אווה וסטאס גלפר הם שני אחים, ספורטאים מצטיינים בעלי הישגים בין-לאומיים, ובאיגוד הסיף אף תולים בהם תקוות לאולימפיאדות הבאות. כל התקוות הללו כמעט עלו בתוהו. ההורים נקלעו לחובות, וכונס הנכסים הרשמי במשרד המשפטים דרש מהם לקצץ בהוצאות על הסיף, דבר שהיה מחייב את פרישת הילדים. מכונס הנכסים נמסר: "אין מקום לכך שהנושים יישאו במימון עלויות הספורט של ילדיהם".
בעמדה שאושרה על ידי כונס הנכסים, הוצע הסדר להחזרת החובות של ההורים. לטענתם, ההסדר הזה היה נוקשה מדי והיה מחייב את פרישת הילדים מספורט. רק בהתערבות בית המשפט הוצע הסדר שבו התשלום החודשי נפרס על פני זמן ממושך יותר. אימם של אווה וסטאס, אלכסנדרה, סיפרה ל-N12: "בכיתי כי לא הבנתי מה אני אמורה לעשות. לא לאכול? לזרוק כלבים מהבית? מה לעשות? כי לבטל להם את התחרויות לא יכולתי".
"זו גאווה לא רק לי כי ברגע שילד עולה לפודיום זו גאווה לכל המדינה וצריך לקחת את זה בחשבון", הוסיפה אלכסנדרה. בתה, אווה, מודה: "במדינת ישראל לא קל להיות ספורטאי, בטח לא בספורט שדורש הרבה כסף". מעמותת "דף חדש" המלווה את שני הספורטאים מסרו: "לפני כמה שנים הגיעו זוג עולים חדשים שנקלעו להסתבכות כלכלית בעקבות קריסה של עסק. למרות המצב הכלכלי הקשה, הם הצליחו לגדל שני ילדים ספורטאים אולימפיים - הבן אלוף אירופה, הבת אלופת עולם".
"הכונס הרשמי הבטיח אמנם בתחילת הדרך שהילדים לא ייפגעו בגלל המצב הכלכלי של ההורים, אבל כשהגענו לדיון המסכם בבית המשפט, 4 שנים מאוחר יותר, דרשו מהם לשלם 5,000 שקלים בחודש, סכום בלתי נתפס מבחינתם - לתקופה של 4 שנים נוספות. כשאמרנו שהמשמעות היא הרס של הקריירה הספורטיבית של הילדים נאמר לנו - "אין מה לעשות, הם בחובות - שיתמודדו".
עוד הוסיפו בעמותה כי אם בית המשפט היה מקבל את המלצת הכונס הרשמי, התוצאה הייתה איומה והילדים היו צריכים לפרוש מהספורט. "לשמחתנו בית המשפט הבין את המורכבות, קיבל את הטענות שלנו, וקבע תוכנית פרעון סבירה יותר, שמתאימה ליכולותיהם. כעת נשאר לנו רק לסייע להם לגייס את הסכום שקבע בית המשפט, ובכך הם יוכלו לסיים את פרשת החובות שמלווה אותם בעשר השנים האחרונות ולפתוח דף חדש בחיים".
מכונס הנכסים הרשמי נמסר בתגובה: "הכונס הרשמי המליץ לבית המשפט, כי בשים לב לנסיבותיהם של החייבים והאיזונים הנדרשים בקביעת תכנית הפירעון, יש להפחית את התשלום החודשי המושת על החייבים. ככלל, נדרשים החייבים לצמצם הוצאות כלליות כחלק מהתייעלות כלכלית בהליך חדלות פירעון. במקרה זה סבר הכונס הרשמי, כי אין מקום לכך שהנושים יישאו במימון עלויות הספורט של ילדיהם הבגירים של החייבים".
המנהלת המיוחדת שמונתה בתיק, עו"ד ג'ואנה סאלם זוהר, מסרה: "צו כינוס ניתן לבקשת בני הזוג גלפר אנטון ואלכסנדרה ומוניתי כמנהלת מיוחדת בתיקי פשיטת הרגל של בני הזוג. במקרה של בני הזוג גלפר, הסתבכותם הכלכלית לא נבעה מהוצאותיהם על ילדיהם הספורטאים, אלא מעסקי האב בעבר.
"במהלך הליך הכינוס נחשפתי לבני זוג חרוצים, שעובדים ועושים כל שלאל ידם למען ילדיהם והצלחתם הספורטיבית. מתוך התחשבות במצבם של בני הזוג התומכים בילדיהם, פעלתי ברגישות גדולה ותמכתי בבקשות השונות שהוגשו בהליך על ידי בני הזוג, חרף העובדה שילדיהם של בני הזוג בגירים ופרנסתם, כל שכן עיסוקם החריג כספורטאים בענף הסייף, לא אמורה להיות מוטלת על נושיהם.
"בשום שלב לא נדרשו בני הזוג לצמצם דווקא בהוצאות הספורט של ילדיהם, אלא לצמצם הוצאותיהם כחלק מהליך ההתייעלות הנדרש לחייבים בהליך פשיטת רגל ולחשוף את הכנסותיהם והכנסות ילדיהם הבגירים המתגוררים עימם.
"בדיון שהתקיים במאי נעשה ניסיון למצוא איזון ראוי במקרה מיוחד זה, ובית המשפט הלך כברת דרך נוספת לקראת בני הזוג גלפר בכך שקוצרה תוכנית הפירעון והופחת התשלום החודשי, כך שבסופו של יום קבע בית המשפט שנושי בת הזוג יסתפקו בהשבת 27% מכלל חובותיהם, ונושי בן הזוג יסתפקו בהשבת 12.5% בלבד מחובותיהם. תוכנית זו זכתה להסכמת בני הזוג גלפר במהלך הדיון.
"ככל שבני הזוג גלפר סבורים שאינם יכולים לעמוד בתוכנית שאושרה על ידם במהלך הדיון בבית המשפט, פתוחה בפניהם האפשרות לערער על ההחלטה. אני מבקשת לאחל הצלחה גדולה לבני הזוג גלפר ולילדיהם, המייצגים בכבוד את מדינת ישראל".
לאתר של עמותת דף חדש ולתרומות לחצו כאן