50 שנה לטבח באולימפיאדת מינכן: היום (שני) נערך בגרמניה טקס הזיכרון הממלכתי לציון הירצחם של 11 הספורטאים הישראלים באולימפיאדת מינכן. בטקס נכחו נשיא המדינה יצחק הרצוג, נשיא גרמניה פרנק ואלטר שטיינמאייר, משפחות החללים, שר התרבות והספורט חילי טרופר ונשיא הוועד האולימפי הבין-לאומי תומס באך.
נשיא המדינה יצחק הרצוג בנאומו בטקס: "כל מי מאיתנו שזוכר את השעות החשוכות והאינסופיות של ספטמבר המר ב-1972, נושא בליבו את אותה צלקת, את אותם רגעים בהם עקבנו בחרדה איומה ובדאגה אין קץ אחרי הדיווחים הסותרים, שהגיעו כל כמה שעות מהכפר האולימפי במינכן. התקשינו להאמין שספורטאים שופטים ומאמנים יהודים וישראלים מוחזקים בידי טרוריסטים על אדמת גרמניה. ייחלנו כל כך לסוף אחר. אבל לדאבון הלב, ולשברו, תקוותינו התבדו".
"י"א הספורטאים קורבנות הטבח במינכן באו לפני חמישים שנה לאולימפיאדה על אדמת גרמניה, בשם רוח הספורט. הם באו בשם רוחה של התנועה האולימפית. הם נרצחו באכזריות ובדם קר, על ידי ארגון טרור פלסטיני – רק בגלל שהיו יהודים, רק בגלל שהיו ישראלים. אסור שהעולם ישכח: המלחמה בטרור, בכל מקום, בכל זמן, חייבת להיות משותפת, נחושה ותקיפה. עתיד החברה האנושית, תלוי בכך שנקדש את הטוב, ובה בעת – שנוקיע וננצח את הרע", אמר הנשיא הרצוג.
הרצוג גם התייחס להימנעות ארוכת השנים של גרמניה והוועד האולימפי מהנצחת הספורטאים: "לצערן ולכאבן של משפחות הקורבנות על אובדן יקיריהן, לייסורים ולדמעות, וגם לצלקות הטראומטיות שאותן נשאו הניצולים והשורדים לאורך השנים, התווספו כאבי האדישות והפניית העורף". הוא הדגיש כי יש להזכיר ולהנציח את הטבח בכל אולימפיאדה וללמדה.
בדרך לטקס הזיכרון לזכר חללי אולימפיאדת מינכן, יחד עם נשיא גרמניה, חברי פרנק-ואלטר שטיינמאייר pic.twitter.com/mzxuS8UYcL
— יצחק הרצוג Isaac Herzog (@Isaac_Herzog) September 5, 2022
נשיא גרמניה פרנק ואלטר שטיינמאייר אמר בטקס: "רצינו להיות מארחים טובים אבל בגדנו באמון הספורטאים ומשפחותיהם. לא היינו מוכנים לפיגוע והיה עלינו להיות מוכנים - זו האמת המרה. המאמץ של גרמניה להציג את עצמה כדמוקרטיה שוחרת-שלום וידידותית נכשל באופן טרגי. הכפר האולימפי הפך לבמה בין-לאומית עבור המתנקשים, לבמה בינלאומית לשנאת יהודים ולאלימות. אסור היה לאפשר לזה לקרות".
"8 מתנקשים פלסטיניים ושולחיהם הם אלו שהביאו את שנאתם ואת הטרור שלהם למינכן. הם האחראים למעשה. אך זה לא פוטר אותנו. גם לנו יש אחריות: האחריות של המדינה המארחת שלא מנעה את מה שהיינו צריכים למנוע. האחריות להגן על חייהם של בני הערובה שהוחזקו בידי מחבלים", אמר שטיינמאייר.
קודם לטקס התקיים מפגש אינטימי בין משפחות הנרצחים ונציגי הוועד האולימפי לנשיא גרמניה שטיינמאייר והנשיא הרצוג. הנשיא הגרמני ביקש את סליחתם של המשפחות והודה להם על השתתפותם בטקס: "בלי קרובי המשפחה ובלי נוכחות מדינת ישראל לא יכולתי לדמיין הנצחה מכובדת". יעל ארד, יו"ר הוועד האולימפי הישראלי, אמרה במפגש: "נשיא גרמניה מבטא לראשונה את האמת ההיסטורית בשם האומה הגרמנית מתנצל מעומק ליבו, מכה על החטא ואינו מסתיר את הבושה. כישראלית, הלב רוטט והראש שואל מדוע נדרשו כל כך הרבה שנים לפיצוי לסליחה למחילה ולהפסקת ההדחקה".