אולימפיאדת פריז 2024 מתקרבת לסיומה, ולמרות שבאופק ישראל יכולה עדיין לזכות במספר מדליות, זה הזמן לסיכום ראשוני של המשחקים הטובים אי פעם עבור ישראל. בזמן שהעולם עקב אחר הישגיהם של מעל 10,500 ספורטאים מ-206 מדינות, המשלחת הישראלית, למרות האתגרים, האיומים, והמלחמה המתמשכת, שברה שיאים והפתיעה את העולם כולו עם שיא היסטורי של לא פחות מאשר שש מדליות, אשר סיפקו רגעי גאווה ותקווה לאומה שלמה.

איסתא ספורט, המשווקת הרשמית והבלעדית של הוועד האולימפי בישראל, והגוף שאחראי על הטיסות והשהות של המשלחת הישראלית לפריז, אספה את הנתונים והמספרים המעניינים ביותר שמאחורי ההישגים הישראלים יוצאי הדופן, והצצה מרתקת אל מאחורי הקלעים של האופרציה האדירה של אולימפיאדת פריז 2024.

המשלחת הישראלית, כאמור, עשתה היסטוריה. לאחר ההתחלה המדשדשת, המשלחת הפתיעה עם רצף מדהים של מדליות. ההישג הראשון למשלחת הגיע עם מדליית הארד של הג'ודוקא פיטר פלצ'יק, בקטגוריית משקל עד 100 ק"ג. מיד אחריו הגיעה מדליית הכסף של ענבר לניר גם כן בג'ודו, בקטגוריית משקל עד 78 ק"ג, ודורגה ראשונה בעולם במשקלה. ההתרגשות לא שככה, ורז הרשקו, שותפתה של לניר לנבחרת הג'ודו, זכתה במדליית כסף בקטגוריית המשקל מעל 78 ק"ג, והשלימה דאבל ישראלי מרגש על הפודיום. לראשונה במשחקים האולימפיים - נבחרת הג'ודו הישראלית זכתה בשלוש מדליות באולימפיאדה אחת.

ההישג הרביעי, שהפתיע את העולם כולו והיה מרגש במיוחד, הגיע מענף גלישת הרוח. תום ראובני, גולש הרוח בן ה-24 בלבד, הפך לאלוף אולימפי בניגוד לכל התחזיות המוקדמות. למרות שמעולם לא זכה במדליה באליפות עולם או אירופה קודם לכן, ראובני הפגין יכולות מרשימות לאורך כל התחרות, והדהים את כולם כשסיים במקום הראשון בשיוט הגמר, והעניק לישראל את מדליית הזהב הראשונה שלה בפריז 2024. בכך, הוא המשיך את דרכו של מאמנו, גל פרידמן, שהיה לאלוף האולימפי הראשון של ישראל בגלישת רוח לפני 20 שנה.

שרון קנטור, אלופת העולם המכהנת בגלישת רוח, הוסיפה למאזן הישראלי מדליית כסף מרגשת. קנטור, שהציגה שבוע מרשים במארסיי, נאלצה להתמודד עם פסילה בשיוט הראשון, דחיות וביטולים רבים, אך היא שמרה על קור רוח והמשיכה להילחם עד הסוף.

המתעמל האמנותי ארטיום דולגופיאט סגר את מעגל הניצחונות עם מדליית כסף בתרגיל הקרקע, שהפגין ביצוע מרהיב וקשה מבחינה טכנית. בכך, השלים דולגופיאט הישג נדיר של זכייה בשתי מדליות אולימפיות רצופות.

ההישגים יוצאי הדופן של הספורטאים הישראלים בפריז לא יזכו אותם רק בתהילה וכבוד, אלא גם במענקים כספיים משמעותיים. המדליסטים האולימפיים יקבלו מענקים מהוועד האולימפי בישראל ומהמדינה, כהוקרה על תרומתם לספורט הישראלי. בתוך כך, תום ראובני יזכה במענק מרשים של מיליון שקלים, פטור ממס, על הזכייה במדליית זהב. שרון קנטור וענבר לניר יזכו כל אחת במענק של 700,000 שקל על מדליות הכסף, ופיטר פלצ'יק יקבל מענק של 500 אלף שקל על הזכייה בארד. מענקים אלו הם מהגבוהים בעולם, ומציבים את ישראל במקום הרביעי ברשימת המדינות שמעניקות את המענקים הגבוהים ביותר לספורטאים אולימפיים, אחרי הונג קונג, סינגפור ואינדונזיה.

מעבר להישגים הישראליים חסרי התקדים, אולימפיאדת פריז 2024 הייתה אירוע שובר שיאים במובנים רבים. מעל ל-10,500 ספורטאים מ-206 מדינות שונות הגיעו לבירת צרפת כדי להתחרות ב-35 מתקנים שונים, מתוכם 95% היו מתקנים קיימים או זמניים שהוקמו במיוחד עבור המשחקים.

היקף האירוע העצום בא לידי ביטוי גם בנתונים המרשימים של התשתיות והלוגיסטיקה הנדרשת לתפעל את המשחקים. 5,084 מדליות נוצקו במיוחד עבור האולימפיאדה, כל אחת מקושטת בחתיכת מתכת בצורת משושה, הממוחזרת משבבים של הבנייה המקורית של מגדל אייפל משנת 1889, כסמל למורשת הצרפתית. 45,000 מתנדבים נרתמו למשימה המורכבת של סיוע בהפעלת המשחקים, מתמיכה בספורטאים ועד הכוונת הצופים הרבים.

ההיערכות הביטחונית לאולימפיאדת פריז 2024 היא מהמורכבות ביותר בהיסטוריה של המשחקים האולימפיים. כוחות הביטחון הצרפתיים, יחד עם סוכנויות בינלאומיות, פרסו למעלה מ-45,000 אנשי ביטחון ברחבי העיר ומתקני המשחקים. במקביל, ישראל נערכה בנפרד לאבטחת המשלחת הישראלית, בהובלת יחידה 730 של שב"כ לאבטחת אישים ומשלחות. תקציב חסר תקדים הוקצה לטובת המשימה, שאפשר שימוש בטכנולוגיות מתקדמות וחדשניות. הספורטאים הישראלים קיבלו הנחיות מחמירות, כולל הגבלה על השהות בכפר האולימפי וחזרה מהירה ארצה לאחר סיום התחרויות, זאת במטרה למזער את הסיכונים הביטחוניים.

באולימפיאדת פריז הוצבו סטנדרטים חדשים לקיימות ולשמירה על איכות הסביבה, עם הפחתה של 50% בפליטת פחמן לעומת אולימפיאדות לונדון 2012 וריו 2016, שימוש ב-100% אנרגיה מתחדשת, והפחתה של 50% בשימוש בפלסטיק חד פעמי לעומת אולימפיאדות קודמות. המארגנים גם השקיעו משאבים רבים בקידום קיימות ותחבורה בת קיימא, עם תוספת של 400 ק"מ של שבילי אופניים חדשים לרשת התחבורה הציבורית בפריז, שימשו מעתה את תושבי ומבקרי העיר. בכפר האולימפי הוגשו מדי יום 40,000 ארוחות לספורטאים, תוך שימוש ב-80% תוצרת חקלאית מקומית, כחלק מהמאמץ לקדם קיימות ואחריות סביבתית. סך הכל, הושקעו כ-9 מיליארד יורו בתשתיות, בארגון ובמתקנים, סכום עתק שנועד להפוך את אולימפיאדת פריז לחוויה בלתי נשכחת עבור הספורטאים והצופים כאחד.

אולימפיאדת פריז 2024 תיזכר בשל הישג היסטורי של שוויון מגדרי. לראשונה בתולדות המשחקים האולימפיים, מספר הספורטאיות יהיה שווה למספר הספורטאים, כ-5,250 מכל מגדר, מתוך 10,500 ספורטאים בסך הכל. המשחקים הללו יהיו הראשונים אי פעם בהם מושג שוויון מלא בין המינים מבחינת מספר המשתתפים.