מאמן נבחרת ישראל בטקוואנדו, יחיעם שרעבי, הוא אחד המאמנים המצליחים בספורט הישראלי – אך קולו כמעט לא נשמע בתקשורת. האדם המופנם מוציא מתוך אולם קטן ברמלה מתחרים ברמה עולמית, אלופי אירופה וכמובן את המדליסטית האולימפית מטוקיו 2020, אבישג סמברג. בראיון נדיר הוא מספר מה אמר לסמברג כשהתחילו הטענות שהיא מתעסקת יותר מדי ברשתות החברתיות, הרצון לעוד השקעה בתשתיות וכמובן המטרות לקראת פריז 2024.
יחיעם, אתה לא מרבה להתראיין. למה?
"אני לא יכול להגיד למה, אני חושב שהספורטאים צריכים להיות בפרונט. מאמן צריך ללוות את הספורטאים והם המרכז, זו השקפת העולם שלי".
ההתנהלות שלך היא מאוד קיצונית לעומת אבישג, למשל, שהיא הכי בפרונט שאפשר עם הרשתות החברתיות.
"אני אומר בצורה הכי ברורה – כמה שחושבים שהיא בפרונט, היא מוותרת על הכל בשביל הצד המקצועי. היא לא תפגע לעולם במקצועיות בשביל ראיון או הצעה לקמפיין או משהו דומה. האימונים זה הדבר הכי חשוב בשבילה. איך שמציגים אותה, כמין ילדת רשתות חברתיות, זה מטעה. היא עושה 3 אימונים ביום והיא ב-100% בתוך הספורט. אנחנו מכוונים לפריז מאוד חזק ולא היינו מסכנים את זה בעד שום כתבה או פרסומת. היא מוותרת על המון דברים בשביל לא לפגוע בתכנית האימונים שלה".
איך הרגשת עם האמירה המפורסמת של אבישג לאחר האולימפיאדה האחרונה והביקורת שהיא ספגה בעקבותיה, דוגמת "לא בזה ספורטאי צריך להתעסק"?
"אני דווקא מעודד את ההתעסקות של אבישג ברשתות. אנחנו בתקופה אחרת וכל מה שעוזר לספורטאי, בכללי בחיים האישיים וגם מבחינת מוטיבציה, זה טוב. לפני כל קרב באולימפיאדה צחקנו שכל ניצחון יביא לה עוד עוקבים, אין בזה שום דבר רע. אני חושב שכל אחד שאומר משהו אחר לא מבין בספורט. כמאמן אני רואה את ההקרבה והנחישות שלה. ההוכחה הכי טובה שהצחוקים וההתעסקות ברשתות לא פגעה בה היא המדליה האולימפית. כמובן שכשמפסדים מחפשים סיבות ויגידו שזה בגלל שהיא מחפשת עוקבים. אבל כרגע היא מצליחה וממשיכה לנצח, השנה היא זכתה בכסף באליפות אירופה וממשיכה להראות שהיא בטופ העולמי, אז אני אשמח שיהיו לה כמה שיותר עוקבים ושהיא תהנה מזה".
יש גם את עניין הזוגיות שלה עם נמרוד קרביצקי, שגם מתאמן אצלך. זה לא פוגע בה שמתעסקים בזה?
"בכל דבר יש יתרונות וחסרונות. אנחנו מאוד מקפידים שלכל אחד יהיו את הדברים המקצועיים שלו ושזה לא יתערב ביניהם. ברוב הזמן זה נותן להם יותר יתרונות כי הם מאוד תומכים ועוזרים אחד לשניה. נמרוד בפני עצמו הוא ספורטאי מאוד חזק שמועמד למדליה בפריז והביא כבר 3 פעמים ברצף מדליה מאליפות אירופה, כך שהוא לא בצל שלה".
זה כן מרגיש שהוא בצל שלה מבחינה תקשורתית לפחות.
"זה ככה בגלל שבארץ מסתכלים רק על האולימפיאדה. לצערנו בטקוואנדו הקריטריון האולימפי הוא מאוד קשה והוא לא הצליח להיכנס לטוקיו כי הוא הפסיד בקרב המכריע. אבל שוב, הוא הביא 3 מדליות מאליפויות אירופה ואני לא חושב שיש הרבה ספורטאים כאלה בארץ. אז צריך לשים את הזוגיות שלהם בפרופורציה ולהבין שגם הוא ספורטאי ברמות הכי גבוהות שיש".
"רוצים להיות מועמדים למדליה בכל אולימפיאדה"
לגבי אולימפיאדת פריז 2024, יש כבר מטרות ברורות לקראת האירוע?
"לפני טוקיו אף אחד לא שאל אותי ואת אבישג מה אנחנו חושבים ולמה אנחנו מכוונים, אבל ידענו שאנחנו מכוונים כבר שם למדליה – בכל צבע. לכן בטוח שבפריז אנחנו מכוונים ליותר מארד. ברור שאנחנו בסופו של דבר מכוונים לזהב. זה לא יהיה קל אבל המחשבות שלנו נמצאות שם".
את כל ההצלחות והמחשבות על מדליות אולימפיות אתה מייצר מאולם קטן ברמלה. זה חסר תקדים ברמה עולמית.
"למזלנו יש לנו אולם רק שלנו ברמלה ועומד לרשותנו תמיד, כולל בסופי שבוע. אבישג למשל עושה אימונים גם בכל שישי ושבת. היא לא נחה יום אחד. לפני האולם הזה לא יכולנו לעשות את זה ועם האולם התחלנו להתמקצע וזה שידרג לנו את התכנית".
אתה לא חושב שענף שמביא מדליה אולימפית צריך לקבל יותר מאולם?
"אני יכול להגיד שאני מאוד מרוצה מהתנאים שלנו. הייתי שמח ליותר עזרה בדברים אחרים מעבר לאולם, כמו יותר אופציות תקציביות כמו שמגיע לענף שהצליח להביא מדליה באולימפיאדה, אנחנו רחוקים שנות אור מענפים אחרים שהביאו מדליות – מבחינת תקציב. הייתי שמח לראות עוד תקציבים לבניית תשתיות, כדי שנוכל בעתיד לראות עוד ספורטאים ברמה של אבישג".
אנחנו מדברים לפני אליפות ישראל, אבל היא מתקיימת במסגרת סבב גביע העולם. מה ההרגשה לפני תחרות שכזו? בגלל שזו אליפות ישראל יש לה יותר חשיבות מבחינתך ומבחינת המתאמנים שלך?
"זה טורניר מביא נקודות בסבב אולימפי ולאליפות העולם. זה חשוב כי באולימפיאדה הקטגוריות מצטמצמות מ-3 ל-1. תמיד לתחרות בישראל יש יותר חשיבות ויש גם יותר לחץ. הספורטאים רוצים לא רק לנצח אלא גם לעשות עבודה טובה ולתת שואו לקהל. כמובן שלתחרות ביתית יש גם המון יתרונות. האליפות תתקיים באולם כדורסל הנשים ברמלה והקהל מוזמן".
יש עומק לטקוואנדו בארץ?
"כיום נבחרת ישראל בטקוואנדו מונה 37 ספורטאים, מעולם לא היינו במספר כזה. באליפות אירופה האחרונה סיימנו עם 4 מדליות, עוד הישג שלא קרה כאן מעולם. הדברים האלה גורמים לעוד ועוד ילדים לרצות ללכת לטקוואנדו וזה כמובן מעמיק את הענף ואני בטוח שהמצב רק יילך וישתפר".
אפשר לחשוב על הצלחות בטקוואנדו גם באולימפיאדות 2028 ו-2032?
"חד משמעית כן. המטרה היא לשמור על יציבות ובכל אולימפיאדה להיות מועמדים בטקוואנדו לפחות למדליה אחת".