בקרוב על המסך שלנו? מומחים מעבירים ביקורת על תחרות חדשה מבית UFC, שבה המשתתפים סוטרים אחד לשני בשיא העוצמה – ללא האפשרות להתנגד. קוראים לזה "Power Slap", וזו היוזמה האחרונה, ואולי השערורייתית ביותר, של ליגת ה-MMA היוקרתית בעולם. נשיא ה-UFC, איש העסקים דנה ווייט, החליט לקחת ז'אנר מחתרתי של תחרות סטירות והפך אותו לתחרות מקצועית ונוצצת שמשודרת לכל העולם.
תוכנית הטלוויזיה, ששודרה לראשונה ביום רביעי האחרון, כוללת שמונה פרקים, שלטענת יוצריה אינם מתוסרטים. בתחרות זו, משתתפים מכל העולם מתייצבים על במה כדי להוכיח שיש להם את הסטירה החזקה ביותר. בתוכנית הטלוויזיה, ווייט הסביר את חוקי התחרות: לפני שהקרב יוצא לדרך, מטילים מטבע כדי לקבוע מי ייתן ומי יקבל את הסטירה הראשונה. לאחר מכן מתחילים בקרב, שבו יש שלושה סיבובים לכל היותר.
למתחרה הראשון יש מגבלת זמן של 30 שניות כדי לסטור למתמודד השני, ביד פתוחה ומתחת לעין, אך מעל הסנטר. לאחר שספג את הסטירה, למתחרה השני יש 30 שניות להתאושש ולחזור ל"עמדת הקרב". יש גם שופטים בתחרות הזו - הם קובעים ומעניקים נקודות על פי "איכות הסטירה". למתחרה שמקבל את הסטירה אסור להירתע - הוא לא יכול להרים את הכתף או להכניס את הסנטר פנימה. משמע: הוא חסר הגנה לחלוטין, או כפי שמנהל ה-UFC דנה ווייט מגדיר זאת - הוא עומד ב"מבחן הקשיחות האולטימטיבי". ענף הספורט הזה קיבל רישיון רשמי מוועדת האתלטיקה של מדינת נבאדה.
הנוירולוג כריס נובינסקי, מתאבק לשעבר ומנכ"ל קרן למען נפגעים מתחרויות היאבקות, כתב שהתוכנית היא לא פחות מ"ניצול טהור". הוא הדגיש את סיפורו של אחד מהמתחרים שזכה בתחרות - ופניו עוותו. "הם לעולם לא יראו אותו הדבר", כתב. נובינסקי פנה לווייט ולרשת הטלוויזיה האמריקנית TBS שמשדרת את התחרות, וטען שאנשיה צריכים "להתבייש" על הגיבוי שהם נותנים לאירוע כזה. לדבריו, ה"תחרות המוזרה" מציבה אנשים בסיכון חמור לפגיעה מוחית. הוא המשיך לתקוף את המנהלים ושאל: "מה הלאה? מי יכול לשרוד דקירה?'".
Yooo... Dana White really just created the most Savage sport since the Gladiator days... pic.twitter.com/qImmgGalO2
— Fight Haven (@FightHaven) January 19, 2023
מומחים נוספים הצטרפו לעמדתו של נובינסקי והזהירו כי לתחרות יש פוטנציאל לגרימת נזק פיזי ממשי וארוך-טווח למשתתפים. הנוירולוג, פרופסור ניקוס אוונגלו מבית החולים האוניברסיטאי נוטינגהאם, אמר לרשת הבריטית Sky News: "אחת הבעיות עם ה-Power Slap היא שהמשתתפים נענשים כשהם זזים או נרתעים - כל תנועה שעלולה להפחית את השפעת המכה בראש סופגת עונש". לכן, לדבריו: "ההשפעה על הראש, מהזווית הזו, מזעזעת את המוח. זהו מתכון לאסון. זה הכול עניין של זמן עד שנראה פגיעה מוחית חמורה". כשהתבקש לפרט מה הן השלכות הבריאותיות ארוכות הטווח של הפגיעה המוחית, שנגרמת מטראומה חוזרת ונשנית, אמר פרופ' אוונגלו כי המכות עלולות להשפיע על הזיכרון או על יכולות קוגניטיביות אחרות באופן מתמשך ושלא בהכרח ניתן למדוד מיד.
פרופ' אוונגלו אמר שהסכנה הפוטנציאלית זהה לזו של אגרוף. "הכול עניין של פיזיקה", הוא אמר. "הכוח המופעל על הפנים בעת הסטירה הוא אותו כוח - הראש או המוח מקבל אותו". לדבריו, התחרות עלולה להוביל לפגיעות קשות בהחלט: "למרבה הצער, בגלל תנועת הפיתול הפוטנציאלית של הראש, עלולים להיות סיבוכים חמורים עוד יותר. ייתכן אפילו שנראה מקרה מוות בעקבות מכה אחת בראש - שתגרום לאחד מהעורקים המספקים דם למוח להיקרע. זה לא כל כך נדיר בפרקטיקה הקלינית". פרופסור אוונגלו ציין כי ברוב המקרים הוא מצפה שהמשתתפים פשוט יפתחו סוג של "מום מוחי" בעקבות השתתפות בתחרות כזאת.
We are ONE WEEK from the debut of @PowerSlapLeague - time to learn the rules of the sport
— UFC (@ufc) January 11, 2023
[ #PowerSlap: Road to the Title coming January 18th on TBS ] pic.twitter.com/ftOKuszvJO
בינתיים, כדי להדוף את גל הביקורות, מארגני התחרות מדגישים את האמצעים שננקטים כדי להבטיח את בטיחות המתחרים. בריאיון שנערך לאחרונה, הגיב ווייט לשאלה על בטיחות המתחרים. "אנחנו מוציאים את הכסף כדי לוודא שיש לנו שני אנשים בריאים שם, כולל טיפול רפואי מתאים במהלך ואחרי הקרב", אמר. הוא הסביר מה עומד מאחורי התחרות: "אלה חלק מהדברים שאנחנו צריכים לחנך אנשים עליהם, בדיוק כפי שהיינו צריכים לחנך אנשים לאומנויות לחימה מעורבות".