נדמה כי גולשת הרוח קטי ספיצ'קוב נמצאת בתודעה הציבורית כבר שנים. בכל זאת, היא החלה לקטוף מדליות כבר בשנת 2013, עם כסף באליפות העולם עד גיל 15, זהב באליפות עד גיל 17 שנתיים לאחר מכן ועוד זהב באליפות עד גיל 19 ב-2016. מאז היא קטפה לא מעט הישגים נוספים וזכתה פעמיים במדליית הכסף באליפות העולם לבוגרות, אבל לצערה, וכנראה שגם לצערנו, בתקופה שלפני אולימפיאדת טוקיו 2020 שמה עלה לכותרות בגלל חשיפת הרומן שלה עם מאמן נבחרת ישראל דאז, פייר לוקט הצרפתי, רומן שהגיע עד לבית המשפט.

תקציר מהיר של פרטי הפרקים הקודמים. לפני יותר מ-3 שנים גילו בנות נבחרת ישראל, ביניהן נוי דריהן, על הקשר בין ספיצ'קוב בת ה-23, שהתחרתה על הכרטיס לאולימפיאדת טוקיו, לבין לוקט בן ה-41, מאמן נבחרת ישראל. דריהן דרשה לקחת מספיצ'קוב את הכרטיס לאולימפיאדה, בטענה שמדובר בניגוד עניינים חמור. המאמן הודח מתפקידו, אך ספיצ'קוב המשיכה לאולימפיאדה וסיימה במקום ה-6 הכללי, לאחר שבשיוט המדליות הגיעה רק במקום ה-10 והאחרון.

קטי ספיצ'קוב ביום התחרויות השני שלה בשייט (צילום: reuters)
ספיצ'קוב בטוקיו 2020 | צילום: reuters

"יכול להיות שכל הדברים האלה פגעו לי בהישגים", אומרת ספיצ'קוב בריאיון מיוחד לקראת פתחה של שנת 2023, השנה המשמעותית במאבק על הכרטיס היחיד לאולימפיאדת פריז 2024. "אבל אני רוצה להאמין שאני מספיק חזקה מנטאלית כדי שזה לא יפגע בי. אני לא כועסת כבר על הבנות, אלא פשוט שמחה שכל הדברים האלה מאחוריי ואני יכולה להתרכז בספורט. זה היה מתיש".

הגעתן לבית המשפט.

"נכון. היינו ביוני בארץ בשביל המשפט של נוי נגד פייר, והשופט פסק לטובתנו. אני מאוד שמחה שהצדק יצא לאור. ברור שזה הקשה עליי, אבל הייתי צריכה להתמודד עם זה. אני מאוד שמחה שזה נגמר. העבודה שלי זה הספורט וזה מה שאני רוצה להתעסק בו".

ספיצ'קוב יחד עם מאמנה, פייר לוקט (באדיבות איגוד השייט) (צילום: ספורט 5)
ספיצ'קוב יחד עם מאמנה, פייר לוקט (באדיבות איגוד השייט) | צילום: ספורט 5

כשכל זה התחיל, יש כאלה שאמרו שזה סתם קשר חולף.

"אנחנו כבר כמעט 4 שנים ביחד, אז כנראה שזה לא נכון. האמת שלא שמעתי יותר מדי אנשים שאומרים שזה קשר חולף. לא ממש מעניין אותי מה אומרים מסביב. כמו שהדיבורים נגד הקשר שלנו עלו, ככה הם גם נעלמו. הדברים האלה זה משהו חולף. גם אנחנו וגם האנשים מסביב מתקדמים הלאה".

מבחינה מקצועית, בן זוגך הוא כיום מאמן נבחרת צרפת, איך עובד הקשר ביניכם מהבחינה הזאת?

"קודם כל, זה נחמד שהוא גם מאמן אז אנחנו נפגשים באותם מחנות אימון ובאותן תחרויות בחו"ל. כמו כל בן זוג הוא מייעץ לי ועוזר לי, אבל אנחנו לא מדברים על זה יותר מדי. נכון שכביכול בתחרויות אנחנו יריבים, אבל אנחנו יודעים לעשות את ההפרדה. הוא מכיר אותי ואימן אותי אז אני לא חוששת שהוא יגנוב לי סודות או משהו כזה. מבחינה אישית אנחנו אך ורק זוג עכשיו וזה עובד מצוין".

ניתן להמר על שייט. ספיצ'קוב (getty) (צילום: ספורט 5)
"לא מתעסקת במה אומרים", ספיצ'קוב | צילום: ספורט 5

יש לך מחשבות על לקחת את הקשר הזה צעד קדימה?

"אני יכולה להגיד שאני עוד לא במחשבות על נישואים, אבל אי אפשר לדעת מה יהיה בעתיד".

השם שלך מוכר לציבור כבר לא מעט שנים, אבל נדמה שלא כל כך מכירים אותך באמת, מה חשוב לך שיידעו עלייך?

"שאני לא רק בלונדינית (צוחקת). התכונה הכי בולטת בי שאנשים לא יודעים זה שאני מאוד מאוד תחרותית גם בדברים הקטנים בבית. אני לא יכולה להפסיד בכלום. בנוסף, אני בנאדם יחסית מופנם, קשה לי לבטוח באנשים וכדי שאני אפתח למישהו הוא צריך להרוויח את זה".

"משלמת מהכיס הפרטי"

לאחרונה חתמה ספיצ'קוב על הסכם חסות ראשון מסוגו בספורט הישראלי עם חברת אלדן, שמאמצת אותה כבר 3 שנים. במסגרת ההסכם, נבנתה סביב ספיצ'קוב נבחרת של 5 ספורטאים נוספים מענפים שונים, בהם יושקעו ישירות כמיליון שקלים בדרך לאולימפיאדת פריז 2024. הספורטאים הם תמנע נלסון-לוי מהג'ודו, מאור בן הרוש מהשייט, גולש הרוח יואב עומר, גולשת הקייט פויל מיה אשכנזי והשחיין הפראלימפי מארק מליאר.

נבחרת הספורטאים של אל דן (צילום: דוד ששון)
השקת החסות של אל דן | צילום: דוד ששון

חסות שכזו היא מקובלת בעולם, אבל בישראל אנחנו פחות רואים אותה, למה לדעתך?

"אני חושבת שלאט לאט יותר ויותר חברות נחשפות לאפשרות הזאת של לתת חסות לספורטאים ומבינות את המשמעות והתרומה. לכל ספורטאי חשוב שיהיה מישהו שמאמין בו והעובדה שהם מאחוריי נותנת לי המון כוח. מבחינתם הם מאמינים בי שאני אביא מדליה בפריז 2024".

איך את מכינה את עצמך לשנת 2023 העמוסה?

"קודם כל אני חושבת עם עצמי מה הכי חשוב לי בשנה הזאת ואיך אני מחזירה את עצמי חזרה לטופ העולמי. אני מכינה תכנית מקצועית ומחליטה איפה אני מתאמנת ואיפה אני מתחרה, יחד עם הצוות שעובד סביבי. כמובן שכל הזמן ממשיכים לעבוד קשה בשגרה".

קטי ספיצ'קוב שייט (צילום: איגוד השייט)
ספיצ'קוב על הגלשן | צילום: איגוד השייט

ספיצ'קוב, שמתגוררת כאמור עם בן זוגה בצרפת – שם מרכז חייה כיום, לא מקבלת מימון מאיגוד השייט על מאמן. האיגוד דורש מספיצ'קוב להגיע לישראל להתאמן עם הנבחרת, תחת המאמן הלאומי שחר צוברי, כך שהגולשת נאלצת לממן מכיסה מאמן פרטי בזמן שהיא בחו"ל: "השנה אנסה לעשות יותר מחנות אימונים בארץ כדי כן לנסות לשתף יותר פעולה עם הנבחרת ועם מה שהאיגוד דורש ממני. אבל בו זמנית כשאני בחו"ל אני עובדת עם מאמן קרואטי לו אני משלמת מכיסי הפרטי. האיגוד מממן מאמן ראשי אחד ועוזר מאמן לנבחרת שמתאמנת בארץ, זו הסיבה שהם לא משלמים לי על מאמן בחו"ל. לפעמים אני צריכה לשלם מכיסי גם על ציוד".

זה נשמע לא אידיאלי מבחינה כלכלית, בטח עבור מדינה שנחשבת למובילה בתחום.

"למדינות גדולות יותר יש סטוקים של ציוד ואצלנו אין את הדברים האלה. אנחנו  צריכות או להתחלק בציוד עם עוד גולשות, או לרכוש מהכיס שלנו ציוד. זה לא פשוט. אבל צריך לזכור שהספורט שלנו מאוד יקר. מערך ציוד קומפלט עולה כ-40 אלף שקל וכל גולשת צריכה 3 מערכים בשנה. כל מועדון נותן ועוזר כמה שהוא יכול, אבל זה לא מספיק. זו הנקודה שבה החסויות נכנסות לתמונה".

"צריכה להביא לידי ביטוי את הניסיון"

כמו שקורה אחת לכמה שנים בענף גלישת הרוח, גם לקראת אולימפיאדת פריז 2024 הדגם הוחלף. ספיצ'קוב כבר הזכירה את ההשפעה של העניין מבחינה כלכלית, אך יש עניין נוסף – ההשפעה על הגולש עצמו שצריך ללמוד גלשן חדש לחלוטין.

"כדי להימנע ממבוכה כדאי להתאמן על שירת התקווה" (צילום: מתוך היום בלילה, שידורי קשת)
מאמן נבחרת ישראל שחר צוברי | צילום: מתוך היום בלילה, שידורי קשת

"חצי השנה האחרונה הייתה מבחינתי רק הסתגלות לדגם החדש. ידעתי שבחודשים הראשונים אני אצטרך לצמצם את הפער שנוצר מול גולשות אחרות שנמצאות כבר תקופה יותר ארוכה עם הדגם הזה. כיום אני חושבת שמבחינה טכנית כבר גישרתי על כל הפערים. מבחינה אישית עליתי במשקל כדי להתאים את עצמי לדגם הזה ועכשיו אני צריכה להוכיח שהניסיון שיש לי מדגמים אחרים יכול להביא אותי להישגים גם על הדגם הזה".

את חושבת על מדליה בפריז?

"קודם כל אני שמה לעצמי למטרה להיות הנציגה של ישראל לפריז 2024 וזה משהו שלא הולך להיות פשוט. אם אני אגיע לשם, אני רוצה תוצאה יותר טובה ממה שהשגתי בטוקיו, שזה המקום ה-6".