פספוס היסטורי, כמעט. מדליסטית הזהב מאולימפיאדת טוקיו 2020, לינוי אשרם, אומנם פרשה באופן סופי מספורט תחרותי בשנה שעברה, אך כעת היא חושפת לראשונה כי כבר בגיל צעיר יותר היא החליטה לפרוש מהספורט, בעיקר בגלל פגיעה בביטחון העצמי והשפעות הסביבה – בדיוק כפי שחושף מחקר עולמי חדש.
המחקר, בעקבותיו הגיע גם סקר ישראלי, חושף כי כבר במהלך גיל ההתבגרות, החל מגילאי 12-13, חוות נערות ירידה בביטחון העצמי ובתחושת המסוגלות להצלחה. בסקר האחרון נמצא כי 91% מבנות 16-24 מסכימות שבגיל ההתבגרות נערות צעירות רבות חשות ירידה בביטחון העצמי וכ-53% מהן דיווחו כי החלומות והשאיפות שלהן נעשו מוגבלים יותר לאחר גיל ההתבגרות. כל זאת בזמן ש- 92% מהצעירות הסכימו כי ביטחון עצמי הוא גורם מפתח בהגשמת חלומותיהן.
"בערך בסביבות גיל 11 כבר פרשתי מהתעמלות לחודש", מספרת אשרם. "הרגשתי שלא בא לי יותר. שלא בא לי להיות שם. לא בא לי להמשיך להתאמן. צחקו עליי שאני שונה. שונה גופנית ושונה מבחינת השפה. אלה דברים שכילדה יותר קשה להתמודד איתם, בטח כשהביטחון העצמי רק נבנה. חשבתי שבא לי להיות ילדה רגילה שיוצאת עם חברות. היה לי קשה. קשה מבחינת האולם שהיה רחוק מהבית, קשה מבחינת השפה כי כולם דיברו רוסית, קשה מבחינת מה שאמרו לי מהסביבה".
בסופו של דבר, כפי שאנחנו יודעים, חזרת.
"נכון. אומנם בזמן שפרשתי והייתי מחוץ לספורט פתאום הרגשתי סבבה, אבל ככל שעבר הזמן הרגשתי שזה חסר לי, שאני לא שלמה עם עצמי ואני רוצה לחזור להתאמן ולהתחרות. דווקא הדבר הזה גרם לי להיות יותר חזקה. גרם לי להבין שצריך פחות להתייחס למה שאנשים אומרים ולהקשיב לעצמך. יכולים להיות משברים, יכולות להיות עליות וירידות, אבל את צריכה להיות שלמה עם עצמך כדי להמשיך קדימה ופחות להקשיב למה שהסביבה אומרת – וזה בדיוק המסר שאני מנסה להעביר לילדות הצעירות היום".
את המסר הזה תנסה להעביר אשרם לבנות 12-13 בפיילוט מיוחד שתקיים היום (שלישי) במסגרת מפגש מיוחד של "האקדמיה לביטחון עצמי" בו יתקיים "פאנל השראה" בהשתתפות שתי ספורטאיות פורצות דרך נוספות, אסתר רוט שחמורוב וסילבי ז'אן, מול נערות חובבות ספורט בסטודיו בהדר יוסף, המקום בו לינוי החלה להתאמן כשהיתה בת 13, אירוע אותו ארגנו עמותת "שוות" ו-"אולוויז" שאשרם היא השגרירה שלו. הספורטאיות יספרו על הקשיים שלהן בגילאים האלה, ישמעו על הקשיים של הנערות וינסו לנסוך בהן השראה.
"מה שאני מנסה להעביר בפרוייקט הזה הוא שכל אחת צריכה לאהוב את עצמה, לא משנה מה אנשים מסביב אומרים", ממשיכה מדליסטית הזהב היחידה בתולדות ישראל. "אני מנסה להסביר שהביטחון העצמי לא צריך להיות תלוי במה שאחרים אומרים. העולם היום הרבה יותר קשה מפעם בגלל הרשתות החברתיות. היום כל ילדה יכולה לקבל באינסטגרם כל מיני הודעות על איך שהיא נראית וזה פוגע, אבל אני מנסה להסביר לבנות שדווקא אם נמשיך ונתמודד עם זה נגיע יותר רחוק".