תחרויות השייט של המשחקים האולימפיים פריז 2024 ממש לא מתקיימים בבירת צרפת, אלא במרחק 3 שעות וחצי של נסיעה, במארסיי. במהלך שבוע התחרויות המארגנים נתקלו בלא מעט קשיים שנבעו בעיקר מהיעדר רוח מספקת. יום שיוט שלם בוטל, שיוטים נפסלים כשעה לאחר שכבר הסתיימו או אפילו תוך כדי שהם מתקיימים. הישראלים, ובעיקר שרון קנטור, נפגעו מכך לא מעט - אך עדיין קיימת האפשרות שכבר היום הם יבטיחו מדליות. איך? כאן ההסבר.

את היום פותח ראובני במקום ה-3, קנטור במקום ה-2 - אך דווקא לראובני סיכוי גבוה יותר להעפיל ישירות לגמר, מכיוון והמרחק בינו לבין מוריס האוסטרלי שבמקום הראשון הוא רק 3 נקודות. ביניהם נמצא טרנובסקי הפולני. קנטור נמצאת מרחק 19 נקודות מווילסון הבריטית המוליכה - כך שרק יום קטסטרופלי במיוחד של הבריטית ימנע ממנה מקום בגמר.

תום ראובני סיים במקום ה-5 את השיוט התשיעי ועלה למקום ה-1 בדירוג הכ (וידאו AVI: חדשות)
תום ראובני | וידאו AVI: חדשות

המספר המקסימלי של שיוטים בכל יום הוא 5, כך שהמארגנים מתכננים כרגע שהנשים ישייטו בסך הכל 16 שיוטים במוקדמות, בעוד הגברים יכולים לשייט בסך הכל עד השיוט ה-15. 3 השיוטים הגרועים של כל מתחרה נגרעים מהמאזן.  התכנית המקורית הייתה לקיים 20 שיוטים לגברים ונשים, מהם יושמטו 4 השיוטים הגרועים של כל מתחרה. אך כבר לאחר היום הראשון, שלא התקיימו בו כלל שיוטים, הוחלט לקצץ את השיוטים ל-16, מהם ייגרעו 3 שיוטים.

קנטור ותום ראובני מתחרים בדגם ה-IQ FOIL, דגם מהיר ודינמי. זו הפעם הראשונה של הדגם החדש במשחקים האולימפיים, לאחר שהחליף את דגם הניל פרייד (בייג`ין 2008 - טוקיו 2020). אגב, בפעם האחרונה שהוחלף דגם, במשחקי בייג`ין 2008, ישראל גם זכתה במדליה - כאשר שחר צוברי הגיע למקום השלישי בתחרות הגברים. 

תום ראובני, גלישת רוח (צילום: reuters)
ראובני בפעולה | צילום: reuters

השיטה עובדת כך, בסיום שיוטי המוקדמות, בו מתחרים 24 שייטים ושייטות, המקום הראשון מעפיל ישירות לשיוט הגמר, בו מתחרים 3 שייטים. כלומר, השייט שמסיים את המוקדמות המקום הראשון מבטיח בכל מקרה מדליה, וזו התקווה הישראלית. מקומות 2 ו-3 מעפילים לחצי הגמר, בעוד מקומות 4 עד 10 מעפילים לרבע הגמר. רבע הגמר הוא שיוט בודד ממנו שני הראשונים מעפילים לחצי, שגם הוא שיוט בודד ממנו שניים נוספים מעפילים לגמר.

בגמר משתתפים 3 מתחרים בלבד, כך שהם יודעים שמקומם על הפודיום מובטח. אבל, הניקוד מתאפס ולכן שיוט הגמר הוא זה שקובע את צבע המדליה של כל משתתף. כלומר, גם אם השייט הבטיח מקום בגמר - הוא ממש לא הבטיח מדליית זהב.

שרון קנטור (צילום: AP)
קנטור | צילום: AP

השייט הוא אחד מהענפים המצליחים ביותר של ישראל בזירה האולימפית, עם 3 מדליות עד כה - כולל של מאמנה של שרון קנטור, שחר צוברי, שזכה בארד בבייג'ין 2008. הזוכה הנוסף הוא כמובן גל פרידמן, עם ארד באטלנטה 1996 וזהב היסטורי באתונה 2004. נקווה שקנטור או ראובני, או אולי שניהם, יצטרפו לרשימה.