאליפות עולם זה סיפור אחר לגמרי. אני רוצה לייצג את המדינה בכבוד, לרוץ הכי מהר שאפשר ולעשות את הכי טוב שלי".
מירושלים לפודיום העולמי?
את אנג'לינה טופיץ' הסרבית יכולתם לראות בירושלים רק בשבוע שעבר, כשהיא הפכה לאלופת אירופה עד גיל 20 בקפיצה לגובה, כשעברה 1.90 מטר. היא הייתה בישראל גם ב-2022, באליפות אירופה עד גיל 18, כשזכתה בתואר עם גובה של 1.92. היא זכתה בארד באליפות העולם עד גיל 20 בשנת 2022 ובארד גם באליפות אירופה, אבל עכשיו היא מרגישה מוכנה לעשות את זה גם בבמה הגדולה מכולן.
כשהיא בת 18 בלבד, טופיץ' כבר מזמן נחשבת לדבר הבא באתלטיקה הסרבית והעולמית, כפי שהישגיה מלמדים. ביוני היא קבעה את שיא האישי באולם סגור, 1.97 מטר, במסגרת ליגת היהלום בפריז, תוצאה ששמה אותה במקום השישי לשנת 2023 בכל הגילאים. בין 10 הראשונים השנה, רק אישה אחת נוספת נולדה אחרי 2000 - ירוסלבה מחוצ'יך האוקראינית.