ביום ראשון הקרוב תיפתח בישראל אליפות העולם בשייט בדגם 470, אליפות שבעצם תפתח את המסע של שייטי העולם לעבר אולימפיאדת פריז 2024, שבלי ששמנו לב נמצאת כבר ממש מעבר לפינה, לפחות מבחינת ההכנות של הספורט העולמי. אלא שהאליפות הזאת היא לא רק נקודת מפנה של הספורטאים שייכנסו למים בשדות ים, אלא גם של המאמן החדש של נבחרת ישראל, גידי קליגר, שבין היתר יקבל תחרות מבית – כשאחת המתחרות שלו תהיה אשתו, קאמי לקוינטרה-קליגר.

קליגר הוא אחד מהשייטים הגדולים שבהיסטוריה של ישראל בדגם ה-470, כשבאמתחתו 7 מדליות מאליפויות העולם ואירופה כולל 3 ארד ברצף מאליפויות העולם (2006-2008). הוא ייצג את ישראל ב-3 אולימפיאדות (אתונה 2004, בייג'ין 2008 ולונדון 2012), ולאחר שפרש עבר להתגורר באירופה ולאמן בעיקר בשבדיה וספרד. הישג השיא שלו נרשם באולימפיאדת טוקיו 2020, אז הוביל צמד שייטים מספרד למדליית הארד. מיד לאחר מכן מונה קליגר למאמן נבחרות ישראל.

גידי קליגר (צילום: איתי דגן )
מכוון למדליה אולימפית. קליגר | צילום: איתי דגן

"לא גרתי בארץ אז היה הגיוני שאני אאמן בחוץ לארץ", אומר קליגר בראיון מיוחד ונדיר ל-N12. "בתור אדם שגר באירופה היה הגיוני שאאמן במדינה אירופית. מעבר לזה, לא קיבלתי הצעות לאמן את ישראל, אבל זה כנראה בגלל שידעו שאני דורש תקציבים גבוהים והעדיפו לעבוד עם מאמנים מקומיים. היה לי קשר טוב כל השנים עם האיגוד הישראלי, אבל אני לא כל כך רציתי לחזור לישראל עדיין. די התנתקתי מישראל אבל שמרתי על קשרים טובים. בשורה התחתונה, באיגוד לא יכלו להרשות לעצמם לקחת אותי כמאמן".

אבל לא מוזר שרק אחרי שהגעת להישג גדול בחו"ל לקחו אותך כאן כמאמן?

"העניין פה הוא בעיקר התקציב. באיגוד השייט הישראלי ידעו מה אני אדרוש אם אבוא לאמן וידעו שהם לא יכולים לתת לי את זה בשלב הזה. בנוסף, הצוותים שהיו בעבר לא הראו פוטנציאל להשקעה כמועמדים למדליה אולימפית. עכשיו יש בארץ הזדמנות עם דגם חדש ודור שייטים טוב יותר עם פוטנציאל טוב יותר. הרבה צוותים פרשו ולא המשיכו אז יש מקום לצעירים ויש המון פוטנציאל וההשקעה באימון הרבה יותר חשובה".

אודי גל (צילום: אורן אהרוני)
קליגר בימיו כשייט אולימפי | צילום: אורן אהרוני

המעבר לעמדת המאמן נעשה לך בטבעיות?

"התחלתי לאמן לפני 10 שנים, מעבר שעשיתי יחסית במקרה. לאחר הפרישה שלי משייט התחלתי לעבוד בעבודות שונות שלא קשורות לעניין המקצועי ובקושי התראיתי עם אשתי, שגם היא שייטת אולימפית. כדי שנוכל להתראות קצת יותר הפכתי להיות מאמן. בכל השנים האחרונות אימנתי אך ורק נבחרות גברים וכעת זו הפעם הראשונה שיש לי סמכות מקצועית גם על נבחרות נשים".

ולכן במסגרת התחרות הזו אתה גם בעצם מתחרה באשתך.

"נכון. העניין המדהים הוא שרק לפני פחות מחמישה חודשים היא ילדה את הילד השני שלנו וכבר עכשיו היא מתחרה באליפות העולם, שזה עניין מדהים בפני עצמו. רק לאחרונה היא בכלל חזרה לאימונים. כמובן שאנחנו מדברים בבית על זה שעכשיו אנחנו מתחרים והיא אומרת שהיא מקווה שהצוותים הישראלים יהיו מספיק טובים כדי להתחרות בה. אבל מעבר לזה, זה שאנחנו מתחרים יכול רק לעזור לנו, אנחנו מקבלים פידבקים אחד מהשניה".

"דורש תקציבים גבוהים"

עזבת כבר את ישראל, זכית במדליה עבור ספרד ורק אז לקחו אותך לנבחרת ישראל. הרגשת לא מוערך? ככה זה בארץ, צריך להגיע להישגים במקום אחר כדי לקבל הכרה?

 "לא גרתי בארץ אז היה הגיוני שאני אאמן בחוץ. בתור אדם שגר באירופה היה הגיוני שאאמן במדינה אירופית. מעבר לזה, לא קיבלתי הצעות לאמן את ישראל, אבל זה כנראה בגלל שידעו שאני דורש תקציבים גבוהים והעדיפו לעבוד עם מאמנים מקומיים. הרבה צוותים פרשו ולא המשיכו אז יש מקום לצעירים ויש המון פוטנציאל וההשקעה באימון הרבה יותר חשובה. היה לי קשר טוב כל השנים עם האיגוד הישראלי. אני לא כל כך רציתי לחזור לישראל עדיין. חוסר ההכרה זה לא המצב פה. גרתי בחו"ל בגלל החיים האישיים שלי. די התנתקתי מישראל אבל שמרתי על קשרים טובים. באיגוד לא יכלו להרשות לעצמם לקחת אותי. בעבר כבר עבדתי בישראל כיועץ חיצוני".

באיזה מצב הצוותים מגיעים לאליפות הזאת?

"יש צוותים חדשים וצעירים, אז המטרה היא קודם כל להתברג בעשירייה הראשונה של המתחרים, זו המטרה הריאלית. ברור שיש מחשבות על פודיום, אבל חייבים להישאר עם רגליים על הקרקע ולסמן מטרות ריאליות".

גידי קליגר וקאמי לקוינטרה קליגר (צילום: איתי דגן )
לראשונה יתחרו זה בזו. בני הזוג קליגר | צילום: איתי דגן

מה המטרות לקראת אולימפיאדת פריז 2024?

"אם הכל ילך כשורה והכל יעבוד כמו שצריך, אנחנו בהחלט מכוונים למדליה אולימפית בפריז. אבל אני כל הזמן רואה שדברים יכולים להשתבש לחלוטין ממה שאנחנו מתכננים. למשל, שייטים מעדיפים במהלך הדרך לפרוש וללכת לעשות כסף כי את זה אין בשייט. בישראל צריכים קודם כל להגיע להישגים ואז מקבלים תקציב וזה גורם להמון לחץ לספורטאים ולמחשבה שלא להמשיך".

באיזה מצב אתה מוצא את השייט הישראלי?

"יש תקציב מוגבל וזה כמובן גורם לזה שלא נוכל לתקצב את כולם באותה צורה. אנחנו קודם כל מסתכלים למי יש פוטנציאל למדליה אולימפית ואותו מתקצבים ובו משקיעים. קשה לתקצב הכל בו-זמנית. בדרך כלל מדינות בסדר הגודל שלנו מתקצבים כמונו, רק את אלה שיש להם פוטנציאל להתחרות על מדליה אולימפית ולא כמה צוותים שיכולים להתברג בעשירייה הראשונה באולימפיאדה.

איך משיגים מדליה אולימפית?

 "רק בעזרת כוח רצון. אם אתה באמת רוצה להגיע להישגים באולימפיאדה, ספורטאי צריך להגיד לעצמו שהוא יעשה הכל בשביל להשיג את זה. גם אם זה אומר לנסות להשיג תקציב במימון המונים, גם אם זה אומר לגור אצל ההורים ולוותר על חיי חברה. רק ככה מגיעים להישגים ברמות האלה".

אליפות עולם בישראל, זה יותר מרגש מתחרויות אחרות?

"כן. המחשבה שכל יום כל מי שחובב שייט יראה את הטופ העולמי בארץ היא מדהימה. בנוסף, האפשרות של הנוער להיכנס למים ולהתחרות יום יום בשייטים מהטופ העולמי זה משהו שכמעט ולא תהיה להם הזדמנות לעשות בקריירה. שבוע כזה של אימונים מקדם את הנוער בשנתיים של אימונים רגילים".